Technologie
Krijgen we keuzestress door ChatGPT?
Chatbots helpen ons bij het maken van beslissingen. Maakt dat het kiezen makkelijker, of juist moeilijker?
Saxofoon-robot geeft iedere speler het perfecte mondstuk
Een professionele saxofoonspeler geniet van nieuwe klankmogelijkheden. Een beginnende speler wil een makkelijk bespeelbaar instrument. Dankzij de saxofoonrobot in ons laboratorium kunnen we mondstukken eindelijk gericht ontwerpen.
Oude pc verpulvert nieuwe piste voor cybersecurity
Om onze bankrekening of auto te beschermen tegen steeds krachtiger wordende quantumcomputers moeten we dringend op zoek naar nieuwe beveiliging. Ik brak één van de acht voorstellen met wiskunde. En een tien jaar oude pc.
Prioriteit aan de échte brokkelbruggen
Stokoud zijn ze, veel van onze Vlaamse bruggen. Maar de ene is een gezonde grijsaard, terwijl de andere er goed uitziet maar dringend herstel vereist. Ik kijk onder de huid van bruggen. Zo kunnen we het onderhoudsbudget efficiënt inzetten.
Zelfhelende robot kan nu ook voelen
Robots die kunnen genezen als ze beschadigd zijn, in het roboticalabo van de VUB kan het. Dankzij zelfherstellende sensoren komt hun intrede in de industrie weer een stapje dichterbij.
Rakettechnologie wapent ons tegen torenhoge energiefactuur
Hoe krijgen we de energieprijzen opnieuw onder controle? De ruimtevaart schiet ons te hulp en toont aan dat hernieuwbare energie de basis vormt voor stabiliteit.
Wanneer komt er eindelijk een goede autobatterij?
Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht. De toekomst is aan de elektrische auto. Maar zijn de batterijen in die auto’s wel ecologisch en ethisch verantwoord? Wat zit er eigenlijk in? Aan welke verbeteringen werken wetenschappers? En: hoe kun je zelf de levensduur van je batterij rekken? Eos-redacteur Ilse Boeren geeft uitleg en tips in deze aflevering van de podcast Vraag het Aan.
De geheimen ontrafeld van … radartechnologie
Quizvraag: in 1945 slaagden de Amerikanen erin met de bommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. Maar welke technologie stelde de geallieerden in staat de oorlog te winnen?
Na steenkool en olie is lithium de grondstof van de toekomst
Op korte termijn kunnen de huidige lithiumionaccu’s nog flink verbeteren. Ondertussen is het uitkijken naar vastestofbatterijen, die brandveiliger, goedkoper én duurzamer zijn.
Het geluid van je toetsenbord kan je gegevens te grabbel gooien
Iemand laten meekijken naar wat je tikt, is geen goed idee. Maar dat het geluid van je toetsenbord je belangrijkste wachtwoorden en gevoelige informatie kan verraden, dat is toch onverwacht.
Jaren na haar beroerte kan Ann via een prothese weer spreken
Een nieuw implantaat zet hersensignalen van patiënten met spierverlamming om in tekst, spraak en gezichtsuitdrukkingen.
Inbreken voor de wetenschap
Inbreken in een woning en knuffelen met een vreemde. Op festival Lowlands mochten bezoekers bijzondere experimenten voor de wetenschap doen.
Onder de motorkap van je smartphone: zeven keer baanbrekende broekzaktechnologie
Smartphone kapot of slechte verbinding? Pas als het niet werkt zoals het hoort, zijn we ons ervan bewust hoe afhankelijk we zijn geworden van de spitstechnologie in onze broekzak. Werp een blik onder de motorkap van je smartphone en laat je verbazen over het technologische stuntwerk dat schuilgaat achter een toestel dat we zonder nadenken dagelijks gebruiken.
Kan AI acteurs vervangen?
Dankzij motion capture en gedetailleerde gezichtsscans kunnen tv- en filmproductieteams een dubbelganger van een acteur of actrice nabootsen. Generatieve artificiële intelligentie maakt het proces sneller en eenvoudiger.
7 manieren waarop AI ons leven beter kan maken
AI componeert nieuwe nummers in de stijl van Nick Cave en tekent een lachende olifant op een fiets. Verbluffend is dat zeker, maar het is zeker niet het enige waarin AI écht excelleert: snel veel data verwerken, anomalieën opsporen en inzichten genereren. En daarin schuilen (minstens) zeven toepassingen die ons leven effectief beter zullen maken. Een overzicht.
Kan een chatbot je vriend zijn?
Ze leven in je smartphone, op sociale media-apps, websites en slimme speakers ... We worden steeds meer omringd door chatbots, en gaan er soms mee om alsof het mensen zijn. Dat kan ver gaan. In Japan zijn duizenden mannen zelfs getrouwd met een bot. Hoe komt het dat we een band voelen met een levenloos ding? Wat zijn de mogelijkheden en gevaren van ChatGPT en co? Eos-redacteur Peter Vanwijnsberghe verdiepte zich in het onderwerp en praat erover met collega Liesbeth Gijsel.
Kan AI de mensheid echt vernietigen?
Zijn de techondernemers echt bezorgd dat AI een gevaar is voor de mensheid? Of verbergt het strooien van doemscenario’s andere bedoelingen?
Zaterdag in Eos Insider - AI-muziek gaat viraal
Word lid van Eos Insider en ontvang één keer per week een inspirerend, prikkelend of anders interessant premium artikel rechtsreeks in je mailbox.