Archief

Grijze Cellen: De grenzen van de elektrificatie

Datum: Woensdag 25 oktober 2023, om 20u00 Afgelopen
Organisatie: EosFWO
Locatie: STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
Meer info: https://www.eoswetenschap.eu/grijze-cellen

Binnenkort moet alles elektrisch, zuchten de mensen wel eens. Ons verplaatsen, onze huizen verwarmen, alles wat we nodig hebben produceren. Is dat zo? En kunnen we dat wel? Kunnen we op een duurzame manier voldoende elektriciteit opwekken om in al onze levensbehoeften te voorzien? En vooral: kunnen we er genoeg opslaan en ze op het juiste moment op de juiste plaats krijgen?

Europa wil tegen 2050 helemaal van de fossiele brandstoffen af. Doen we dan echt alles op elektriciteit of zijn er grenzen aan de elektricificatie? Waar liggen ze, en welke rol spelen waterstof - en andere energiemoleculen - wanneer we die grenzen bereiken?

Grijze Cellen zoekt het uit met Johan Driesen en Marlies Van Bael. Eos-redacteur Ilse Boeren modereert.

Johan Driesen is ingenieur, onderzoeker bij Energyville en docent aan de KULeuven. Hij houdt zich bezig met elektrische energiesystemen en toepassingen van elektriciteit in ons leven.

Marlies Van Bael is professor chemie aan de UHasselt, directeur van imo-imomec en onderzoeker verbonden aan imec en Energyville. In haar onderzoek probeert ze te begrijpen hoe anorganische materialen duurzaam kunnen ontworpen en gesynthetiseerd worden.

Grijze Cellen: De grenzen van de elektrificatie
Grijze Cellen: De grenzen van de elektrificatie