Archief

Bruxelles, ma (pou)belle?

Datum: Donderdag 30 maart 2023, om 19u00 Afgelopen
Organisatie: Wtnschp

Vrije Universiteit Brussel

Erasmushogeschool Brussel

We.Konekt

Mensen en Wetenschap
Locatie: Reset Brussel
Meer info: Science Bar Brussel: Bruxelles, ma (pou)belle? | Facebook

Science Bar Brussel: Bruxelles, ma (pou)belle? Een gratis wetenschapscafé over wonen en leven in Brussel.

Kom op 30 maart om 19u in RESET genieten van wetenschap én een drankje! Science Bar Brussel presenteert: Bruxelles, ma (pou)belle? Een gratis wetenschapscafé over wonen en leven in Brussel. Met experten Joke Bauwens, Iris Steenhout, Nele Aernouts, Hans Vandecandelaere en moderator Sven Pichal.

Brussel. You love it or you hate it. Deze Science Bar belicht verschillende aspecten van het wonen en leven in onze grootstad.

Het typische beeld van Brussel is al jaar en dag gepolariseerd. Wonen in Brussel wordt ervaren als heel negatief of als heel positief”, stelt Joke Bauwens in Bruzz. Vuil, hectisch en onveilig versus groen en aangenaam. Multiculturaliteit als een vloek of een zegen. Hoe komt dat? Welke rol spelen media hierin?

FixMyStreet, de applicatie die Brusselaars de mogelijkheid biedt om overlast of zelfs kleine misdrijven rechtstreeks te melden aan lokale overheden, wint de laatste jaren aan populariteit. Een ‘Deliveroo’ gevoel blijft soms uit en de relaties tussen de burger en de overheid veranderen. Iris Steenhout legt er jou alles over uit!

Specifiek voor sociaal kwetsbare groepen blijft het vinden van een betaalbare woning een uitdaging. Het co-housingproject in Vorst, in samenwerking met Community Land Trust Brussel, beheert de grond in gemeenschappelijk bezit. Hoe kunnen we de Brusselse huisvestigingscrisis aanpakken? Ontdek het dankzij Nele Aernouts in de volgende Science Bar!

Na boeken over Molenbeek en migratie in Brussel trok auteur Hans Vandecandelaere opnieuw op onderzoek door de hoofdstad. In alle sectoren peilde hij hoe diversiteit binnenwaait. Wat zijn de complexe realiteiten achter o.a. huisvesting, armoede en cultuurleven in Brussel? En natuurlijk ook de hamvraag: hoe kunnen we samenleven in ‘hyperdivers’ Brussel?

Het panelgesprek vindt plaats in RESET (de Lignestraat 8, 1000 Brussel). Daarnaast wordt deze Science Bar live uitgezonden in Mechelen (Steenweg 32), Antwerpen (Pottenbrug 4,) en Hasselt (Albrecht Rodenbachstraat 18). Dit event kadert binnen de we.KONEKT week en kwam tot stand in samenwerking met we.KONEKT en Mensen & Wetenschap.