Zaterdag in Eos Insider: Waarom auto-immuunziektes vooral vrouwen treffen

Word lid van Eos Insider en ontvang één keer per week een inspirerend, prikkelend of anders interessant premium artikel rechtsreeks in je mailbox.

Beeld: Sommige aandoeningen manifesteren zich na grote overgangen. Een ziekte als reumatoïde artritis treedt vaak op na de menopauze. Credit: Imageselect.

Schrijf je in voor Eos Insider, ontvang wekelijks topwetenschap rechtstreeks in je mailbox en verspreid met ons de wetenschap. Eos Insider brengt één keer per week een preview uit het magazine, een origineel stuk van een Eos-journalist of een must-read van Scientific American. Altijd exclusief en van topkwaliteit, maar aan een zacht prijsje: 12 maanden voor maar €12! 

Komende zaterdag in Eos Insider:

Graves, coeliakie, MCTD, lupus, multiple sclerose, reumatoïde artritis – het zijn maar een paar van de ziekten waarbij het immuunsysteem per abuis eigen cellen en weefsels aanvalt. Naar schatting – en verrassend genoeg – treffen auto-immuunaandoeningen in maar liefst 78 procent van de gevallen een vrouw. Ze zijn nu de vijfde grootste doodsoorzaak bij vrouwen jonger dan 65.

Waarom vrouwen zo veel meer risico lopen dan mannen is lange tijd een mysterie gebleven, maar stilaan krijgen onderzoekers de oorzaken in het vizier: de geslachtshormonen, de X-chromosomen van vrouwen, en zelfs de gemeenschap van microben in ons lichaam, die zich bij vrouwen anders ontwikkelt dan bij mannen. Volgens sommige wetenschappers heeft ook de evolutie mogelijk een aandeel in de verbijsterende verschillen in auto-immuniteit. Omdat het veel vaker voorkomt bij vrouwen, wordt geopperd dat auto-immuniteit een overblijfsel is uit onze evolutie. Een hyperwaakzaam immuunsysteem zou gunstig zijn geweest voor de voortplanting, doordat het de kans op een succesvolle zwangerschap verhoogde – ook al liepen vrouwen zo meer risico ziek te worden. ‘Het komt erop aan de biologische basis van die geslachtsverschillen te begrijpen’, vertelt immunoloog Shannon Dunn (University of Toronto).

Schrijf je nu in en ontvang het volledige artikel in je mailbox: