Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Goal of géén goal: scoort artificiële intelligentie ook in de voetbalwereld?
Meer en meer beroepen voetbalclubs zich op artificiële intelligentie voor de scouting van spelers en het voorspellen van wedstrijduitslagen. Emilie Grégoire (VUB) zocht voor je uit hoe feilloos AI echt is.

VitB12 en algen, hoe zit dat nu eigenlijk?
Zijn algen een goede bron van vitamine B12?

Waarom we honden en katten als onze kinderen zien
Onderzoek laat zien dat katten- en hondenbaasjes zich gedragen als ouders en hun huisdieren ook opvoeden. Daar is een evolutionaire verklaring voor.

Ab Initio: Innovatief, futuristisch, klaar voor de toekomst
De Ab Initio is het nieuwe opleidingschip van de Rotterdamse Scheepvaart en Transport College, dat onderdeel is van de internationaal opererende STC Group. Met dit innovatieve paradepaartje is de Nederlandse binnenvaart klaar voor de uitdagende toekomst. Waarom ontbreken dergelijke initiatieven, ondanks ronkende toekomstschetsen, nog steeds in Vlaanderen, dat ook een indrukwekkende maritieme historie heeft?

Co-existentie of duurzaam samenleven met everzwijnen, kunnen we dat?
Duurzaam samenleven met everzwijnen? Dat is een steeds ontwikkelend proces waarbij mens en dier voortdurend samenwerken, leren en negotiëren. Zo kunnen we in de toekomst constructief omgaan met de uitdagingen van wilde dieren in Vlaanderen.

Bacteriën gebruiken slijm als wapen
Bacteriën gebruiken zelfgemaakt slijm als pantser tegen vijanden en vijandelijke stoffen, waaronder onze antibiotica. Wetenschappers willen beter begrijpen hoe bacteriën hun eigen slijm produceren, in de hoop zo hun pantser te kunnen breken.

‘Geitenwollensokken’ in de media
We associëren milieubewust gedrag vaak met grote inspanningen die we foutloos moeten doorvoeren voordat we onszelf ‘echt milieubewust’ mogen noemen. Studenten aan de UAntwerpen onderzochten wat de impact is van die extremen rond milieubewust gedrag én geven tips voor hoe het beter kan.

Hoe mieren onze groenten kunnen helpen beschermen
Zijn mieren goede biologische bestrijders? Mathijs Hast (UGent) onderzocht het potentieel van de beestjes voor de kasteelt met zijn masterproef.

Klimaatverandering brengt nieuwe teelten naar Vlaanderen
Nu het vaker lang droog is, moeten we planten telen die tegen een stootje kunnen. Boeren zaaien daarom de granen, maïs of aardappelen die het best presteerden de voorbije, vaak droge, jaren. Er zijn ook nieuwe teelten die hun intrede doen in Vlaanderen: quinoa en kikkererwt bijvoorbeeld. Kunnen de Vlaamse boeren zomaar van het ene jaar op het andere overschakelen op zo’n nieuwe teelt?