
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen telt meer dan 250 wetenschappers en wetenschappelijk medewerkers. Ze doen aan onderzoek in een waaier aan disciplines: onder meer geologie, paleontologie, archeologie, biologie, taxonomie en oceanografie. De rijke collecties van het Instituut, 38 miljoen 'specimens', vormen een belangrijke bron voor dat onderzoekswerk. De onderzoekers verlenen ook wetenschappelijke expertise aan beleidsmakers, op nationaal en internationaal vlak. De missie van het KBIN is 'natuur in ieders leven brengen'. Dat doet het onder meer via het populaire Museum voor Natuurwetenschappen, dat jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers ontvangt.
www.natuurwetenschappen.be
Meest behandelde onderwerpen:

Egyptisch graf met tien krokodillenmummies ontdekt
Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen konden de krokodillenmummies bestuderen. ‘Een van de mooiste vondsten die ik al onder ogen kreeg’, zegt archeozoöloge Bea De Cupere (KBIN). De oude Egyptenaren offerden krokodillen tijdens rituelen voor de god Sobek.

Dinojagen in Wyoming: oog in oog met 'Camarasaurus' Morris
Het derde opgravingsseizoen in centraal Wyoming is een voltreffer voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: drie dinosauriërs uit het late juratijdperk, waaronder een op het eerste gezicht jonge Camarasaurus.

Pterosauriërs hadden al gekleurde veren
Pterosauriërs, vliegende reptielen en nauwe verwanten van de dinosauriërs, ontwikkelden al verschillende types veren met verschillende kleuren. Dat bewijst een 115 miljoen jaar oud Braziliaans fossiel, dat een team van paleontologen heeft bestudeerd.
Zoogdieren werden eerst groter en dan pas slimmer na uitsterven dinosauriërs
Prehistorische zoogdieren werden eerst omvangrijker – en niet zozeer intelligenter – om hun overlevingskansen na het uitsterven van de dinosauriërs te vergroten.

Honderden skeletten hyenawelpjes in Waalse grot
Het opvallend hoge aantal welpenfossielen wijst erop dat de Marie-Jeannegrot bij Dinant zo’n 45.000 jaar geleden als kraamkamer werd gebruikt, en ook dat broers en zussen elkaar doodden om te overleven in tijden van voedselschaarste. De ecologische druk moet voor de grottenhyena groot geweest zijn toen.

Supergen maakt van spin een machoman
Biologen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. De studie toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.

Twee primitieve zoogdieren die aan het einde van het dinotijdperk leefden
Paleontologen hebben twee primitieve zoogdieren uit het Boven-Krijt beschreven, die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefden. Het ene is opgegraven in Binnen-Mongolië, het andere in Roemenië.

Zeezoogdieren ontwikkelden dikkere botten als duikgewichten in superzoute zee
Paleontologen hebben vastgesteld dat zeezoogdieren dikkere en zwaardere botten ontwikkelden als aanpassing aan een zoute binnenzee in Centraal Europa zo’n 13 miljoen jaar geleden.

360 miljoen jaar oude haaienkaak ontdekt in de Belgische Ardennen
Een team van onderzoekers heeft een 360 miljoen jaar oude haaienkaak beschreven die in de Belgische Ardennen is gevonden. Een uitzonderlijke vondst omdat kraakbeen bijna nooit fossiliseert.