Grijze Cellen

Eos Wetenschap organiseert samen met FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen) de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'. Wetenschappers gaan met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van een van onze wetenschapsjournalisten.

Volgende aflevering: Grijze Cellen weet het ZEEKER

Stel al je vragen over de zee tijdens Grijze Cellen op het ZEEKERWETEN festival in Oostende

Hebben zeesterren bloed? Hoe oud is de Noordzee eigenlijk? En waarom maken we niet massaal drinkwater uit zeewater?

Heb jij ook vragen over de zee? Stel ze via ‘ik heb een vraag’, of kom naar Grijze Cellen op het ZEEkerweten festival in Oostende.

Daar spreken we over drie zeewaardige thema’s met specialisten ter zake:

ONDER DE ZEE: Wat zit er eigenlijk verborgen in en onder het zeewater? Welke archeologische schatten en spannende geologische informatie kan je daar vinden? En hoe vinden wetenschappers die? Oceanograaf en paleolandschapsonderzoeker Ruth Plets beantwoordt al je vragen over hoe de zee was voor ze zee werd.

LABORATORIUM OCEAAN: Zijn windmolenparken op zee nu eigenlijk een goed idee? Hoe doe je onderzoek met een onbemande duikboot? En duurzame visserij, hoe werkt dat? Marien geoloog Hans Pirlet praat over de toekomst van de technologie in en rond de zee.

LEVENDE ZEE: Hoe zit dat nu met die ogen van platvissen? Waarom ziet de Noordzee altijd zo bruin? En wat is er nu eigenlijk inheems: oesters of mosselen? Jan Mees, marien bioloog, directeur van het VLIZ en levenslang zeekenner weet wel een antwoord op al je zee- planten- en dierenvragen.

Waar: Slipwaykaai 2, Oostende

Wanneer: zondag 16 juni 2024, 13u30 

In samenwerking met FWO, VLIZ en ZEEkerweten.

Afgelopen afleveringen