Grijze Cellen

Eos Wetenschap organiseert samen met FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen) de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'. Wetenschappers gaan met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van een van onze wetenschapsjournalisten.

Volgende aflevering: Hoe werkt de Einsteintelescoop en wat hopen de wetenschappers te ontdekken?

In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. De inzet is bijzonder hoog want de telescoop zal een knooppunt worden voor wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Waarom hebben we een Einsteintelescoop nodig? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijg je van fysici Alexandre Sevrin (VUB) en Nick Van Remortel (UAntwerpen) tijdens een Eos Grijze Cellen-debat op 16 mei in Hasselt.

Aan het woord:

Alexandre Sevrin (VUB) vertelt je welke ontdekkingen we kunnen verwachten, wat zwarte gaten zijn en hoe we zwaartekrachtgolven kunnen meten.

Nick Van Remortel (UAntwerpen) gaat in op de technologie die we nodig hebben om zwaartekrachtgolven te meten, waarom we de Einsteintelescoop ondergronds bouwen, hoe we die constructie kunnen realiseren en wat de regio rond het drielandenpunt zo geschikt maakt als locatie.

Na de lezingen gaan de sprekers met elkaar én het publiek in gesprek.

Hans Plets, projectleider voor de Einsteintelescoop in Vlaanderen, modereert dit ongetwijfeld boeiende en toekomstgerichte debat.

Waar? Campus Hasselt, Martelarenlaan 42, aula Louis Verhaegen

Wanneer? 16 mei 2023, 19:30 - 21:00 uur

Afgelopen afleveringen