Rusland wil ISS omtoveren tot ruimtehotel

27 december 2017 door SST

Kostprijs voor een week in het ruimtestation: 40 miljoen dollar.

Terwijl bedrijven zoals Virgin Galactic en Blue Origin toestellen ontwikkelen voor een korte ‘ruimtedoop’, ziet het Russische RKK Energia het ietsje ambitieuzer. Het bedrijf bouwt momenteel, in opdracht van de Russische staat, een module die over enkele jaren naar het ruimtestation ISS wordt gestuurd om er het bestaande wetenschappelijk laboratorium te vervangen.

Naast een slaapcapsule van twee kubieke meter bevat de module ook een luxueuze loungeruimte met grotere ramen om naar buiten te kijken

Intussen heeft RKK Energia ook haar plannen ontrold voor nóg een module. In die module kunnen vier ruimtetoeristen een weeklang verblijven, waarbij ze elk beschikken over een slaapcapsule van twee kubieke meter. Daarnaast zou de module ook een sanitaire ruimte bevatten, en een luxueuze loungeruimte met grotere ramen om naar buiten te kijken.

De ruimtetoeristen zouden naar het ISS worden gevlogen met de beroemde Sojoez-ruimtecapsules, die momenteel nog door alle astronauten ter wereld worden gebruikt – bij gebrek aan alternatieven. Maar als de Amerikanen hun commerciële ruimtevaarttuigen klaar hebben (zowel SpaceX en Boeing werken eraan) dan komen er dus zitjes vrij. Die willen de Russen opvullen met rijke ruimtetoeristen. Kostprijs van een week in het ISS: 40 miljoen dollar. Wie een daarenboven een ruimtewandeling wil maken begeleid door een kosmonaut – je bent er dan toch – mag nog eens 20 miljoen dollar extra neertellen.

Als het de Russen menens is met hun plannen, moeten ze wel haast maken met de bouw van de ‘hotelmodule’. De sloop van het ISS staat immers gepland voor 2028.