Agenda

Sterren, planetenstelsels en het heelal. Beginselen van de astronomie

Datum: Van vrijdag 18 oktober 2024 tot vrijdag 8 november 2024, van 14u00 tot 16u30
Organisatie: Davidsfonds
Locatie: Aleydis Theater (Elisabethlaan 103/B, 3200 Aarschot)
Meer info: https://www.davidsfonds.be/academie/geschiedenis-erfgoed/detail/7632/sterren-planetenstelsels-en-het-heelal.-beginselen-van-de-astronomiehttps://www.davidsfonds.be/

Christoffel Waelkens vertelt hoe sterren en planetenstelsels zijn ontstaan en evolueren. Dat ons heelal zo'n veertien miljard jaar geleden via een oerknal is ontstaan, is algemeen geweten. Maar hoe moeten we dat begrijpen? De ultieme vraag die we ons kunnen stellen, is dan of die planetenstelsels ook bewoond zijn zoals bij ons. Dat is een centraal vraagstuk in de sterrenkunde van vandaag, dat ons ook doet stilstaan bij de geschiedenis van het leven op onze eigen aarde.

Docent Prof. Em. dr. Christoffel Waelkens studeerde wiskunde en fysica in Kortrijk en Leuven, waar hij ook zijn doctoraat in de fysica behaalde. Tijdens zijn onderzoeksloopbaan legde hij zich toe op de studie van de structuur en de evolutie van sterren. Hij maakte daarbij gebruik van geavanceerde telescopen op het aardoppervlak en in de ruimte. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, in het kader van het Europese Ruimteagentschap ESA, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO, en de internationale sterrenwacht van La Palma.

Cursusdata: vr. 18 en 25 okt. en 8 nov. van 14 tot 16.30 uur

Cursusprijs: 74 euro (standaardprijs) - 56 euro (met Davidsfond lidkaart)

Shutterstock
Shutterstock