Computer pokert als de beste

08 januari 2015 door Eos-redactie

Onderzoekers van de University of Alberta (Canada) hebben een computerprogramma ontwikkeld dat het pokerspel Limit Texas Hold ’em ‘oplost’.

Onderzoekers van de University of Alberta (Canada) hebben een computerprogramma ontwikkeld dat het pokerspel Limit Texas Hold ’em ‘oplost’.

Beter verwoord: de wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld waarmee de computer Texas Hold ’em speelt met zo’n dichte benadering van de optimale strategie, dat hij tijdens een volledig mensenleven niet met een statistische significantie verslagen kan worden door een menselijke pokeraar. De resultaten verschenen in Science.

Het programma vormt een belangrijke stap voorwaarts in het ontrafelen van zogeheten ‘onvolledige informatie’-spellen, waarbij de spelers niet alle bruikbare informatie hebben – de kaarten van tegenspelers zijn verborgen. Schaken en dammen zijn dan weer voorbeelden van ‘volledige informatie’-games, aangezien de spelers van alles op de hoogte zijn.

Die laatste spelcategorie werd al jaren geleden door de computer overwonnen. Maar met poker ligt dat anders. Daarom is het zo opvallend dat de Canadese onderzoeksgroep – veelzeggen Computer Poker Research Group genaamd – Limit Texas Hold ’em heeft weten te ontcijferen. Texas Hold ’em is ‘s wereld populairste pokervorm.

Voorlopig wordt het computeralgoritme enkel toegepast op de variant met twee spelers. De onderzoekers hopen hun computermodel in de toekomst verder uit te werken voor varianten met meer dan twee spelers.

Computertoepassingen zoals deze zijn trouwens niet alleen geinige ontwikkelingen die pokeraars voor joker zetten. Ze kunnen immers ook worden ingezet in andere domeinen waar onbekende factoren van invloed zijn, zoals online beveiliging en beslissingen in de medische wereld. (adw)