Technologie

Gelijkstroom maakt gebouwen zuiniger
Steeds meer toestellen en apparatuur draaien op gelijkstroom. Grote commerciële of residentiële gebouwen zouden er daarom ook beter door worden gevoed.

Weer lopen dankzij Nederlands robotpak
Rolstoelen overbodig maken. Dat is het uiteindelijke doel van twee robotpakken die studenten van de TU Delft en onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen. Woensdag demonstreren ze hun technische vondsten in Enschede.

Fluisterasfalt kan nog stiller
Asfalt kan nog stiller worden door te spelen met de grootte van de poriën in het asfalt, de dikte van de laag asfalt en de gladheid van het wegoppervlak. Dat blijkt uit een promotie van Marieke Bezemer-Krijnen aan de Universiteit Twente.

De kracht van een molecuul
Wageningse onderzoekers hebben een proefopstelling in elkaar geknutseld waarmee subtiele krachten tussen moleculen zijn te meten. Die minikrachten, voorheen onmeetbaar, zijn onder meer belangrijk voor een beter begrip van levensprocessen, zoals de ontwikkeling van een plantenembryo.

'Het wonderlijke aan wetenschap is dat het nooit gedaan is'
Jonge wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen hun helden. Dit keer spraken ze met Willy Verstraete over zijn carrière, over microbiële eiwitproductie en over de toekomst van de landbouw en de wereld.

Ook kerncentrales kreunen onder de hitte
Omdat de temperatuur van de rivieren waaraan ze liggen dreigt op te lopen, moeten verschillende kerncentrales in Europa een tandje lager schakelen.

Gentse onderzoekers zetten stap in ontwikkeling van kunstmatige organen
De wetenschappers ontwikkelden minuscule klompjes cellen die een (bloed)vatenstelsel bezitten en die gebruikt kunnen worden om organen te kweken in het lab.

Gladde sausverpakking tegen voedselverspilling
Ergernis en voedselverspilling, dat willen wetenschappers verminderen met super gladde industriële verpakkingen.

Een nieuwe manier van kijken: met de snelheid van het licht
Onderzoekers aan de UCLA (universiteit van California) ontwierpen een apparaat dat kleding en handgeschreven cijfers kan herkennen met de snelheid van het licht. Veel sneller dan een computer, of hersenen, en zonder verbruik van energie.

Dodentocht: statistiek voorspelt waar en wanneer je zal opgeven
Vrijdag 10 augustus start de 49ste editie van de beruchte Dodentocht. Slechts zestig procent van de 13.000 deelnemers haalt de eindmeet. Wie wel en wie niet? Steffie Van Nieuland (UGent) ontwikkelde een statistisch model dat op basis van leeftijd, geslacht en startsnelheid de plaats en het tijdstip van opgave voorspelt.

Onvoorspelbaarheid hindert wind- en zonne-energie niet
Dankzij haar gezamenlijke hoogspanningsnet zou Europa nú al 35 procent van haar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen kunnen halen.

Hoe wiskunde de discussie rond VAR-beslissingen nog pittiger maakt
De videoscheidsrechter lag tijdens het afgelopen WK weer meermaals onder vuur. Wiskundigen Rudi Penne en Paul Levrie leggen uit hoe de wiskunde de VAR kan helpen. Door op een groot schaakbord te voetballen, bijvoorbeeld.

50 jaar geleden werd een driemansbedrijfje geboren dat de wereld voorgoed zou veranderen: Intel
En een half jaar later volgt een tweede computermijlpaal die u op dit eigenste moment misschien gebruikt, de muis. Voor het eerst gedemonstreerd tijdens wat de ‘Mother of All Demos’ zal worden genoemd.

Speed gel voor wielrenners: technisch hoogstandje of oneerlijk voordeel?
Lotto-Soudal reed de ploegentijdrit in de Dauphiné met de zogenaamde “Speed Gel” van een Limburgs bedrijf op hun benen én haalde een bijzonder snelle tijd. De UCI heeft de Speed Gel nadien “preventief” verboden. De vraag: is de gel zinvol?

Alternatief voor silicium houdt computerchips koel
Door de niet aflatende miniaturisering moeten chipfabrikanten steeds creatievere manieren bedenken om de geproduceerde warmte af te voeren. Maar ze kunnen ook – geheel from scratch - opnieuw beginnen met een ander materiaal dan silicium.

Hoe werkt CRISPR-Cas?
CRISPR-Cas maakt het mogelijk met ongekende precisie DNA te wijzigen en genen uit te schakelen. De genbewerkingstechniek ontketent een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag.

Leeft HAL 9000 straks in je iPhone?
De filmklassieker 2001: A Space Odyssey loopt in opgefriste versie terug in de bioscoop. Het hoofdpersonage in de film is HAL 9000, een computer die kan praten, zien, plannen en emoties begrijpen. Hoe dicht staan we vandaag bij een echte HAL?

Beenprothese laat mensen opnieuw normaal stappen
Joost Geeroms is een ingenieur met een missie. Hij werkt aan het Brubotics-lab aan de VUB aan de ontwikkeling van een nieuwe, actieve beenprothese.