Archief

Zonnekijkdag op Volkssterrenwacht MIRA

Datum: Zondag 7 juli 2024, van 10u00 tot 18u00 Afgelopen
Organisatie: https://www.mira.be/
Locatie: Volkssterrenwacht MIRA
Meer info: https://www.mira.be/activiteiten/2024/2024-07/zonnekijkdag

Op zondag 7 juli organiseren de Vlaamse Volkssterrenwachten in samenwerking met de Vereniging Voor Sterrenkunde een kijkdag/happening waarbij het waarnemen van de Zon centraal staat. Geïnteresseerden kunnen bij ons in Grimbergen terecht, maar ook de collega's in Ieper, Brugge, Gent, Hove en Genk zijn van de partij. En ook enkele sterrenkundeverenigingen zetten hun beste beentje voor om bezoekers te ontvangen.

De Zon is de enige ster die astronomisch gesproken heel dicht bij de Aarde staat, amper 150 miljoen km scheiden ons van die ziedende bol heet gas. Dat is net ver genoeg om voldoende licht en warmte te krijgen om levensvormen zoals de onze mogelijk te maken.

Door het bestuderen van de Zon doorheen de jaren hebben sterrenkundigen al een vrij goed zicht gekregen op de ware aard van de Zon als kernfusiereactor en als een ster die volgens een bepaalde cyclus evolueert. Dankzij het gespecialiseerde instrumentarium waarover de volkssterrenwachten beschikken kunnen de bezoekers zich aan een fraai spektakel verwachten.

Zo beschikt MIRA over meerdere telescopen waarbij we via het filteren van het zonlicht live (weliswaar met 8 minuten vertraging - zolang doet het zonlicht er immers over om van bij de Zon tot bij ons te komen) de schijf van de Zon kunnen tonen met zonnevlekken, filamenten, actieve gebieden en ook de protuberansen rondom de zonneschijf.

Bovendien zal ter gelegenheid van deze happening ook een reeks andere activiteiten plaatsvinden i.v.m. de Zon, zo worden er korte presentaties getoond, enkele lezingen gegeven, en voor kinderen van 6 tot 12 jaar doen we een aantal experimenten rond licht, magnetisme en andere fenomenen die met de Zon te maken hebben.

Zonnewaarnemingen op Volkssterrenwacht MIRA
Zonnewaarnemingen op Volkssterrenwacht MIRA