Agenda

Theatervoorstelling met lezing: ‘April’. De rol van de media

Datum: Woensdag 30 maart 2022, van 14u15 tot 21u30
Organisatie: Davidsfonds Academie
Locatie: Bourlaschouwburg
Komedieplaats 18
2000 Antwerpen
Meer info: Meer info en inschrijven op davidsfondsacademie.be

Inhoud

In juli 1990 heeft April Glaspie, op dat moment Amerikaans ambassadeur in Irak, een gesprek met president Saddam Hoessein. Enkele dagen later valt Irak Koeweit binnen. De reactie laat niet op zich wachten: in het voorjaar van 1991 valt een coalitie onder leiding van de VS Irak aan. De Eerste Golfoorlog is een feit.

Exact dertig jaar later brengen tekstschrijver Willem de Wolf en regisseur Guy Cassiers in April drie personages samen: April Glaspie, die zich al die jaren in stilzwijgen heeft gehuld over de inhoud van haar onderhoud met Saddam Hoessein, Iraaks minister van Buitenlandse Zaken Tariq Aziz, die in 2015 in gevangenschap overleed, en een nieuwsanker dat wil weten wat er écht gezegd is tussen April Glaspie en Saddam Hussein.

De voorstelling stelt brandend actuele vragen over de verstoorde relatie tussen de Westerse en de Arabische wereld, over de (on)macht van de diplomatie en de politieke instellingen en over de rol van de media. De start van de Golfoorlog was immers rechtstreeks te volgen op televisie, ook in Vlaanderen. Zorgde die technologische televisie-revolutie voor een betere journalistiek over oorlog? Peter Verlinden gaat dieper in op de rol van de media bij de Golfoorlog van 1991 en trekt de lijn door naar de wereldconflicten die daarop volgden. Hij gaat ook in gesprek met Guy Cassiers en Willem De Wolf. Mis deze exclusieve afspraak niet!  

Opgelet: Er zijn stroboscopische effecten in de voorstelling.

Programma

14.15 u.: onthaal
14.30 u.: lezing Peter Verlinden 
16 u..: koffiepauze 
16.20 u.: gesprek met Guy Cassiers en Willem De Wolf en Peter Verlinden 
17 u.: einde lezing
19.15 u.: inleiding door Toneelhuis (vrije toegang)
20 u.: voorstelling
21.30 u.: einde

Praktisch

Theatervoorstelling met lezing op 30 maart van 14.15 tot 21.30 uur.

Prijzen: 56 euro / 50 euro (met Davidsfonds-lidkaart)

Docent: Prof. Peter Verlinden studeerde politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen en antropologie aan de KU Leuven, waar hij nu docent is.

Meer info en inschrijven op davidsfondsacademie.be

Davidsfonds Academie
Davidsfonds Academie