Archief

Wetenschapscafé 'Persoonlijkheid. Waarom ben je wie je bent?'

Datum: Dinsdag 7 november 2023, van 19u45 tot 21u30 Afgelopen
Organisatie: AUGent
Locatie: Eetcafé Toreke

"Die heeft een sterke persoonlijkheid"

"Het zit in haar karakter"

"Je kunt hem toch niet meer veranderen"

"Tegenpolen trekken elkaar aan"

We praten er vaak over, maar wat is dat eigenlijk, jouw persoonlijkheid? We hebben het er over in dit café! Naast jouw vragen, komen ook deze vragen aan bod:

 • Waarom ben je wie je bent?
 • Is er een verschil tussen persoonlijkheid en karakter, temperament? 
 • Hoe gebeurt wetenschappelijk onderzoek naar persoonlijkheid?
 • Welke persoonlijkheidstrekken maken deel uit van de Big Five?
 • Welke eigenschappen zijn aangeboren, en welke kunnen nog evolueren?
 • Kun je jezelf of iemand anders veranderen?
 • Wat is de ‘introvert-hangover’?
 • Welke persoonlijkheden passen bij elkaar, of net niet? (Binnen teams op het werk, als ‘koppel’,…)
 • Kunnen we persoonlijkheid afleiden op grond van uiterlijke kenmerken?
 • Hebben we meerdere persoonlijkheden, afhankelijk van de context (bvb. thuis versus op het werk)?
 • Wat is het belang van opvoeding,  hechtingsstijlen, ...?

Gasten

Filip De Fruyt

Filip De Fruyt is gewoon hoogleraar Differentiële Psychologie en Persoonlijkheidsonderzoek aan de UGent. Hij is houder van de leerstoel “Institute Ayrton Senna Chair@Ghent University” waar hij onderzoek doet naar sociaal-emotionele vaardigheden bij jongeren. Hij is oud-voorzitter van de Europese Vereniging voor Persoonlijkheidspsychologie [European Association of Personality Psychology (EAPP)] en zit/zat in de redactie van een groot aantal tijdschriften van dit vakgebied. Hij maakt ook instrumenten om verschillen tussen personen te beschrijven.

Bart Wille

Prof. Dr. Bart Wille is bedrijfspsycholoog en als hoofddocent verbonden aan de UGent. Naast onderwijsopdrachten in het domein van Human Resources Management doet hij in het bijzonder onderzoek naar de rol van psychologische individuele verschillen (zoals persoonlijkheidseigenschappen, beroepsinteresses,…) bij het functioneren van mensen op hun werk en bij het ontwikkelen van hun loopbanen. Momenteel leidt hij projecten op het vlak van lange termijn ontwikkeling van persoonlijkheid in relatie tot werk, korte-termijn fluctuaties in persoonlijkheid op het werk, persoonlijkheidsgeoriënteerde ontwikkeldoelen op het werk, en de relatie tussen persoonlijkheid en (in)effectief leiderschap.

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

eflyer_persoonlijkheid
eflyer_persoonlijkheid