
Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

Het enigma Ensor
James Ensor was een ongrijpbaar kunstenaar. In de nieuwe Eos-special leer je de echte Ensor kennen.

Hoe de Vlaming en onze lezers wetenschap beleven
Ook al tieren pseudowetenschap en fake nieuws welig op sociale media en internetfora, met het algemene vertrouwen in wetenschap zit het snor.

Welkom in het verborgen rijk der schimmels
Schimmels en zwammen zijn fascinerende levensvormen. Ze spelen een cruciale rol in ecosystemen, leveren geneesmiddelen en hebben zelfs potentieel als zelfherstellend materiaal.

Na steenkool en olie is lithium de grondstof van de toekomst
Op korte termijn kunnen de huidige lithiumionaccu’s nog flink verbeteren. Ondertussen is het uitkijken naar vastestofbatterijen, die brandveiliger, goedkoper én duurzamer zijn.

Zittenblijven? Deze alternatieven zijn efficiënter (en wellicht ook goedkoper)
Het jaar overdoen zou meer een stok achter de deur moeten zijn dan een gangbare maatregel.

Kan AI de mensheid echt vernietigen?
Zijn de techondernemers echt bezorgd dat AI een gevaar is voor de mensheid? Of verbergt het strooien van doemscenario’s andere bedoelingen?

De wereldwijde watercyclus is ontwricht. Wat nu?
In de zomer van vorig jaar kampte Europa met een van de ergste droogtes sinds de metingen. Dit jaar zit er niet veel beterschap in.

De inzet voor Limburg is hoog, de impact navenant
In 2025 valt de beslissing of de nieuwe Einsteintelescoop op het drielandenpunt België-Duitsland-Nederland komt. Welke ontdekkingen kunnen we verwachten en hoe lang houdt het standaardmodel van de fysica nog stand?

Hersenspinsels
Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer zit muurvast. Ook voor parkinson ligt niet onmiddellijk genezing in het verschiet. Hoe komt dat en wat hoe moeten we daarmee omgaan?