Agenda

Cursus sterrenkunde voor beginners

Datum: Van donderdag 4 mei 2023 tot donderdag 1 juni 2023, van 19u30 tot 21u30
Organisatie: Kattevennen
Locatie: Planetariumweg 19

3600 Genk
Meer info: https://www.kattevennen.be

Leer in 5 lessen de beginselen van één van de oudste wetenschappelijke disciplines, de astronomie.

Les 1 - samenspel aarde-maan zon - donderdag 4 mei
De aarde is niet plat. En de zon draait niet rond de aarde, maar de aarde draait rond de zon. Waar komen de seizoenen en de getijden vandaan? Waarom zien wij regelmatig dezelfde schijngestalten van de maan terugkeren? Wat zijn zons- en maansverduisteringen? Wat zijn sterrenbeelden en wat vertellen ze ons over de toekomst?

Les 2 - zonnestelsel - donderdag 11 mei
Welke planetaire fenomenen kunnen zichtbaar zijn. Waarom bevat ons zonnestelsel nu acht in plaats van negen planeten? Wat zijn dwergplaneten? Brengen kometen nu ongeluk of niet? Wist je dat de aarde een doelwit is voor kosmisch geschut? En wist je dat onze zon een doodgewone ster is, maar die dan wel ontzettend dichtbij staat.

Les 3 - sterren - woensdag 17 mei
Wat zijn de karakteristieken van een ster, zoals afstand, helderheid of lichtkracht, kleur of temperatuur, grootte en massa? Hoe evolueren sterren, vanaf hun geboorte tot aan hun dood? Wat zijn dubbelsterren en veranderlijke sterren? Hier komen ook exoplaneten aan bod. Wist je dat wij allemaal bestaan uit sterrenstof?

Les 4 - de diepte van de ruimte - donderdag 25 mei
Alle sterren die wij op een heldere avond aan de hemel zien staan maken allemaal deel uit van ons eigen sterreneiland in dat immens groot heelal, ons melkwegstelsel. Waaruit bestaat ons Melkwegstelsel, behalve uit sterren alleen? Hoe is zijn vorm en hoe is het geëvolueerd? En zijn er nog andere sterreneilanden?

Les 5 - kosmologie - donderdag 1 juni
Hoe ziet het heelal eruit op de grootste schaal? Hoe is het ontstaan en wat brengt de toekomst? En was er nu een grote knal in het begin of niet? En tot slot een antwoord op de vraag of er nu leven in het heelal is.

 
Praktische informatie

Leeftijd vanaf: 18
Prijs vanaf: 65 €

Praktisch:
- 5 lessen, vanaf donderdag 4 mei, telkens op donderdagavond (uitgezonderd op O.L.Hemelvaart, dan verplaatsen we de les naar woensdagavond)
- van 19u30 tot 21u30

Cursus sterrenkunde voor beginners
Cursus sterrenkunde voor beginners