Gezondheid

Doucheputje als bron van infecties

Het stilstaande water in de doucheputjes op ziekenhuiskamers kan een broeihaard zijn van resistente bacteriën.  

 

Toen in het Radboudumc in Nijmegen een patiënt na een longoperatie besmet raakte met de resistente bacterie Pseudomonas aeruginosa, stonden arts-microbioloog Joost Hopman en zijn risico-interventieteam voor een raadsel. Hoe kon de patiënt besmet raken met een bacterie die in Nederland nauwelijks voorkomt, zonder op reis te zijn geweest naar een land waar de bacterie wel wijdverspreid is? 

"Luchtmetingen toonden hoe de bacterie zich door de lucht verplaatste nadat iemand een douche had genomen"

Omdat hij vermoedde dat de infectie uit het ziekenhuis zelf kwam, onderzocht Hopman er alle mogelijke infectiebronnen. Uit het onderzoek bleek dat het sanitair van het ziekenhuis de meest waarschijnlijke infectiebron was en dat het stilstaande water in de doucheputjes en afvoeren een groeimedium vormde voor de resistente bacterie. Luchtmetingen toonden hoe de bacterie zich door de lucht verplaatste nadat iemand een douche had genomen. Tot nu toe had niemand een idee van deze infectieroute. 

Hopman raadt ziekenhuizen aan om in de inrichting van de kamers maatregelen te nemen die het verspreidingsrisico via afvoerputjes kunnen minimaliseren. Als bacteriën resistent worden tegen antibiotica, zijn infecties zeer moeilijk te behandelen.