Natuurwetenschappen
De wet van Benford is overal
Een merkwaardig wiskundig fenomeen regeert alle getallen rondom ons.
Wanneer wetenschappers hun eigen proefkonijnen worden
Een recent geval van zelfexperimentatie roept ethische vragen op. De geschiedenis toont dat de drijfveren voor zelfexperimentatie divers en door de tijd heen verschoven zijn.
Beroemde Chinese dinoskeletten gewoon bedolven onder modder
Sinds zijn vondst in de jaren 1980 staat een site met extreem goed bewaarde dinoskeletten in de Chinese Yixianformatie bekend als het tweede Pompeii. Alleen een plotse gebeurtenis als een vulkaanuitbarsting zou zoveel resten in zulk detail kunnen bewaren, heette het. Met de nieuwe uranium-lood dateringsmethode CA-ID-TIMS bewezen onderzoekers dat die theorie geen steek houdt.
Vorig jaar beefde de aarde wereldwijd negen dagen lang. Wat was de oorzaak?
In september vorig jaar registreerde de seismologische dienst van de Koninklijke Sterrenwacht een vreemde trilling die negen dagen lang aanhield. Wat was de oorzaak van dat seismologische signaal?
Heelal bestaat veel te kort om apen Shakespeare te laten reproduceren
Ons heelal zal bij lange na niet lang genoeg bestaan om een willekeurig typende aap bij toeval het complete werk van Shakespeare te laten reproduceren. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van Australische wiskundigen die het bekende gedachte-experiment onder de loep namen.
Deze schimmel liet middeleeuwers én hippies hallucineren
Claviceps purpurea kan je naar andere werelden brengen. De schimmel, beter bekend als "moederkoren", heeft een legendarische geschiedenis van zowel terreur als verwondering.
Nobelprijs Scheikunde voor drie onderzoekers die eiwitstructuren ontsleutelden
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar een celbioloog, een fysicus en een computerwetenschapper. David Baker slaagde erin om compleet nieuwe eiwitten te maken met Rosetta. Demis Hassabis en John M. Jumper gebruiken de kunstmatige intelligentie van AlphaFold2 om de structuur van zowat alle bekende eiwitten te voorspellen.
AI-pioniers winnen Nobelprijs Fysica
De Nobelprijs voor Fysica gaat dit jaar naar John Hopfield en Geoffrey Hinton: twee pioniers van het onderzoek naar neurale netwerken, dat mee aan de basis ligt van de huidige golf nieuwe AI-technologie.
Wiskunde uit de gevangenis
Wiskundige Dirk Huylebrouck ontving een bijzondere brief van een Amerikaanse inmate: of hij eens naar zijn formule wilde kijken.
De Mount Everest groeit. Dit is waarom
De Mount Everest is de voorbije 89.000 jaar ongeveer 15 tot 50 meter hoger geworden en groeit nog steeds.
Levend fossiel heeft grootste genoom ter wereld
Het genoom van de Zuid-Amerikaanse longvis (Lepidosiren paradoxa) telt maar liefst 91 miljard basen, dertig keer meer dan dat van de mens. Al zit er veel rommel-DNA tussen.
Het grootste gevaar in een kerncentrale is water
Barstende buizen of explosies, de risico’s van kernenergie zijn eigenlijk heel oud. Daardoor hebben beleidsmakers ze vaak onderschat. Nu onze centrales langer open gaan blijven, mogen we zeker niet dezelfde fout maken.
Van pizzaprobleem tot codekraakster: wie is jouw favoriete wiskundige?
Op 22 september organiseert Platform Wiskunde Vlaanderen de tweede editie van het wiskundefestival MathFest. In een kort filmpje geven vijf deelnemers aan de Pitchbattle alvast een voorsmaakje. Wie verdedigt het best zijn of haar favoriete wiskundige? Stem mee!
Sam Mattheus (VUB) wint de Eos Pipet 2024
Met Ramsey-getallen loste wiskundige Sam Mattheus (30) een oud probleem op een gloednieuwe manier op. Meetkundigen kenden de oplossing al een halve eeuw, ze wisten alleen niet dat het de oplossing was. Zijn onderzoek werd bekroond met de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie.
Onze favoriete wiskundigen
De geschiedenisboeken van de wiskunde puilen uit met knappe koppen en hun belangrijke bijdrages. Maar wie is nu de populairste, de indrukwekkendste of de meest tot de verbeelding sprekende wiskundige aller tijden? Wij opteren alvast voor deze illustere figuren.
Podcast moleculaire avonturen: Een ontdekkingsreis door de wereld van computationele chemie
Wist je dat niet alle scheikundigen experimenten uitvoeren in een labo, maar sommigen ook een volledig onderzoek achter de computer doen?
Blokjes op nanoschaal
Veronique Van Speybroeck, burgerlijk natuurkundig ingenieur en quantummodeleerder, krijgt de prestigieuze Francquiprijs voor exacte wetenschappen. Met haar pionierswerk baant ze de weg voor meer ecologische industriële processen van de toekomst.