Grijze Cellen

Eos Wetenschap organiseert samen met FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen) de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'. Wetenschappers gaan met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van een van onze wetenschapsjournalisten.

Volgende aflevering: Hoe verbeteren we ons wiskundeonderwijs?

De vraag lijkt brandend actueel in België: dalende scores in vergelijkende onderzoeken, lerarentekort, gekrakeel over leerplannen en eindtermen. Maar niets is minder waar. De geschiedenis én verwoede discussies in het buitenland tonen aan: de vraag is even oud als het wiskundeonderwijs zelf. In de VS verdronken de discussies onlangs in het wokedebat. België voerde in de seventies de ‘moderne wiskunde’ in. In de jaren 90 volgde de conclusie dat de meeste leerlingen geen blijf wisten met die ‘abstracte brij’ en ging die op de schop. Kunnen deze wiskunde-oorlogen ons iets leren voor het wiskundeonderwijs van morgen? We zoeken het uit met Filip Moons en Isabel Goffa. Eos-redacteur Ilse Boeren modereert.

Filip Moons is universitair docent wiskundedidactiek aan de Universiteit Utrecht. Hij was leerkracht wiskunde in het middelbaar onderwijs, en lerarenopleider en promovendus aan de UAntwerpen. Hij vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars in de ontwikkelcommissies van de eindtermen wiskunde.
Isabel Goffa is behaalde een PhD aan de VUB en is leraar wiskunde aan Atheneum De Ring in Leuven. Ze vertegenwoordigt de Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars in de ontwikkelcommissies van de eindtermen wiskunde voor de derde graad.

Wanneer? zondag 17 september tijdens MathFest

Waar? volkssterrenwacht Beisbroek, Zeeweg 96, Brugge

Afgelopen afleveringen