Archief

Space Lab: Moon Camp

Datum: Dinsdag 2 april 2024, van 09u00 tot 16u45 Afgelopen
Organisatie: UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

ESERO België
Locatie: www.armandpien.be/over-ons
Meer info: www.mooncampchallenge.org

www.eserobelgium.be

NASA en SpaceX zijn er naarstig mee bezig: terug mensen naar de Maan vervoeren en ze in de toekomst daar zelfs laten wonen. ESERO België - de educatieve organisatie van ESA waarvan het hoofdkwartier op onze sterrenwacht is gehuisvest - heeft hierrond een heel educatief programma uitgewerkt, waarvan wij op deze Space Lab een stuk kunnen aanbieden.

Hoe een maanhuis er moet uitzien is nog voer voor heel wat vergaderingen, want wonen op de Maan is niet zo simpel als het lijkt. Er is om te beginnen geen zuurstof, laat staan een grassprietje of een wei waar je - we zeggen maar iets - een kip in kan laten rondrennen. Als je buitenkomt, riskeer je doorboord te worden door een meteoriet en gaat je bloed koken omdat er geen luchtdruk is. Of, kan ook, je bevriest ’s nachts bij – 180°C of verbrandt overdag bij temperaturen van boven de 100°C. Zo kunnen we wel nog even doorgaan: we zullen op de Maan moeten wonen in een maanbasis, en die ontwerpen is een hele uitdaging.

Daarom willen we jouw hulp inschakelen: voor één dag kan je op onze sterrenwacht ruimte-ingenieur worden en een maanbasis ontwerpen met TinkerCad, een online 3D – ontwerpprogramma.

Wat heb je nodig voor dit SpaceLab?

- Een flinke portie goesting
- Laptop (heb je er geen? Geef een seintje, we helpen je)
- Google – account (nodig om in te loggen in TinkerCad)

Praktisch: de SpaceLabs gaan door van 10u tot 16u op onze sterrenwacht. Je kan bij ons terecht vanaf 9u 's ochtends, en we voorzien opvang tot 16u45.

De kostprijs bedraagt 25 euro.

Bijkomende info kan je vinden op

www.mooncampchallenge.org

www.eserobelgium.be