Gevonden: groot Nederlands gasveld

09 januari 2012 door Eos-redactie

Ook oliegebied voor Noorse kust gevonden.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft een nieuw gasveld ontdekt, het grootste op land sinds 1995. Het is gevonden in het noordoosten van Friesland. Er zit naar schatting ruim 4 miljard kubieke meter gas in, aldus de NAM maandag.

De put, met een diepte van ruim 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De NAM denkt voor de zomer te beginnen met de productie. 4 miljard kubieke meter staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren Synergy vanaf een nieuwe locatie bij het dorp Ee. Het ontdekte veld, Metslawier-zuid genoemd, ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar de NAM al uit produceert. De NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit Metslawier-zuid.

Twee olievelden voor Noorwegen
Ook in Noorwegen is er mogelijk een nieuwe bron van fossiele brandstof ontdekt. De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft in minder dan een jaar tijd twee grote olievelden gevonden in de Barentszzee. Mogelijk heeft het bedrijf een nieuw oliegebied ontdekt.

Statoil stootte in april vorig jaar al op een groot olieveld in de buurt, en doopte dat Skrugard. Nu heeft het Noorse bedrijf in de Barentszzee, ten noorden van Rusland en Noorwegen, een nieuwe vondst gedaan, die het zelf 'substantieel' noemt. 

De nieuwe vondst, Havis genaamd, bevindt zich zo'n 200 kilometer ten noorden van Noorwegen. Het nieuwe olieveld bevat zowel olie als gas en kan 200 tot 300 miljoen vaten opleveren. Skrugard en Havis moeten samen zo'n 400 tot 600 miljoen olievaten opleveren, aldus Statoil.