Archief

Astroclub met Paul Hellings: Acht planeten, en nog vijfduizend erbij

Datum: Vrijdag 31 mei 2024, van 19u00 tot 23u00 Afgelopen
Organisatie: https://www.mira.be/
Locatie: Volkssterrenwacht MIRA, Abdijstraat 22 - 1850 Grimbergen
Meer info: https://www.mira.be/activiteiten/2024/2024-05/paul-hellings-acht-planeten-en-nog-vijfduizend-erbij

Tot een goede dertig jaar geleden was het een heel waarschijnlijke hypothese: rond andere sterren moeten er ook planeten draaien. Maar sterren staan toch oh zo ver weg en geven bovendien zoveel licht dat het haast onmogelijk leek om rond die verblindende lichtbollen eromheen draaiende planeten ook daadwerkelijk te ontdekken.

Sterrenkundigen zijn echter inventief en dankzij een aantal bruikbare methodes slaagt men er sinds half de jaren 1990 wel degelijk in om zogenaamde 'exoplaneten' te detecteren. En niet zomaar af en toe eentje, maar al meer dan 5.000 exemplaren. En de teller blijft maar lopen.

Hoe dit alles in zijn werk gaat en wat we daaruit mogen afleiden, daarover komt Paul Hellings tijdens deze Astroclub spreken op MIRA.

Paul Hellings is doctor in de astrofysica en was werkzaam als hoogleraar aan de faculteit ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Hij is ook een geprezen auteur van artikels over sterrenkunde en kosmologie voor het tijdschrift Heelal van de Vereniging Voor Sterrenkunde.

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA. Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen... De dagen zijn lang, de nachten kort. Aan het begin van de Astroclub kunnen we bij helder weer nog lekker lang zonnewaarnemingen doen. Er is altijd wel wat fraais op en rond de Zon te zien, en MIRA beschikt over excellente telescopen om niet alleen in alle veiligheid maar ook heel gedetailleerd waarnemingen te kunnen doen van de Zon. Het wordt pas laat donker, maar de aanwezigen die lang genoeg blijven kunnen onder een donkere sterrenhemel de lente- en eerste zomersterrenbeelden aan het uitspansel zien verschijnen.

Zonnewaarnemingen op MIRA
Zonnewaarnemingen op MIRA