MRI verbetert opsporing prostaatkanker

Bij de helft van de mannen met een vermoeden van prostaatkanker, maakt een MRI-scan een weefselprik overbodig.

Is de PSA-waarde in het bloed van mannen verhoogd, dan kan dat wijzen op een goedaardige prostaatvergroting of een prostaatontsteking, maar ook op prostaatkanker. Om kanker uit te sluiten, nemen artsen met een naald op verschillende plekken in de prostaat een stukje weefsel weg om dat te analyseren. Veel mannen ondergaan zo’n weefselprik waarvan achteraf blijkt dat dat niet nodig was.  

De MRI-methode is net zo betrouwbaar als de echogeleide weefselprik die veel invasiever en patiëntonvriendelijker is

In drie Nederlandse centra vergeleken onderzoekers onder leiding van Marloes van der Leest van het Radboudumc deze echogeleide weefselprik met de veel patiëntvriendelijker MRI-methode. Daarbij nemen artsen alleen een MRI-scan van de prostaat en analyseren ze die beelden om na te gaan of er sprake is van kanker. Tussen 2015 en 2017 onderwierpen ze 626 mannen met een verhoogde PSA-waarde zowel aan een MRI-scan van de prostaat als aan de gebruikelijke echogeleide weefselprik. Vervolgens vergeleken ze de resultaten van beide onderzoeksmethodes.

Uit de resultaten van deze 4M-studie bleek dat de MRI-scans bij ongeveer de helft van de mannen terecht op een zorgwekkende vorm van kanker wezen. De MRI-methode was daarmee net zo betrouwbaar als de echogeleide weefselprik die veel invasiever en patiëntonvriendelijker is. ‘Dankzij de inzet van MRI kunnen we het aantal weefselprikken bij mannen halveren’, vertelt prof. dr. Jelle Barentsz van het Radboudumc die de techniek ontwikkelde en de studie leidde.  ‘Patiënten met een verhoogde PSA-waarde bij wie op de MRI-scan geen zorgwekkende vorm van kanker wordt gezien, hoeven geen prostaatprik meer te ondergaan. Ze moeten wel hun PSA-waarde blijven controleren. ‘

De MRI-methode kan de overdiagnose en overbehandeling van prostaatkanker voor een belangrijk deel voorkomen, want als er op de MRI niets te zien is, dan is er zeer waarschijnlijk ook niets aan de hand. Alleen als de arts ondanks een negatieve MRI-scan toch een sterk vermoeden heeft dat er sprake is van prostaatkanker, volgt nog een echografische weefselprik. De anderen blijven ervan bespaard.