Archief

Wetenschapscafé "Samen tegen schoolmoeheid"

Datum: Dinsdag 12 maart 2024, van 19u45 tot 21u30 Afgelopen
Organisatie: AUGent
Locatie: Eetcafé Toreke, Gent
Meer info: https://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/samen-tegen-schoolmoeheid.htm

"Wat is er toch met jou aan de hand? Waarom ga je niet gewoon naar school zoals iedereen?"

Maar wat als naar school gaan helemaal niet zo "normaal" aanvoelt voor die leerling? Wat als er simpelweg geen energie meer is om aan de dagelijkse eisen en verplichtingen te voldoen? Het fenomeen van schoolweigering is veel gebruikelijker dan vaak wordt gedacht. Onderzoek in Nederland wijst uit dat 1 tot 5% van de jongeren school associeert met gevoelens van angst en onrust. De kans dat je iemand kent die dergelijke gevoelens ervaart, is dus aanzienlijk.

In dit wetenschapscafé gaan we dieper in op de oorzaken en consequenties van schoolweigering. We verkennen ook hoe de stem van leerlingen een schoolteam in beweging kan brengen en hoe luisteren naar de leerling kan bijdragen tot het voorkomen ervan. Daarnaast zullen we bespreken welke stappen we zelf kunnen nemen om schoolweigering te voorkomen en te bestrijden.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

  • Wat is schoolweigering precies en hoe kan je het herkennen?
  • Wat te doen als je symptomen ervaart?
  • Hoe kunnen we dit voorkomen?
  • Is algemene prestatiedruk de boosdoener?

Sprekers

Griet De Nys (HOGENT)

Griet De Nys is master in de pedagogische wetenschappen. Ze is lector en studiebegeleider aan de lerarenopleiding van HOGENT en werkte mee aan het onderzoek ‘Angst voor de schoolpoort’ van HOGENT. Ze doet al jaren onderzoek rond schoolweigering en geeft regelmatig workshops over het thema.

Elisa Vandenbussche (Arteveldehogeschool)

Elisa Vandenbussche is docent en onderzoeker binnen de opleidingen Buitengewoon Onderwijs en Zorgverbreding en Remediërend Leren aan Arteveldehogeschool. Zowel binnen deze opleidingen als binnen haar rol als onderzoeker staat de zoektocht naar het toegankelijk maken van onderwijs voor elke leerling centraal.

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

eflyer_schoolmoeheid
eflyer_schoolmoeheid