Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Iedereen gynaecoloog: een zelfafnametest voor baarmoederhalsscreening
Meer dan 600.000 Vlaamse vrouwen gaan niet in op de uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen. Dat is meer dan een derde van de groep die een uitnodiging krijgt. Daarom ontwikkelen wij een test waarmee vrouwen vanuit thuis toch kunnen deelnemen door zelf een staal af te nemen.
Wat is een stad?
De vraag lijkt eenvoudig, maar het antwoord is dat niet. Er is geen duidelijke grens tussen de stad en het platteland en welke plek we als ‘stad’ ervaren hangt sterk af van de geografische context. In dit artikel bekijk ik hoe je een stad kan definiëren en waarom het misschien wel een illusie is om tot een universele definitie van steden te komen.
Resistentie in dikke darmkanker vroegtijdig opsporen met een bloedtest
Resistentie tegen behandelingen is een groot probleem in de oncologie. Helaas wordt die vaak pas ontdekt wanneer de tumor al behoorlijk is gegroeid, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Dit vertraagde inzicht heeft grote gevolgen voor de overlevingskansen van patiënten. Om dit te veranderen, werken wij aan een nieuwe methode die resistentie sneller en nauwkeuriger kan opsporen.
Kankerpatiënt weet niet dat ze kanker heeft. Haar kinderen wél
Wat als een kankerpatiënt niets weet van haar ziekte, maar haar familie wel? Het gebeurt vaker dan gedacht in België. Artsen worden dan ook regelmatig geconfronteerd met lastige keuzes wanneer familieleden diagnoses verzwijgen.
Hoe een simpele badkamerschimmel de wereld kan veranderen
Heb je ooit gedacht dat een simpele schimmel die ook in jouw badkamer voorkomt de wereld kan veranderen? Itaconaat, een stofje dat schimmels al miljoenen jaren aanmaken, speelt vandaag een hoofdrol in duurzame plastics én veelbelovende medicijnen.
Van aquacultuur tot kankeronderzoek: ontmoet het pekelkreeftje
Het pekelkreeftje, onbeduidend en klein op het eerste gezicht, maar met een ongelooflijk verhaal. Van de jaren ‘60 tot nu is dit kreeftje onmisbaar geworden voor miljoenen mensen wereldwijd.
Waarom alzheimer-medicijn Leqembi nu wel is goedgekeurd (voor een beperkte groep patiënten)
Leqembi voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer zal niet het laatste geneesmiddel zijn dat profiteert van medicatie op maat van DNA.
De groene woestijn
Waarom groen niet altijd beter is, en andere lessen uit de woestijn.
Niet alleen bacteriën, maar ook schimmels en parasieten worden resistent
Wanneer we spreken over antimicrobiële resistentie, gaat het vaak over antibioticaresistentie bij bacteriën. Maar er is meer aan de hand: schimmels en parasieten worden ook steeds resistenter tegen de medicijnen die we gebruiken om ze te behandelen. Dat vormt een onderschat, maar groeiend gevaar voor de volksgezondheid.