Archief

Astroclub met Sven De Rijcke: Op zoek naar het donkere universum met ESA's ruimtetelescoop Euclid

Datum: Vrijdag 28 juni 2024, van 19u00 tot 23u00 Afgelopen
Organisatie: https://www.mira.be/
Locatie: Volkssterrenwacht MIRA
Meer info: https://www.mira.be/activiteiten/2024/2024-06/sven-de-rijcke-op-zoek-naar-het-donkere-universum-met-esas

Op 1 juli 2023 werd de ruimtetelescoop Euclid gelanceerd, een onderzoeksmissie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De missie heeft als doel de geometrie van het heelal in kaart te brengen, vandaar de naam van de ruimtetelescoop die verwijst naar de Oudgriekse wiskundige Euclides, grondlegger van de meetkunde.

De bedoeling is ook om beter zicht te krijgen op donkere materie en donkere energie als belangrijke spelers wat betreft de evolutie en vorm van het heelal en het verfijnen van de beginvoorwaarden van het heelal. Daar immers werd de kiem gelegd voor de huidige structuren ervan.

Over dit bijzondere ruimtevaartproject komt Sven De Rijcke spreken op MIRA. Sven De Rijcke is professor aan het departement fysica en sterrenkunde aan de UGent en voert onderzoek naar de oorsprong en evolutie van sterrenstelsels, waarbij hij gespecialiseerd is in de relatie tussen dwerg elliptische sterrenstelsels en donkere materie.

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

We zitten in de periode met de langste dagen en de kortste nachten: voor het klassieke sterrenkijken achter een telescoop onder een donkere sterrenhemel is het dus niet de beste tijd van het jaar. Het wordt donker, maar pas vanaf 23h30 kunnen we beginnen aan het zoeken van enige opvallende objecten van de zomersterrenhemel. De zomerdriehoek staat mooi te pronken boven de oostelijke horizon. We zouden zeker eens kunnen zoeken naar de beroemde bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hercules.

Maar beginnen doen we dus met zonnewaarnemingen. Tot ruim 21h30 staat de Zon hoog genoeg om er met onze telescopen naar te kunnen kijken. Aan de rand van de zonneschijf zijn protuberansen te zien, op de schijf zelf zonnevlekken.

Waarnemen op Volkssterrenwacht MIRA
Waarnemen op Volkssterrenwacht MIRA