Agenda

Dubbellezing: Virale opinies over vaccinatie. Monitoring van sociale media met taaltechnologie - Strategische communicatie over Covid-19 vaccins

Datum: Maandag 5 december 2022, van 19u30 tot 21u30
Organisatie: Universiteit Antwerpen - Studium Generale
Locatie: Universiteit Antwerpen - Stadscampus
Meer info: www.uantwerpen.be/nl/evenementen/studium-generale

Virale opinies over vaccinatie. Monitoring van sociale media met taaltechnologie
Walter Daelemans (UAntwerpen)

Sociale media als Twitter zijn een interessante bron van informatie over wat mensen denken en voelen over een onderwerp. In de taaltechnologie, een onderdeel van de Artificiële Intelligentie, worden technieken ontwikkeld die toelaten om tekst, onder meer tweets, automatisch te analyseren. Dat gebeurt zowel op hun inhoud (het wie, wat, waar, wanneer), hun sentiment (positief, negatief, neutraal), als op de emotie die wordt uitgedrukt (boos, ongelukkig, hoopvol, …). Het is zelfs mogelijk om de demografie (leeftijd, sekse, opleidingsniveau) en psychologische toestand (persoonlijkheid) van iemand te “schatten” op basis van de tweets die ze produceren.

Vaccines won't save us, getting vaccinated does! Strategische communicatie over COVID-19 vaccins
Karolien Poels (UAntwerpen)

In deze lezing geef ik een voorbeeld van hoe we deze technieken hebben toegepast op de analyse van de ‘vox pop’ over vaccinatie tijdens de pandemie in Nederlandstalige tweets. Onze resultaten waren een mooie illustratie van de vooruitgang die recent is gemaakt in de accuraatheid en mogelijkheden van automatische analyse van sociale media. We besteden ook voldoende aandacht aan de valkuilen en de beperkingen bij dit soort analyses.

Alle info: zie website

Pixabay
Pixabay