Archief

Wetenschap Centraal: Afval als basis voor de toekomst, een verhaal over nevenstromen en CO2

Datum: Woensdag 29 september 2021, om 19u30 Afgelopen
Organisatie: UAntwerpen, Karel de Grote Hogeschool & Bibliotheek Permeke
Locatie: Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 25-26
2060 Antwerpen
Meer info: www.uantwerpen.be/wetenschap-centraal

Biologisch afval bevat de basis voor de toekomst. Vanuit het oogpunt van een circulaire economie is de extractie van waardevolle stoffen uit dit afval van cruciaal belang. In biologisch afval zitten namelijk nog componenten die benut kunnen worden in onder meer de landbouw, bouwsector en cosmetica. Om deze componenten te scheiden van het afval werd in het verleden beroep gedaan op schadelijke solventen. Een groener alternatief om de componenten te extraheren is het gebruik van superkritische CO2.

Met superkritisch wordt de fase bedoeld tussen vloeistof en een gas. CO2 heeft in deze fase de diffusiviteit van een gas maar ook de oplosbaarheid van een vloeistof. Bovendien kan men het oplossend vermogen van superkritische CO2 aanpassen door de druk/temperatuur aan te passen, waardoor een breed scala aan stoffen te extraheren zijn.

Tijdens het wetenschapscafé zal kort het concept ‘superkritische CO2 extractie’ verduidelijkt worden en zullen enkele interessante cases aangehaald worden. Hiervoor hebben we enkele knappe koppen van UCLL en KdG uitgenodigd die hun handelsmerk hebben gemaakt van de extractie van waardvolle componenten in nevenstromen op een duurzame en rendabele manier: Jeroen Geuens en Gunther Fleerackers. Jeroen Geuens is een industrieel ingenieur chemie met doctoraat in de chemie; hij combineert zijn passie voor het lesgeven met zijn job als hoofd van het expertisecentrum Duurzame Chemie aan KdG. Ook Gunther Fleerackers combineert zijn functie als docent met een job als onderzoeker aan het expertisecentrum Sustainable Resources van UCLL.

Photo by Alena Koval from Pexels
Photo by Alena Koval from Pexels