Archief

Cursus: 1349. Hoe de Zwarte Dood Vlaanderen en Europa veranderde

Datum: Van zaterdag 19 maart 2022 tot zaterdag 26 maart 2022, van 10u00 tot 12u00 Afgelopen
Organisatie: Davidsfonds Academie
Locatie: Instituut voor Verpleegkunde Sint-Vincentius locatie MOL
Molenaarsstraat 22
9000 Gent
Meer info: Meer info en inschrijven op davidsfondsacademie.be

Inhoud

We begrijpen vandaag maar al te goed hoe een pandemie de maatschappij door elkaar schudt. Beelden van over de hele wereld tonen aan dat de manier waarop overheden de crisis aanpakken bepaalt hoe hard een samenleving geraakt wordt. Dat was in 1349 niet anders.

In de 14de eeuw ontwricht de pestbacterie Europa. De Zwarte Dood van 1349 is een van de grootste tragedies die Vlaanderen in zijn lange geschiedenis heeft getroffen. In een periode van amper drie maand sterft ongeveer een derde van de bevolking. De Zwarte Dood ontketent een maatschappelijke revolutie. Joren Vermeersch toont de sporen hiervan in archieven. Met veel aandacht voor het dagelijkse leven van de gewone mens, kadert hij de sociale, culturele en economische impact van de ramp en de politieke reactie erop.

Praktisch

Deze cursus bestaat uit 2 delen.

  • Deel 1 op 19 maart van 10 tot 12 uur
  • Deel 2 op 26 maart van 10 tot 12 uur

Prijzen: 42 euro / 37 euro (met Davidsfonds-lidkaart)

Docent: Joren Vermeersch is jurist, met postmasters Internationaal en Europees recht. Daarnaast studeerde hij geschiedenis. In zijn masterproef onderzocht hij de Zwarte Dood, waarvoor hij de prestigieuze De Schaepdrijverprijs ontving.

Meer info en inschrijven op davidsfondsacademie.be

Davidsfonds Academie
Davidsfonds Academie