Geschiedenis

Als geestelijk leider verzette Nehanda Charwe Nyakasikana zich tegen de koloniale overheersing
De vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent zijn amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos hen voor het voetlicht. Deze week: Nehanda Charwe Nyakasikana.

Na de dood van haar zoontje streed Andrée Blouin voor onafhankelijkheid en vrouwenrechten
De vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent zijn amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos hen voor het voetlicht. Deze week: Andrée Blouin.

Vrouwen in de wetenschap: dit zijn de voortrekkers uit het verleden
In 1880 waren de eerste vrouwen welkom aan Belgische universiteiten. Dat was pas de eerste stap in de strijd voor een betere positie van vrouwen in de academische wereld.

De vergeten stemmen in de dekolonisatie
Bij het brede publiek zijn de vrouwen die een belangrijke rol speelden in het dekolonisatieproces van het Afrikaanse continent amper bekend. Ter ere van Black History Month brengt Eos Wetenschap hen voor het voetlicht. Deze week: Jane Vialle.

Mummies ruiken houtig, kruidig en zoet
Al eeuwenlang fascineren Egyptische mummies wetenschappers en het grote publiek. Maar hoe ruiken ze eigenlijk? Een nieuwe studie onderzocht de geur in verschillende sarcofagen. Onderzoekers spreken van ‘een verrassend aangename geur’.

Van Romeins badhuis tot moderne spa: dit is de badgeschiedenis van België
De opgraving van een privaat badhuis in Pompeji haalde de afgelopen weken het wereldnieuws. Een opzienbarende vondst, maar eigenlijk niet zo ongewoon. Ook België kent een lange geschiedenis van badhuizen die begint in de Romeinse periode. Een nieuwe podcast duikt in dit verleden.

Onderzoekers herhalen ontledingen van Grieks-Romeinse arts Galenus: ‘Een heel zintuiglijke ervaring’
Het werk van de Griekse arts Galenus domineerde veertien eeuwen lang de geneeskunde. Maar door het kopiëren van zijn boeken slopen er fouten in de tekst. Om een beter beeld te krijgen van de originele beschrijvingen, werden een aantal van zijn experimentele dissecties opnieuw uitgevoerd.
Zeldzame resten van middeleeuwse verfplanten ontdekt
Archeologen hebben resten van wouw, meekrap en wede ontdekt bij opgravingen in Brussel en Mechelen. ‘In Brussel gaan de oudste lagen met resten van verfplanten terug tot de 12e eeuw.’

Loodvervuiling maakte Romeinen dommer
Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk lag de atmosferische loodvervuiling zo hoog dat het gemiddelde IQ twee tot drie punten afnam. Dit effect liet zich voelen tot buiten de grenzen van het rijk.

Waarom vonden er hier tijdens de eindejaarsperiode zo veel dramatische overstromingen plaats?
De voorbije eeuwen hebben dramatische stormen en overstromingen de Lage Landen geteisterd rond de eindejaarsperiode. Was het een straf van God, voor al dat gefeest, of staat er in de winter een (figuurlijk) pistool gericht op de Belgische en Nederlandse kust?

Vooruitblik 2025 - Wat duizenden stambomen van Vlaamse voormoeders opleveren voor de wetenschap
Onderzoek van stambomen langs moederlijke lijn biedt nieuwe inzichten bieden in biologische verwantschap en genetische genealogie.

Hoe belandde een Afrikaanse parasiet in een middeleeuwse Brugse beerput?
Kooplieden brachten ook onbewust zaken van heinde en ver mee naar laatmiddeleeuws Vlaanderen. In een vijf eeuwen oude beerput zijn eitjes gevonden van een parasitaire worm die normaal enkel in en rond de tropen voorkomt.

Bewaarde voetafdrukken onthullen: twee verschillende mensachtigen hebben elkaar in levenden lijve ontmoet
Voor het eerst is er bewijs dat twee verschillende mensachtigen elkaar hebben ontmoet. Hun bewaarde voetafdrukken vertellen dat ze anderhalf miljoen jaar geleden op dezelfde dag op dezelfde plek zijn geweest.

Oude Egyptenaren vervormden hoorns van schapen
Onderzoekers van het Instituut voor Natuurwetenschappen hebben op een Egyptische vindplaats het oudste bewijs gevonden van vee waarvan de hoorns doelbewust waren vervormd. De oude Egyptenaren forceerden de kurkentrekkervormige hoorns van schapen, die van nature zijwaarts groeien, tot ze kaarsrecht stonden.

Burgerwetenschapper doet onderzoek naar kolonies in de Kempen: ‘Dit is een stukje wereldgeschiedenis’
Burgerwetenschapper Willy Van den Bergh doet al jaren onderzoek naar de bewogen geschiedenis van de kolonies in Merksplas en Wortel. Zijn werk voegt onbekende elementen aan de geschiedschrijving toe. ‘Ik vind het belangrijk dat deze verhalen ontsloten kunnen worden.’
800 jaar oude Noorse sage is echt gebeurd, blijkt uit analyse op skeletresten bij kasteelruïne
Een passage uit een middeleeuwse Noorse sage blijkt echt gebeurd te zijn geweest.

Hoe een uniek Polynesisch beeld in Brussel terechtkwam
Pou Hakanononga. De naam zegt je waarschijnlijk niet veel, maar dit antropomorfe beeld van Paaseiland is een van de topstukken van het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel. Hoe vond een van de oudste beelden van het Polynesische eiland zijn weg naar onze contreien?