Archief

New Scientist Live - Wetenschapscafé - STIKSTOF - Uitgelegd en opgelost?

Datum: Donderdag 14 oktober 2021, van 19u00 tot 21u30 Afgelopen
Organisatie: Wetenschapscommunicatie Universiteit Hasselt
Locatie: Universiteit Hasselt, campus Hasselt
Martelarenlaan 42
3500 Hasselt
Meer info: www.uhasselt.be/stikstof

New Scientist Live - Wetenschapscafé - STIKSTOF

Uitgelegd en opgelost?

Je kon er de afgelopen jaren niet omheen: de stikstofproblematiek. Maar wat is het stikstofprobleem eigenlijk? Wat zijn de gevolgen van hoge stikstofconcentraties in de bodem en in het water? En waarom is het zo ingewikkeld om het stikstofprobleem op te lossen?

Op 14 oktober organiseren New Scientist en Universiteit Hasselt het evenement New Scientist Live: STIKSTOF - uitgelegd en opgelost?
Tijdens deze avond wordt het stikstofprobleem van onder tot boven uitgelegd en gaan experts met elkaar in discussie over de maatregelen die we moeten nemen om het probleem op te lossen.

Programma

 • 18.30                  Inloop
 • 19.00 – 19.10    Stikstof, uitgelegd en opgelost? Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, trapt de avond af.
 • 19.10 – 19.35    Het probleem
  Nederland kent twee stikstofhoogleraren. Wim de Vries, hoogleraar Milieusysteemanalyse aan Wageningen University & Research, en Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan Universiteit Leiden, leggen het stikstofprobleem uit. Wat is er nu eigenlijk aan de hand en hoe ver reikt ons stikstofprobleem?
 • 19.35 – 19.50    Stikstof in politiek en recht
  Carole Billiet, hoofddocent Omgevingsrecht aan de Universiteit Hasselt, verdiept zich in processen waar milieurecht bij komt kijken. Ze legt uit hoe Europese en nationale politiek omgaat met het stikstofprobleem en wat die in de nabije toekomst voor de kiezen hebben.
 • 19.50 – 20.05    Een overdosis
  Mensen voelen niet direct het effect van een te hoge dosis stikstof. Planten wel en daar weet Ann Cuypers alles van. Zij is hoogleraar Milieubiologie aan de Universiteit Hasselt en legt uit wat het perspectief van planten en ecosystemen is in de toekomst.
 • 20.05 – 20.25    Pauze
 • 20.25 – 20.40    Onze gezondheid
  Indirect voelen mensen effect van teveel stikstof. Wat doet het met onze gezondheid? Tim Nawrot is hoogleraar Milieubiologie aan de Universiteit Hasselt en legt het uit.
 • 20.40 – 20.55    Waar staan we voor?
  Johan Vollenbroek is voorzitter milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Hij is dé voorvechter van het stikstofprobleem en bracht het in de Nederlandse politiek op de agenda.
 • 20.55 – 21.25    Een stap voorwaarts
  Onder leiding van Jim Jansen en aan de hand van stellingen voeren de experts een discussie. Aan het eind praten we na met alle gasten en spreker.
 • 21.30                 Receptie

Donderdag 14 oktober 2021 om 19.00 uur in Universiteit Hasselt, campus Hasselt, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt.
Deuren open vanaf 18.30 uur. Het event is ook via livestream mee te volgen.
De toegang is gratis, wel graag registreren op www.uhasselt.be/stikstof

De stikstofproblematiek - uitgelegd en opgelost?
De stikstofproblematiek - uitgelegd en opgelost?