Archief

KNAL! Verbeelding van het Universum

Datum: Van vrijdag 22 oktober 2021 tot zondag 16 januari 2022 Afgelopen
Organisatie: M Leuven & Illuminare (KU Leuven)
Locatie: M Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven
Meer info: www.knalfestival.be/programma/verbeelding-van-het-universum

Het Leuvense stadsfestival KNAL! pakt uit met een aantal opzienbarende expo’s rond de big bang en het ontstaan van de kosmos.

‘Verbeelding van het universum’ vertrekt van de eeuwige verwondering over de kosmos en hoe die vorm kreeg in Europa en het Midden-Oosten vanaf de prehistorie tot in de 18de eeuw. Wat is onze plaats in het heelal? Religie, mythologie, beeldende kunsten en wetenschappen formuleren de meest uiteenlopende antwoorden op deze fundamentele vraag. Honderd topstukken betrappen de verwondering op heterdaad.

Eeuwige verwondering

De tentoonstelling begint met de eeuwige verwondering van de mens die opkijkt naar de sterren en zich vragen stelt over de oorsprong, vorm en betekenis van het onmetelijke heelal. Ze biedt in verschillende ruimtes een fascinerende blik op de uiteenlopende antwoorden die in de loop der eeuwen op deze cruciale vragen zijn gegeven. Van de Joods-Christelijke en Grieks-Romeinse traditie tot de Arabische wetenschappers die voor een enorme sprong voorwaarts zorgden in de studie van het heelal, de sterren en de planeten.

Vervolgens ontdek je sublieme voorstellingen van de dierenriem, fascinerende kalenders, waanzinnige wereldbeelden en bevreemdende horoscopen die de eeuwenoude fascinatie van de mens tonen voor de cyclische veranderingen van de sterrenhemel.

Met Copernicus, Kepler, Galilei en Newton werden de oude opvattingen getoetst aan vernieuwde waarnemingen en denkbeelden. Telescopen en nauwkeurige berekeningen leidden tot nieuwe inzichten en fundamentele verschuivingen in het denken van de mens.

Tarieven

  • Standaardtarief: € 12
  • Kortingtarief: € 10
  • Combiticket met expo in de Universiteitsbibliotheek: € 16

Meer info en tickets vind je hier.

Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98 © Museo della Specola, Università di Bologna
Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98 © Museo della Specola, Università di Bologna