Technologie

MRI gaat mobiel
Draagbare MRI’s zijn een goedkoop alternatief voor krachtige medische scanners.

De VIB Agro-Incubator: waar innovatieve projecten uitgroeien in klimaatbestendige oplossingen voor de landbouw
In een wereld die geconfronteerd wordt met klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen het veiligstellen van de voedselproductie voor een groeiende bevolking. De landbouw zal zich moeten aanpassen aan lange periodes van droogte en overstromingen, maar ook opgewassen zijn tegen plagen en ziekten. Met haar hoogtechnologische Agro-Incubator wil VIB de ontwikkeling van klimaatbestendige gewassen versnellen en ondersteunen via publieke en private partnerschappen.

Nieuwe pacemaker bootst natuurlijk hartritme na
Het toestel herstelt de natuurlijke, onregelmatige hartslag, in tegenstelling tot de huidige pacemakers die het hart onnatuurlijk regelmatig doen kloppen.

Europese kernfusiereactor vestigt record
Joint European Torus (JET), 's werelds grootste kernfusie-experiment, heeft het record voor de hoeveelheid energie die wordt opgewekt door het fuseren van atomen verdubbeld. Kernfusie is (al even) een veelbelovende, onbeperkte bron van schone energie.

Hightech slaapzak voor astronaut met oogproblemen
Door het gebrek aan zwaartekracht in de ruimte kunnen astronauten oogaandoeningen ontwikkelen. Een hightech slaapzak moet helpen.
Drone landt als een roofvogel
Hoe maak je een drone die overal kan landen? Voor een antwoord op die vraag vonden ingenieurs inspiratie bij slechtvalken.

Robotchirurg opereert zonder menselijke hulp
Voor het eerst heeft een robot een kijkoperatie volledig autonoom uitgevoerd.

Wat smartphones kunnen leren van schelpen
Een nieuw supersterk glascomposiet imiteert de binnenkant van zeeschelpen.

Ons immuunsysteem versterken om gepersonaliseerde kankerbehandelingen mogelijk te maken
Immuuntherapie brak pas ongeveer tien jaar geleden door, maar heeft al geleid tot een Nobelprijs. Deze revolutionaire manier om kanker te behandelen stimuleert het immuunsysteem van de patiënt om kankercellen te vernietigen. Dit kan het leven van sommige patiënten redden, maar anderen kunnen resistent zijn tegen de therapie, last hebben van de bijwerkingen, en moeten dan hoge kosten betalen zonder er de vruchten van te plukken. Door op celniveau de respons op immuuntherapie te onderzoeken effenen onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie de weg naar een meer gepersonaliseerde kankerbehandeling.

Wat willen we eigenlijk van robots?
Als wetenschapsantropoloog observeert Massimiliano Simons een aantal robotici in Darmstadt om te achterhalen wat robots ons kunnen vertellen over de mens.

Eeuwenoude mysteries oplossen om de behandeling van astma te verbeteren
Astma is een complexe ziekte. Meerdere triggers en ontstekingsroutes dragen bij aan de vele verschillende symptomen. Onderzoekers van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek doen al jaren onderzoek naar een aantal eiwitten om te begrijpen waarom bepaalde stoffen allergische reacties veroorzaken. En ze zijn succesvol geweest: ze hebben een eeuwenoud mysterie met kristallen gekraakt en er zijn veelbelovende nieuwe astmatherapieën in ontwikkeling.

Krijgen artsen een digitale collega?
Artificiële intelligentie overtreft de gemiddelde patholoog om de diagnose van prostaatkanker te stellen. Maar samen presteren ze nog beter.

2021 in twaalf leuke wetenschapsfeiten
Na een jaar vol coronagolven, overstromingen en confronterende klimaatrapporten trakteert Hetty Helsmoortel je op wat luchtiger nieuws. Hier volgt voor elke maand van het jaar een al dan niet wetenschappelijk fait divers!

Onderhuidse chip moet diabetesprik vervangen
De medische wereld heeft het licht gezien. Als het aan de wetenschappers van de onderzoeksgroep siliciumfotonica van UGent en imec ligt toch. Chips die werken op licht zullen de toekomst van de medische analyse mee bepalen, te beginnen bij het monitoren van diabetes. Ingenieur Roel Baets legt uit waarom.

‘Snelle wetenschap dankzij Twitter’
Meer dan ooit stond ik dit jaar versteld van de snelheid waarmee de wetenschap open en transparant gedeeld wordt via digitale kanalen, in het bijzonder de sociale media.

Op elk potje past een robot(je)
Killerrobots op zoek naar werelddominantie, het blijft een populair thema in boeken en films. Gelukkig zijn robots in “de echte wereld” vredelievender: ze verlichten ons werken of redden zelfs ons leven.

Elon Musk bouwde onbedoeld een alternatief voor gps
Iedereen vindt het gps-systeem handig, maar volmaakt is het niet. Een stel Amerikaanse wetenschappers heeft er een alternatief voor gevonden. Dat deden ze door satellieten van SpaceX te ‘hacken’.

Wie verdient de Eos-scriptieprijs? Stem mee!
Een nauwkeurige magnetometer, luchtzuiverend asfalt, expressieve spraakcomputers, larven die kippenmest eten en gepersonaliseerde preventie van nierstenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.