Archief

Zaterdagse Lezing: Ruimteweer rond zware sterren (Florian Driessen)

Datum: Zaterdag 14 mei 2022, van 14u00 tot 16u30 Afgelopen
Organisatie: UGent Volkssterrenwacht Armand Pien
Locatie: Gezusters Lovelingstraat 
9000 Gent 
Meer info: www.armandpien.be

Florian Driessen is een beloftevolle jonge onderzoeker aan het Instituut voor Sterrenkunde, dat deel uitmaakt van de KU Leuven. We hadden onlangs een lezing over ruimteweer in ons eigen zonnestelsel, maar Mr. Driessen gaat nog een stap verder: hij heeft het over ruimteweer rond andere sterren dan onze Zon. En dat kan er een pak ruiger aan toe gaan dan wat onze Zon produceert. Zware sterren bijvoorbeeld stoten heel wat meer uit dan onze bescheiden Zon, letterlijk dan: ze lossen heel wat chemische elementen die hele sterrenstelsels verrijken.

Onze kennis van deze zware sterren is helaas op verschillende aspecten erbarmelijk te noemen. Eén zo een aspect is dat ze grote hoeveelheden massa verliezen door een sterke ‘sterlicht’-gedreven winduitstroom. De hoeveelheid massaverlies is in grote mate verantwoordelijk hoe zware sterren evolueren doorheen hun leven, hoe ze exploderen, en wat voor een exotisch object er achter blijft (neutronenster of zwart gat).

Florian Driessen zal je in geuren en kleuren uitleggen hoe het komt dat sterrenwind überhaupt mogelijk is en wat het verschil is met onze eigenste Zon. Kom het beluisteren in één van onze Zaterdagse Lezingen!

De sterrenwacht organiseert regelmatig lezingen: hou altijd onze website in de gaten voor de laatste updates.
 

Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger Photo: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger
Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger Photo: NASA's Goddard Space Flight Center/S. Wiessinger