Grijze Cellen

Eos Wetenschap organiseert samen met FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen) de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks 'Grijze Cellen'. Wetenschappers gaan met elkaar en het publiek in gesprek onder leiding van een van onze wetenschapsjournalisten.

Volgende aflevering

Superhelden onder de microscoop

Bacteriën, schimmels, gisten… Die woorden klinken de meeste mensen niet als muziek in de oren. Nochtans vervult een hele resem micro-organismen in ons lichaam een onmisbare rol: ze beschermen ons tegen ziekte en leveren voedingsstoffen aan die onze cellen niet zelf kunnen produceren. Ook buiten ons lichaam gebruiken we ze al eeuwenlang om voedsel te maken of langer te bewaren.

Over het belang van micro-organismen in ons lichaam en in verschillende andere ecosystemen zijn wetenschappers nog lang niet uitonderzocht. En ingenieurs en biotechnologen vinden nog steeds nieuwe manieren om ze in te zetten als producenten van nuttige stoffen en verwerkers van afval. Nieuwsgierig? Kom naar Grijze Cellen in het GUM en luister naar wat biotechnoloog Marjan De Mey (UGent) en microbioloog Jeroen Raes (KU Leuven-VIB) daarover vertellen.

Over de sprekers:

Marjan De Mey

Mensen gebruiken al heel lang micro-organismen als producenten van bijvoorbeeld bier of brood. Door synthetische biologie kunnen die ook nieuwe biologische stoffen maken, zoals antibiotica-alternatieven, en kunnen ze afvalstoffen omzetten naar energie. Biotechnoloog Marjan De Mey, professor aan de UGent en expert in metabolische technieken (engineering), vertelt er je alles over.

Jeroen Raes

Onze darmflora is belangrijk bij ziekte en gezondheid. Microbioloog Jeroen Raes, professor aan de KU Leuven en trekker van het Vlaams Darmflora Project, gebruikt DNA-analyse om de darmflora van duizenden Vlamingen te onderzoeken. Jeroen Raes vertelt hoe sterk de microben in de darmen van mensen kunnen verschillen en waarom dat zo is. Hij legt ook de rol van onze darmbewoners bloot bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom en depressie.

Waar?: in het Gents Universiteitsmuseum (GUM): gum.gent
Ledeganckstraat 35, Gent

Wanneer?: 27 november om 14.30 uur

Dit evenement is gratis. Meld je wel aan via het onderstaande formulier, dan ben je zeker van je plaats:

Afgelopen afleveringen