Archief

Wetenschap Centraal: Beeld je eens In ! Virtual Reality als tool voor maatschappelijke bewustwording

Datum: Woensdag 11 mei 2022, van 19u30 tot 21u15 Afgelopen
Organisatie: AP Hogeschool i.s.m. Permeke Bibliotheek
Locatie: Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 25-26
2060 Antwerpen

Of via livestream op facebook
Meer info: Reserveer je gratis plaatsen: www.permeke.org

Kan het gebruik van Virtual en Augmented Reality een tool zijn om mensen te overtuigen en gedrag te veranderen inzake grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, volksgezondheid, woonbeleid, enz. Dit is de vraag die onderzoekers Silvia Van Aken (Immersive Lab, AP Hogeschool) en Yasmin Van de Werf (Co-founder Poppins & Wayne) zichzelf stellen: Hoe kunnen we Virtual Reality of Augmented Reality inzetten bij voorlichtingscampagnes van overheden en non-profitorganisaties zodat mensen beter en meer overtuigd worden van de noodzaak tot gedragsverandering?

Klimaatsverandering is een probleem dat door de meeste mensen wordt ervaren als iets abstract en onzichtbaar, complex en gelaagd. Dit bemoeilijkt de communicatie over deze problematiek, mensen zijn vaak niet overtuigd van de urgentie van klimaatsverandering. We ondervinden zelf nog geen grote gevolgen van klimaatsverandering, dus wat is er dan zo dringend? 
Tegelijkertijd vragen onze overheden al wel om ons gedrag te veranderen, door bv. ons energieverbruik aan te passen of onze vleesconsumptie te verminderen. Dit blijft moeilijk zolang een groot deel van de bevolking niet overtuigd is van de hoogdringendheid.

Als voorbeeld wordt de virtual reality-productie “Pollinator Park” getoond:

Europa in 2050 en de biodiversiteit is enorm gedaald. Hoe ziet de wereld eruit zonder bijen en andere insecten die instaan voor de bevruchting van planten via de verspreiding van stuifmeel. Kan jij je voorstellen hoe winkelen in de supermarkt er uit ziet in een wereld zonder bijen? Hoeveel minder soorten groenten en fruit er zullen zijn?

Deze VR-tool dompelt mensen onder in een virtuele wereld die helaas al werkelijkheid aan het worden is. Maar zal deze immersieve onderdompeling er ook voor zorgen dat mensen problemen als de dalende biodiversiteit ook als meer urgent gaan ervaren dat ze hun gedrag ervoor zullen aanpassen?

@AP Hogeschool
@AP Hogeschool