Wie is je favoriete wetenschapscommunicator?

De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks de “onderscheidingen wetenschapscommunicatie” uit. Dit zijn de twintig wetenschappers of teams die er vorig jaar het best in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 27 november 2018 worden ze in Brussel gehuldigd, maar intussen kan je onderaan deze pagina de Eos Publieksfavoriet kiezen. Je kan stemmen tot en met zondag 25 november 2018.


 

Koen Aerts

Docureeks Kinderen van de collaboratie, site belgiumwwii.be, boek Was opa een nazi?

Voor zijn publicaties over de wijze waarop de bezettingsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog de naoorlogse Belgische samenleving heeft gekneed. Het zijn bijzondere prestaties met grote impact in verschillende formats, die een gevoelig thema verfrissend en verrijkend tot bij een ruim publiek brachten.

 

 

Maarten van Dyck

Tentoonstelling en online boek In de ban van de tijd
Voor een ambitieuze tentoonstelling en de keuze voor een innovatief medium (online boek), die zorgden voor een ruim en divers bereik.

 

 

Wannes Dupont, Elwin Hofman en Jonas Roelens

Publieksboek Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Voor een boek dat historisch onderzoek aan verschillende Vlaamse universiteiten vertaalt naar een breed publiek. Het knoopt aan bij een belangrijk maatschappelijk debat. Met randactiviteiten als panelgesprekken, blogs en voordrachten en tussenkomsten in diverse media treden ze in dialoog met de beoogde lezers.

 

 

Tessa Kerre

De motion comic Immuno-T
Voor haar gebruik van vernieuwende technologie om aan wetenschapscommunicatie te doen. Kerres digitaal animatieverhaal is een originele manier om een complex thema laagdrempelig te communiceren aan een breed publiek.

 

 

Karel Van Nieuwenhuyse

Grote Geschiedenisquiz
Voor een leuk, origineel en leerrijk project dat 100.000 burgers heeft bereikt op een interactieve manier.

 

 

 

Jeroen Aerts, Julie Nys, Annerieke Sierksma, Vinoy Vijayan, Michael Staring, Liesbeth Aerts, Petya Georgieva, Elias Adriaensens, Constantin Van Outryve-d’Ydewalle, Maarten Haspeslagh en Ann Van der Jeugd

Project Infopunt Proefdieronderzoek
Voor een initiatief dat genuanceerde informatie over proefdieronderzoek tot bij het brede publiek brengt. Infopunt Proefdieronderzoek vervult een maatschappelijke rol: het wil niet enkel informeren, maar ook de geldende misconcepten bestrijden. Een actief en duurzaam project dat slim wordt uitgevoerd; een Vlaams unicum in zijn gebied.

 

 

Hannelore Bové

Organisatie van en deelname aan wetenschapscommunicatie-evenementen, media-optredens
Voor haar veelheid aan activiteiten, niet-aflatende inspanning en enthousiasme om wetenschap tot bij het grote publiek te brengen.

 

 

Bram Caers, Elisabeth de Bruijn, Veerle Fraeters, Wouter Haverals, Mike Kestemont, Patricia Stoop en Anke Verschueren

Massive Open Online Course (MOOC) Middelnederlands
Voor hun online cursus over Middelnederlandse literatuur, die blijvend een groot publiek bereikt. Het redactieteam levert een grote inspanning om middeleeuwse werken terug tot leven te brengen. Een weinig evident thema krijgt zo een duurzame herwaardering.

 

 

Angelique Van Ombergen

Blog Neuropolis, non-fictiekinderboek, media-optredens en -bijdragen over neurowetenschappen en ruimtevaartonderzoek
Voor haar diverse wetenschapscommunicatieactiviteiten. Van Ombergen is een gedreven wetenschapper met oog voor de buitenwereld. Met haar uitzonderlijke combinatie van neurowetenschappen en ruimtevaart weet zij een ruim publiek te prikkelen. Ze blogt voor Studio Brein en schreef het boek In Mijn Hoofd’, over hoe onze hersenen werken.

 


 

 

 

Gita Deneckere, Fien Danniau, Ruben Mantels en Davy Verbeke

Project Durf her-denken. UGentMemorie, bouwen aan het geheugen van de UGent 1817-2017
Voor hun activiteiten rond UGentMemorie. Veelzijdig, boeiend en mooi. Een bijzondere, verregaande inspanning om de geschiedenis van een universiteit op een visueel aantrekkelijke manier te brengen. Een tijdloos digitaal naslagwerk dat nog vele jaren zal meegaan.

 

 

Ann Buysse

Project Van Ivoren Toren naar Babbelbox: De Universiteit in Dialoog met de Burger
Voor haar originele project, waarbij Buysse gebruikmaakt van de populariteit van foodtrucks om de dialoog met de burger aan te gaan. Dat zorgt voor een ruim publiek, ook binnen een typisch minder bereikbaar segment. Het project biedt een inkijk in het wetenschappelijke bedrijf en communicatie over de rol van een universiteit.

 

 

Johan De Caluwe, Fieke Van der Gucht, Nicoline Van der Sijs en Mathilde Jansen

Boek Atlas van de Nederlandse taal
Voor hun boek Atlas van de Nederlandse taal, een hoogst leerrijk werk dat de weg naar een ruim publiek vond en veel media-aandacht heeft gekregen. Een breed toegankelijk boek, dat kennis op een ludieke wijze overbrengt.

 

 

Katrien Kolenberg

Deelnames aan en organisatie van evenementen en media-optredens rond astrofysica en STE(A)M
Voor haar veelzijdige inspanningen omtrent de thema’s astrofysica en STE(A)M. Kolenbergs gedrevenheid als wetenschapper om moeilijke onderwerpen te vertalen naar een breed publiek is indrukwekkend.

 

 

Johan Swinnen

Project Post voor Compostela, boek De Lange Tocht, media-optredens, lezingen
Voor zijn activiteiten rond Post voor Compostela. Vanuit zijn eigen belevenis heeft kankeronderzoeker Swinnen heel wat mensen weten te bereiken en oncologie onder de aandacht gebracht, met aandacht voor het onderzoeksproces en de -financiering. Met zijn innovatieve aanpak zorgt hij voor laagdrempelige en brede communicatie.

 

 

Jan Papy

Project Erasmus’ Dream. Collegium Trilingue (1517-2017). Tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Leuven
Voor het project Erasmus’ Dream, dat niet alleen het opzetten van succesvolle tentoonstellingen rond het Drietalencollege omvat, maar ook diverse randactiviteiten, zoals een erfgoedwandeling, de redactie van een essayboek en een meertalige catalogus, alsook het opleiden van gidsen voor een nog groter bereik.

 

 

Sam Poppe

Project Vulkanen: Hot topic of vals alarm?
Voor zijn adequate communicatie over zijn onderzoeksdomein: vulkanen. De jury waardeert de proactieve wetenschapscommunicatie. Door de berichtgeving in de media actief te nuanceren, draagt Poppe bij aan een verhoogde kennis over vulkanen bij journalisten en het grote publiek.

 

 

Caroline Masquillier

Project Uganda’s Special Needs, in het kader van Field
Voor een maatschappelijk relevant en origineel project met een groot bereik. De foto- en videotentoonstelling is een realisatie van Field, een collectief van creatievelingen opgericht door Masquillier, met als doel wetenschap en academische resultaten te vertalen naar een breed publiek.

 

 

Marc Kochzius

Lezingreeks Schatten in de zee – neem een duik in de adembenemende wereld van de koralen
Voor zijn creatieve, vernieuwende en originele lezingen en video's voor een jong publiek. In zijn kindervoordrachten over koraalriffen gebruikt Kochzius bekende figuren, zoals Nemo en Dory, en speelt zelf muziek in zijn duikpak. Dat alles zet de fantasie aan het werk en vormt een eenvoudig opstapje naar de wetenschap. Om zijn onderzoek bij jongeren te introduceren, benadert hij het via stand-up comedy en muziek.

 

 

Giovanni Samaey

Boek X-Factor, lezingen en media-optredens
Voor X-Factor, een mooi vormgegeven boek dat uitnodigt om over het nut van wiskunde in het dagelijks leven na te denken. Samaey enthousiasmeert jongeren voor wetenschappelijke vakken, en weet de curiositeit van het grote publiek op te wekken.

 

 

Ruben Evens en Eddy Ulenaers

Activiteiten rond de nachtzwaluw
Voor hun diverse inspanningen rond de nachtzwaluw. De jury waardeert het mooie portfolio, waaronder ook citizen science en de verscheidenheid van het betrokken publiek.