Archief

De Ecotron, een teletijdmachine voor klimaatonderzoek

Datum: Zondag 28 november 2021 Afgelopen
Organisatie: Universiteit Hasselt
Locatie: Online
Meer info: www.dagvandewetenschap.be/activiteiten/universiteit-hasselt-de-ecotron-een-teletijdmachine-voor-klimaatonderzoek

Het klimaat verandert. Maar wat zal dit betekenen voor onze landbouw en de natuur rondom ons? Zal de natuur er over 50 jaar nog uitzien zoals vandaag? En zal zij nog op dezelfde wijze functioneren? Zullen we gewassen kunnen telen op steeds drogere gronden? Om dit te weten te komen, hebben wetenschappers de Ecotron Hasselt University gebouwd.

Je kan de Ecotron het best vergelijken met een teletijdmachine, waarin men het klimaat van de toekomst zal nabootsen. Zo kunnen wetenschappers de effecten van klimaatverandering op ecosystemen en hun werking bestuderen. De Ecotron maakt deel uit van het Field Research Centre, de wetenschappelijke uitvalsbasis van de UHasselt voor onderzoek rond biodiversiteit en klimaat in het Nationaal Park Hoge Kempen.

In deze video vertelt professor François Rineau in een notendop over de twee experimenten die momenteel plaatsvinden in deze teletijdmachine.

Over de werking van de Ecotron en waarom het zo belangrijk is om ecosystemen, hun bewoners en hun functioneren te bestuderen, kom je in deze animatiefilm te weten.

Dit event maakt deel uit van Dag van de Wetenschap

Ecotron Hasselt University - Eiffage Benelux (Foto: Bart van Vlijmen)
Ecotron Hasselt University - Eiffage Benelux (Foto: Bart van Vlijmen)