BMW I3: snel groeiend succes

In 2013 bracht BMW de eerste elektrisch aangedreven premium auto op de markt: de BMW i3. In 2014 kwam daar een full hybrid sportmodel bij: de BMW i8. Het mag duidelijk zijn dat BMW fors investeert in de autotechnologie van de toekomst.

De filosofie van BMW is een 360°-benadering. Zero emissie is één ding. BMW streeft voorts ook naar zo licht mogelijke batterijen en naar een aangepaste productie. “We moeten ernaar streven het gedrag van de bestuurder van een elektrische auto zo goed mogelijk te begrijpen,” klinkt het bij BMW, “zodat we kunnen inspelen op de behoeften, bijv. wat opladen betreft.”

Milieuvriendelijk

Op milieuvlak is de BMW i3 als elektrische auto vanzelfsprekend al vooruitstrevend, maar er is niet alleen de elektrische aandrijving waarover hij beschikt. Door het gebruik van de lichte koolstofvezel is ook de productie duurzaam.

Daar helpt het gebruik van duurzame energie tijdens het productieproces eveneens bij. In de VS gaat het waterkrachtenergie die wordt aangewend, en bij de productie van de i3 en de i8 in Leipzig gaat het om groene energie uit een windmolenpark.

Zuinige stadswagen

Over de balans tussen milieuvriendelijkheid en performantie heeft BMW grondig nagedacht. Ze behoort dan ook tot de beste ter wereld. In theorie kan de BMW i3, die als stadswagen is opgevat, dankzij de nieuwste batterijcellen zo’n 300 kilometer elektrisch rijden; in de praktijk vormt 200 kilometer in elk geval geen enkel probleem.
Wellicht is een grotere autonomie perfect mogelijk, maar dan zou de milieubalans misschien minder ideaal zijn (batterijslijtage, milieu-impact, recycleerbaarheid...). Met zijn 1200 kg voor vier passagiers is de BMW i3 sowieso een uiterst lichte auto. De BMW i8 sportcoupé, een plug-in hybride, weegt eveneens amper 1500 kg.

Connectiviteit

Via zijn smartphone staat de BMW i3-rijder permanent in verbinding met zijn auto. Naast de algemene Remote Services van BMW, zoals vergrendeling op afstand, zijn specifieke functies voor hybride auto’s beschikbaar. Dan hebben we het onder meer over een overzicht van de verbruiks- en efficiëntiewaarden van de auto. Tegen begin jaren 2020 plant BMW volledig elektrische berlines op de markt te brengen en ook de zelfrijdende auto is niet meer veraf...

Meer informatie: http://www.bmw.be