Agenda

Wetenschapscafé 'Drugs in België. Waar ligt de lijn?'

Datum: Dinsdag 8 oktober 2024, van 19u45 tot 22u00
Organisatie: AUGent
Locatie: Eetcafé Toreke
Meer info: www.wetenschapscafe.be

Drugs brengt wereldwijd enorme maatschappelijke uitdagingen met zich mee en raakt aan de levens van miljoenen mensen. Achter de schermen van de drugswereld gebeurt er veel meer dan vaak wordt gedacht.

In dit wetenschapscafé laten we twee onderzoekers aan het woord, die vanuit hun expertise dieper ingaan op zowel de productiezijde als de gebruikerszijde van drugs.

We duiken in de sociale dynamiek, van de mensen die betrokken zijn, over drugsgeweld tot de impact van drugsgeld op onze economie. En hoe zit het eigenlijk met onze kijk op middelengebruik en drugpreventie?

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

  • In België worden op verschillende plekken drugs geproduceerd. Door wie en hoe gebeurt dat? En wat zijn de gevaren voor mens en milieu?
  • Drugs komt vaak ons land binnen vanuit het buitenland. Hoe gebeurt dat precies en om welke welke drugs gaat het?
  • Is België een cruciale speler in de internationale drugshandel? 
  • Op de drugsmarkt gaat het er vaak gewelddadig aan toe. Wat voor soort geweld komt hier veel voor?
  • De productie van en handel in synthetische drugs in België trekt allerlei mensen aan. Hoe raken ze erbij betrokken en waarom is stoppen zo lastig?  
  • Er wordt veel geld verdiend met het maken en verhandelen van drugs. Dat heeft een grote impact op onze samenleving. Waarom is dat zo'n bedreiging, en hoe komt het geld in onze legale economie terecht? 
  • Wat is volgens onderzoek de beste manier om de groepen achter de synthetische drugsmarkt in België aan te pakken? Wat kunnen politie en justitie (beter) doen?
  • De rol van vrouwen in de drugswereld wordt vaak onderbelicht. Wat doen zij precies? 
  • Middelengebruik kan problematisch worden. Hoe herken je dit? En hoe ga je om met iemand die hiermee worstelt?
  • Goede preventie is essentieel, maar wat is goede preventie? Wat werkt echt, en wat niet?
  • Middelengebruik verschijnt vaak in de media, maar hoe wordt het precies gepresenteerd?
  • Alcoholgebruik lijken we makkelijker te aanvaardan dan het gebruik van andere middelen. Waarom is dat eigenlijk zo?
  • Zijn er manieren om druggebruik veiliger te maken? 

Gasten

Sophia De Serrano

Sophia De Seranno behaalde een Master in de Criminologie (Universiteit Gent, 2016) en behaalde aanvullende diploma's in Forensische Gedragswetenschappen en Bemiddeling. Sinds augustus 2021 is zij als doctoraal onderzoeker verbonden aan het IRCP, onder begeleiding van prof. dr. Charlotte Colman bij de Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht. Haar onderzoek richt zich op de synthetische drugsmarkt in België, waarbij ze een netwerkgerichte benadering hanteert.

Nicky Dirkx

Nicky Dirkx is lector in de opleiding orthopedagogie en coördinator van het onderzoekscentrum Substance Use and Psychosocial Risk Behaviours (SUPRB) aan HOGENT. Het onderzoekscentrum SUPRB wil het psycho­sociaal welzijn in de samenleving bevorderen door in te zetten op preventie, vroegdetectie, zorg én herstel bij middelengebruik, eetstoornissen en forensische thema's. Voordien werkte ze als orthopedagoge. Nicky specialiseerde zich binnen haar onderzoek in de onderwerpen alcohol(wetgeving), harm reduction, nachtleven en gesprekstechnieken. 

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

eflyer_drugsinbelgie
eflyer_drugsinbelgie