Archief

Manned Flight – Rotifers in Action

Datum: Van donderdag 21 april 2022 tot dinsdag 21 juni 2022 Afgelopen
Organisatie: VUB
Locatie: Pilar
Triomflaan, VUB  Ingang 6
1050 Brussels
Meer info: pilar.brussels/events/manned-flight-rotifers-in-action

Wat als het laboratorium naar het atelier lonkt, en wat als wetenschap en kunst elkaar kruisen? Wat gebeurt er als potlood en petrischaal elkaar de hand reiken, of wanneer projector en pipet elkaar innig omhelzen?

Bemande Vlucht - Rotiferen in Actie combineert op een zelden geëxploreerde en nog nooit vertoonde manier wetenschap met kunst. Lang vorsend onderzoek nam ruim vijf jaar geleden een onalledaagse wending in het laboratorium evolutionaire biologie van Professor Karine Van Doninck (ULB en UNamur). Zo startte ze samen te werken met gepassioneerde kunstenaars van zeer uiteenlopende achtergronden. Het onderzoeksonderwerp van dit traject alsook van deze tentoonstelling is de rotifeer, ook wel het raderdiertje genoemd. Kleiner dan een millimeter, vormen deze meercellige dieren een evolutionair schandaal. De aseksuele vrouwtjes klonen zichzelf namelijk zonder tussenkomst van mannetjes. In dat opzicht is de titel van deze tentoonstelling zeker niet van ironie gespeend!

Raderdiertjes evolueren op aarde al langer dan zestig miljoen jaar. Ze zijn bijzonder sterk: hoewel ze gemiddeld een dertigtal dagen leven, kunnen ze best tegen een stootje. Recent konden wetenschappers raderdiertjes uit ontdooide permafrost laten herleven. Ze herstellen zich dus bijzonder snel, ook na blootstelling aan hoge dosissen bestraling. Deze rasechte superwomen staan voor een toekomstig modelorganisme waarvan de mogelijkheden voor de wetenschap uitdagende vraagstukken vormen.

Op vraag van Professor Karine Van Doninck en van curator Ive Stevenheydens gingen de kunstenaars in deze tentoonstelling aan de slag met de kenmerken van de raderdiertjes. Zij komen niet zelden letterlijk aan bod in hun voor deze gelegenheid geconcipieerde werken. Nog vaker echter bespelen deze creaties het duizelingwekkende filosofische register waartoe de karakteristieke eigenschappen van rotiferen aanleiding geven.

Enerzijds onderzoeken deze kunstenaars dus op een - letterlijk - experimentele wijze de eigenaardigheden van de raderdiertjes. Anderzijds illustreert deze tentoonstelling het belang van imperfectie voor evolutie, en houdt het voorstellingen zoals het eeuwenoude menselijke verlangen naar onsterfelijkheid een poëtische spiegel voor. Voorts toont Bemande Vlucht een uit de kluiten gewassen wetenschappelijke opstelling die de bezoeker zo naar het laboratorium flitst. Hiermee willen we inzicht bieden in de boeiende experimenten en de bevindingen die wetenschappers omtrent deze materie dagelijks uitvoeren. Het programma is omkaderd door boeiende lezingen en ontmoetingen, concerten en performances en natuurlijk ook een knallend feest!

Manned Flight – Rotifers in Action
Manned Flight – Rotifers in Action