Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
Vertrekt straks de laatste trekvogel?
Trekvogels hebben moeite met hun trektocht aan te passen aan een snel veranderende omgeving, waardoor hun aantallen afnemen. Onze nachtzwaluw houdt vast aan zijn bestemming, maar is onderweg wel flexibel. Dat kan de sleutel zijn tot zijn overleving.
Ben jij grappiger dan AI?
ChatGPT’s moppen zijn vaak lachwekkend slecht. Maar als je het AI-model stap voor stap uitlegt hoe je humor schrijft, is het bijna net zo grappig als een comedian.
Proefbuispathogenen in de strijd tegen resistentie
Ziek zijn, medicatie nemen, maar toch niet beter worden? Helaas wordt het probleem van resistente microben alleen maar groter. Gelukkig toont experimentele evolutie ons hoe ziekmakers resistent kunnen worden.
Hersenstumoren en aandachts- en concentratieproblemen: de verborgen link
Meer dan de helft van hersentumorpatiënten ondervindt aandachts- en concentratieproblemen na behandeling. Een verstoring van hun hersennetwerk door de tumor of de therapie speelt hierin een belangrijke rol.
Waarom communicatie tussen mensen met autisme vlotter verloopt
Hebben mensen met autisme sociale interactieproblemen of begrijpen mensen zonder autisme hen gewoon niet goed? Een nieuw onderzoek laat mensen met autisme zelf aan het woord, en hun boodschap is duidelijk: communicatie met andere mensen met autisme is veel gemakkelijker.
Produceren vriendelijke virussen nieuwe antibiotica?
Vind jij de heilige graal op deze foto? Een kleine tip: zoek niet naar het aureool, maar naar de halo. Op die plaatsen breekt een lysine actief de celwand van een bacterie af. Zo maken we de antibiotica van morgen.
Treed uit je comfortzone en denk mee over de voeding van de toekomst
Boeren komen op straat en voedselprijzen swingen de pan uit. Door samen aan tafel te zitten en na te denken over de voeding van de toekomst, kunnen we de huidige voedselproblematiek aanpakken.
Een bezoek bij de oogarts kan Parkinson helpen opsporen
Stel je voor: een bezoek bij de oogarts en je weet of je de ziekte van Parkinson zal krijgen of niet. Ook al is het nu nog toekomstmuziek, toch zijn wetenschappers zoals ik volop bezig om hier werkelijkheid van te maken. Hoe kan het oog ons iets meer vertellen over een hersenziekte?
'Heeft u momenteel een wens om te sterven?'
Deze vraag hebben onderzoekers van de VUB aan ruim drieduizend Vlaamse ouderen gesteld, met verrassende resultaten. Maar liefst vijf procent van de ouderen heeft een matig tot sterke stervenswens. Waarom is het zo belangrijk hier bij stil te staan?