Archief

Wetenschapscafé 'Van circulaire economie naar duurzame wereld'

Datum: Dinsdag 15 februari 2022, van 19u45 tot 21u30 Afgelopen
Organisatie: AUGent
Locatie: Online, via ons Youtubekanaal
Meer info: www.wetenschapscafe.be/van-circulaire-economie-naar-duurzame-wereld

Op 11 maart 2020 pakte de Europese Commissie uit met een Europees actieplan voor circulaire economie. Dit actieplan bevat verscheidene initiatieven die mikken op duurzame producten en zoomt in op grondstofintensieve sectoren zoals textiel, bouw, elektronica en kunststoffen.

Circulaire economie is erop gericht om producten, hun componenten en grondstoffen zo lang mogelijk in het productie- en consumptiecircuit te laten circuleren en tegelijkertijd de kwaliteit ervan te waarborgen. Ze staat aldus lijnrecht tegenover de lineaire economie, die producten en grondstoffen afdankt op het einde van hun economische levenscyclus.

De textielsector is één van de sectoren die voor heel wat uitdagingen staat, waaronder de snelgroeiende vraag naar producten zonder negatieve gevolgen voor het milieu (d.w.z. grote watervoetafdruk in geval van katoen, vervuiling door microplastics, enz.). Een verschuiving in de markt van petrochemische naar biobased vezels vereist nieuwe verwerkingstechnologieën en de acceptatie in de consumentenmarkt van andere natuurlijke materialen dan katoen, wol en zijde.

Circulair produceren betekent ook het opvangen van reststromen en deze ombuigen naar een andere toepassing. Binnen de reguliere industrie is dit echter niet vanzelfsprekend, maar hier komt de sterkte van de sociale industrie, de maatwerkbedrijven naar boven. Maatwerkbedrijven zijn in staat flexibel om te gaan met reststromen en in co-creatie met ontwerpers tot nieuwe toepassingen te komen.

Deze vragen komen aan bod:

  • Hoe ver staan we al?
  • Welke opportuniteiten zijn er bij deze transitie naar een circulaire economie?
  • Wat zijn de belangrijkste knelpunten om deze transitie te realiseren?
  • Welke incentives zijn er om de overgang naar een circulaire economie te versnellen?
  • Wat moet je verstaan onder industriële symbiose?
  • Wordt er op vandaag reeds gewerkt met labels?
  • Een 100% regeneratieve economie: haalbaar?
  • Hoe kan de circulaire economie de sociale economie versterken?

Gasten

Alexandra De Raeve

Alexandra De Raeve is textielingenieur van opleiding en verbonden aan het opleidingscentrum mode/textiel van HOGENT. Alexandra werkte in de industrie van 1988 tot 1999 vooraleer een academische carrière aan HOGENT uit te bouwen. Sinds 2020 is ze coördinator van het onderzoekscentrum FTILab+. Haar onderzoek richt zich o.a. op de herintroductie van hennep als hoogwaardige textielvezel,  kledingcomfort en bescherming.

Jolan Soens

Jolan Soens is projectmedewerker bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Howest. Zo werkt Jolan als spilfiguur tussen onderzoek, onderwijs en de fysieke ruimte van het IDC, Industrial Design Center. Met een focus op al wat duurzaam is of de stempel circulair kan krijgen, wordt er samen met de studenten gewerkt aan real life cases. Door zo de link te leggen tussen bedrijven en studenten ontstaan er nieuwe inzichten en samenwerkingen met als doel duurzame praktijken op te nemen in de dagelijkse werking.

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert modereert het gesprek. Hij is master in de Journalistiek en sinds 2011 redacteur bij Knack.

Waar en wanneer?

Dit online wetenschapscafé vindt plaats op dinsdagavond 15 februari 2022 van 19.45u tot 21.30u. Je kunt dit café volgen via ons YouTubekanaalInschrijven is niet nodig! Laat ons weten dat je komt via dit Facebookevent!

CirculaireEconomie
CirculaireEconomie