Technologie

Wat is uraniumverrijking? En stond Iran dicht bij het maken van een kernwapen?
Toen Israëlische gevechtsvliegtuigen onlangs een uraniumverrijkingscomplex in Iran aanvielen, had Iran volgens Israël nog maar enkele dagen nodig om de 'breakout' te bereiken. Dat is het punt waarop het snel uranium kan omzetten in brandstof van wapenkwaliteit.

Ook AI kan ‘hersenaandoeningen’ hebben
AI maakt dezelfde redeneerfouten als mensen met een hersenaandoening.

Waarom de wereld anno 2025 wat Francqui kan gebruiken
De Belgische minister van Staat Emile Francqui zette begin vorige eeuw robuuste samenwerkingen op tussen wetenschap en overheid. Slagen we er in Europa in om opnieuw zulke samenwerkingen uit te bouwen, dan zal onze innovatiesnelheid een hoge vlucht nemen. En daar zullen we wel bij varen, betoogt professor robotica Bram Vanderborght (VUB en imec).

Hoe privé is jouw Whatsapp-gesprek (nog)? ‘We moeten ons wapenen tegen quantumcomputers’
Dagelijks gebruiken we chatapps, bijna zonder erbij na te denken. Hoe veilig zijn die? En wat brengt de toekomst? Expert digitale privacy Ruben De Smet (VUB): ‘Je kan niet tegen een computer zeggen wie wel en niet mag meekijken.’

Nee, met DNA en AI kun je de tronie van een moordenaar niet nabouwen
Een klodder speeksel gevonden op een plaats delict? Nog even, en je kunt het DNA in een AI-model draaien om een volledige 3D-reconstructie te krijgen van het gezicht van de dader. Dat toekomstbeeld lijkt een nieuwe Chinese studie te schetsen. Maar zelfs als het onderzoek gefundeerd zou zijn, blijft de vraag of zo’n model nuttig en wenselijk is. ‘Ik vind dit ronduit gevaarlijk.’

In bruikleen bij de natuur: 3 technieken in de strijd tegen antibioticum resistentie
Als we niet snel alternatieve therapieën bedenken, kan antibioticum resistentie tegen 2050 tot wel 10 miljoen levens kosten. Wij zoeken inspiratie voor oplossingen in de natuur.

Deze robot loopt, springt en zwemt zonder brein, besturingssysteem of computer
Hij is gemaakt van zachte buisjes en beweegt alleen met lucht.

AI verbruikt zoveel stroom dat techbedrijven investeren in kernenergie: ‘Groene algoritmen zullen ons niet redden’
De datacenters die ons AI-gebruik moeten trekken, gebruiken stroom die ergens vandaan moet komen – meer en meer uit kernenergie, volgens de bedrijven zelf – en heel veel water. Ook hebben ze grondstoffen nodig die zelden gerecycled worden. ‘Sommigen hopen dat AI zelf iets zal uitvinden dat ons hieruit haalt. Dat is mogelijk, maar er is geen bewijs voor.’

Zo ruikt de dood: waarom deze wetenschapper een ‘parfum’ van botten maakt
Een geur ontwikkelen die naar beenderen ruikt? Dat is het doel van onderzoeker Clément Martin (ULiège). Hij onderzoekt de geur van menselijke beenderen om speurhonden te helpen met de zoektocht naar moordslachtoffers.

Robots die vergaan
Wat als robots, net als alles in de natuur, zouden kunnen afbreken en verdwijnen?

Van idee naar octrooi: hoe bescherm je innovatie?
Belgische universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven dienden in 2024 een recordaantal van 2.615 octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau. Hoe werkt octrooibescherming precies in de praktijk?

AI-gebruik stijgt, maar ook onze bezorgdheid: ‘Techno-optimisme maakt plaats voor technorealisme’
Ruim een op de vier Vlamingen gebruikt artificiële intelligentie minstens maandelijks. Bij jongeren is dat zelfs ruim twee op drie. Maar terwijl het gebruik toeneemt, groeit ook de bezorgdheid over de technologie.

Elektronische ‘tong’ kan drankjes proeven
Kunnen robots binnenkort net zo goed proeven als wij? Onderzoekers hebben een doorbraak bereikt in het ontwikkelen van een ‘robottong’ die met behulp van een chemische sensor de verdunning, versheid en het type van dranken kan analyseren.

Is Humanity’s Last Exam echt de ultieme beproeving van AI?
Heeft artificiële intelligentie echt overal een antwoord op? Om AI te blijven uitdagen, ontwikkelen computerwetenschappers voortdurend prestatietesten - die binnen no time weer ingehaald worden door nieuwe taalmodellen. Een nieuw ontwikkeld ‘examen’ moet AI tot het uiterste drijven: wint de mensheid die competitie?

Hoe minder je weet over AI, hoe meer je ervoor openstaat
Begrijp jij goed hoe AI werkt? Onderzoek toont aan dat mensen die artificiële intelligentie minder goed begrijpen, meer open staan om de technologie te gebruiken.

De toekomst van AI wordt niet enkel gedreven door brute rekenkracht
De successen van wiskundigen uit het verleden zijn cruciaal voor een betrouwbare toepassing van AI. Wiskundige Ann Dooms geeft een overzicht, van Hilbert tot hallucinaties.

Meta’s plannen met AI en neurotechnologie zijn nog problematischer dan het afschaffen van factcheckers
Een tijdje geleden maakte Mark Zuckerberg de controversiële keuze om factcheckers te verwijderen van Meta. Toch lijken de investeringen van het bedrijf in AI en neurotechnologie op termijn een veel grotere uitdaging te vormen.