Archief

Lustrumlezing en debat i.s.m. EOS: Hoe werkt de Einsteintelescoop en wat hopen de wetenschappers te ontdekken?

Datum: Dinsdag 16 mei 2023, van 19u30 tot 21u00 Afgelopen
Organisatie: UHasselt organiseert deze wetenschappelijke lezing met debat 'Grijze Cellen' samen met Eos Wetenschap en FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen).
Locatie: Universiteit Hasselt, Campus Hasselt, Martelarenlaan 42, aula Louis Verhaegen

In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. De inzet is bijzonder hoog want de Einsteintelescoop zal een knooppunt worden voor wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zullen het onderzoek in België en de buurlanden een boost krijgen en kan een goed uitgebouwd bezoekerscentrom een publiekstrekker voor de regio worden.

Maar waarom hebben we een Einsteintelescoop nodig? 

Het antwoord op deze vraag krijg je van prof. Alexandre Sevrin (VUB). Hij vertelt je bovendien ook welke ontdekkingen we kunnen verwachten, wat zwarte gaten zijn en hoe we zwaartekrachtgolven kunnen meten.

Prof. Nick Van Remortel (UAntwerpen) gaat daarna in op de technologie die we nodig hebben om zwaartekrachtgolven te meten, waarom we de Einsteintelescoop ondergronds bouwen, hoe we die constructie kunnen realiseren en wat de regio rond het drielandenpunt zo geschikt maakt als locatie.


Prof. Ken Haenen, vice-rector Onderzoek UHasselt, leidt de avond in. Na de lezingen gaan de sprekers met elkaar én het publiek in gesprek
Hans Plets, projectleider voor de Einsteintelescoop in Vlaanderen, modereert dit ongetwijfeld boeiende en toekomstgerichte EOS Grijze Cellen debat.

Meer informatie

Inschrijven
© Impressie Einstein Telescope, door Marco Kraan (Nikhef)
© Impressie Einstein Telescope, door Marco Kraan (Nikhef)