Agenda

Lezing: Hoe NASA uitkwam bij een Vlaams bedrijf

Datum: Woensdag 9 november 2022, van 20u00 tot 21u00
Organisatie: UGent Volkssterrenwacht Armand Pien
Locatie: Ingang via Gezusters Lovelingstraat, Gent
www.armandpien.be/over-ons
Meer info: www.armandpien.be/celestia-antwerp-hoe-nasa-bij-een-antwerps-bedrijf-terechtkwam

Wist je dat België sterk staat als ruimtevaartindustrieland? Guy Van Dijck, managing director bij Celestia Antwerp weet er alles van, want NASA is bij zijn bedrijf uitgekomen om mee de prestigieuze Artemismissie vorm te geven. NASA wil, zoals bekend, terug naar de Maan, en bouwt daarvoor een fonkelnieuwe raket - de SLS. Die is met wat geluk op het moment van de lezing al de ruimte in geslingerd (we kunnen stellen dat sedert het eerste ontwerp in 2004 (!) en nu er al heel wat obstakels zijn overwonnen) en is samen met de Orioncapsule bezig aan zijn maidentrip.

Wat doet Celestia precies? Zij staan in voor het ontwerp, de industrialisatie en de fabricage van de vermogensgerelateerde testapparatuur op basis van het door Airbus Defence & Space ontwikkelde referentiesysteem. Een mondvol dus, en onze spreker komt je met plezier uit de doeken doen wat precies hun aandeel is in de Artemis – missie, naast een hoop info over de missie zelf, die een gamechanger zal zijn voor de bemande ruimtevaart.

Verwacht dus een boeiende inkijk in het ontwikkelen van de technologie nodig voor een nieuwe raket, en hoe NASA uitkwam bij ons Belgenlandje.

Animatie van de gloednieuwe Orioncapsule die mensen naar de Maan moet brengen.
Animatie van de gloednieuwe Orioncapsule die mensen naar de Maan moet brengen.