Binnenkort wordt onze fysieke wereld bedekt met virtuele beelden

Augmented reality zal overal zijn, informatie en animatie zullen reële beelden overlappen om je met alledaagse taken te helpen - en om de industrie te helpen om efficiënter te werken.

Virtual reality (VR) dompelt je onder in een verzonnen, geïsoleerd universum. Augmented reality (AR) daarentegen, overlapt de echte wereld rechtstreeks met computergegenereerde informatie. Apparaten met AR-software en een camera - bijvoorbeeld smartphones, tablets, hoofdtelefoons en smart glasses - analyseren met hun programma de binnenkomende livebeelden. Ze downloaden veel informatie over de omgeving en plaatsen het op relevante data, beelden of animaties, vaak in 3D.

Twee voorbeelden: het beeldscherm dat een auto helpt om veilig achteruit te rijden en het populaire spelletje Pokémon GO. Augmented reality speelt een rol in een massa aan consumentenapps. Enkele voorbeelden hiervan zijn de apps die straatborden vertalen voor buitenlandse bezoekers, die studenten in staat stellen om virtuele kikkers te dissecteren en die kopers de mogelijkheid geven om te zien hoe een stoel in hun woonkamer zal staan voor ze hem naar huis meenemen.

In de toekomst zal de technologie het mogelijk maken voor museumbezoekers om gidsen die lijken op hologrammen tevoorschijn te toveren; voor chirurgen om weefsel in 3D onder de huid van de patiënt te visualizeren; voor architecten en ontwerpers om op nieuwe manieren samen te werken aan hun creaties; voor dronebestuurders om hun robots op afstand te besturen met verhoogd beeldwerk; voor beginners om snel nieuwe opdrachten te leren in gebieden die variëren van geneeskunde tot fabrieksonderhoud.

Gebruiksvriendelijke software om apps te ontwerpen zou het aanbod voor consumenten in de komende jaren moeten vergroten. Momenteel heeft AR toch wel zijn grootste impact op de industrie, waar het een integraal deel uitmaakt van de Vierde Industriële Revolutie,of Industrie 4.0: de systemische transformatie van verwerking door middel van de integratie van fysische en digitale systemen om kwaliteit te verbeteren, de kosten te verlagen en de efficiëntie te vergroten. Veel bedrijven testen het bijvoorbeeld aan de assemblagelijn.

Augmented reality kan precies de goede informatie leveren op het exacte moment waarop het nodig is (zoals wanneer een arbeider tussen onderdelen moet kiezen). Zo vermindert het fouten, verhoogt het de efficiëntie en verbetert het de productiviteit. Het kan ook spanningen in de apparatuur visualiseren en rechtstreekse beelden creëren van waar de problemen zich bevinden. Marktanalysen zoals ABI Research, IDC en Digi-Capital geloven dat augmented reality op het punt staat om de heersende stroming te worden. Ze verwachten dat de totale markt voor AR, momenteel geschat op $1,5 miljard, zal groeien naar $100 miljard in 2020. Belangrijke technologiebedrijven, waaronder Apple, Google en Microsoft, besteden veel financiële en personele middelen aan zowel AR- als VR-producten en applicaties.

Risicodragend kapitaal doet nu ook mee, in 2017 is er $3 miljard geïnvesteerd in AR en VR, de helft hiervan alleen al in het vierde kwartaal. Harvard Business Review legde recentelijk de nadruk op AR als een transformerende technologie die alle zaken zal beïnvloeden.

Obstakels houden stand. Momenteel vormen de beperkingen van apparatuur en bandbreedte een hindernis om het dagelijks gebruik van consumenten te vergroten. Bijvoorbeeld, veel bestaande museum- en reisapps die AR gebruiken om een ervaring te versterken, moeten op voorhand gedownload worden. Zelfs dan voldoet de kwaliteit van de graphics vaak niet aan de verwachtingen van de gebruiker. Maar de branche plant om drastisch te groeien als goedkopere snellere mobiele chips die klaar zijn voor AR beschikbaar worden, als veelzijdigere smart glasses op de markt komen en als de bandbreedte toeneemt. Dan zal augmented reality, net als het internet en de livevideo, ook een normaal deel van ons dagelijks leven worden.