Agenda

Cursus: De koloniale erfenis. Congo, Rwanda, Burundi en België meer dan 60 jaar later

Datum: Van donderdag 17 maart 2022 tot donderdag 31 maart 2022, van 19u30 tot 22u00
Organisatie: Davidsfonds Academie
Locatie: CC Kasteel van Schoten
Kasteeldreef 61
2900 Schoten
Meer info: Meer info en inschrijven op davidsfondsacademie.be

Inhoud

Moeten de standbeelden van Leopold II uit ons straatbeeld verdwijnen? Moeten we ons collectief verontschuldigen voor het koloniale verleden? Heeft Congo recht op ‘herstelbetalingen’ voor wat er meer dan zestig jaar geleden gebeurd is? De Speciale Parlementscommissie van ons land buigt zich momenteel over deze delicate vragen. De discussie over ‘de koloniale erfenis’ is zo een politieke kwestie geworden.

In deze cursus vertrekt journalist Peter Verlinden vanuit de best mogelijke geschiedschrijving over de koloniale tijd, inbegrepen de periode van Kongo-Vrijstaat onder Koning Leopold II. Pas als we goed begrijpen hoe een koloniaal systeem functioneert en hoe het er werkelijk aan toe gaat, kunnen we beter inschatten wat de gevolgen van die koloniale tijd zijn, zowel voor de ooit gekoloniseerde landen als voor het land dat gekoloniseerd heeft.

Met die kennis wordt een dialoog mogelijk over de koloniale erfenis. Daarbij krijgen best alle betrokkenen een stem, zowel in de betrokken landen zelf als hier bij ons. Als afsluiting van deze cursus krijg je de ruimte om in discussie te gaan over het onderwerp, precies zoals die discussie ook zal plaatsgrijpen op het politieke niveau in het Belgische parlement in de loop van het komende jaar.

Praktisch

Deze cursus bestaat uit 3 sessies.

  • Deel 1 op 17 maart van 19.30 tot 22 uur
  • Deel 2 op 24 maart van 19.30 tot 22 uur
  • Deel 3 op 31 maart van 19.30 tot 22 uur

Prijzen: 56 euro / 50 euro (met Davidsfonds-lidkaart)

Docent: Prof. Peter Verlinden studeerde politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen en antropologie aan de KU Leuven, waar hij nu docent is. Voor de VRT volgde hij de situatie in Rwanda, Burundi, Congo, de Golfstaten en Canada.

Meer info en inschrijven op davidsfondsacademie.be

Davidsfonds Academie
Davidsfonds Academie