Grijze Cellen

Eos Wetenschap organiseert samen met FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen) de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'. Wetenschappers gaan met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van een van onze wetenschapsjournalisten.

Volgende aflevering: Alles wat je moet weten over de Einsteintelescoop

Debat met Kip Thorne, Nobelprijswinnaar Fyica, en Thomas Hertog, kosmoloog KU Leuven. Moderator is Hans Plets.

De eerste waarneming van zwaartekrachtgolven werd in 2015 gedaan door twee Amerikaanse LIGO-detectoren. Drijvende kracht achter LIGO is Kip Thorne, die twee jaar later een Nobelprijs ontving. Sindsdien zijn zwaartekrachtgolven meermaals geregistreerd, en groeide een nieuw onderzoeksdomein dat deeltjesfysici en kosmologen verenigt. Om nòg dieper in de geschiedenis van het universum te kijken en nog meer te weten te komen over zwarte gaten zijn nieuwe en krachtigere instrumenten nodig. De Einsteintelescoop is zo'n instrument. Hoe werkt de Einsteintelescoop, en welke ontdekkingen kunnen we verwachten? En waarom zou hij onder het drielandenpunt van Nederland-België-Duitsland moeten komen?

Waar: Auditorium Vesalius, Leuven

Wanneer: zaterdag 23 maart 2024, 19 uur

Deze Grijze Cellen maakt deel uit van ScienceVille, en wordt gevolgd door de wereldpremière van de documentaire The Faraway, Nearby. Tickets voor het panelgesprek (in het Engels) en de vertoning zijn te koop via www.docville.be.

 

In samenwerking met FWO en Docville.

Afgelopen afleveringen