
Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:

Ook in je tuin kun je de ziekte van Lyme oplopen
185 Vlamingen speurden naar teken in hun tuin. In bijna de helft van die tuinen zaten teken. ‘Ze zitten vaak niet in het gras, maar vooral in verwilderde hoekjes met afgevallen bladeren.’

Wie krijgt therapie?
Zet je met de ggz in op de ernstigste gevallen of kies je voor de brede groep met een milde problematiek? Geen simpele vraag, want ook grote en ingewikkelde problemen begonnen ooit klein.

‘De nieuwste medicatie lijkt sommige migrainepatiënten te genezen’
Migraine is meer dan hoofdpijn, het is een hersenziekte. Je kunt zelfs migraine hebben zonder hoofdpijn. Hoe zit dat, en welke behandelingen zijn er? ‘We kunnen de last vaak met minstens de helft verminderen’, zegt migraine-onderzoeker Jan Versijpt.

Hoe kunnen bacteriën water zuiveren?
Als we ons afvalwater beter en goedkoper kunnen zuiveren, dan zijn we beter gewapend tegen droogte. Bacteriën en andere microben kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Eos-redacteur Ilse Boeren bezocht een microbenlab in Gent en vertelt in deze podcastaflevering alles over de mogelijkheden aan collega Liesbeth Gijsel.

Waarom wordt er van alles een game gemaakt?
De sportapp Strava moedigt je aan om het beter te doen dan anderen. En met je klantenkaart van de supermarkt kun je punten verdienen, waarvoor je dan een beloning krijgt. Waarom worden aan allerlei toepassingen elementen uit games toegepast? En welke verraderlijke kantjes heeft die gamification? Eos-redacteur Liam Verbinnen verdiepte zich in de psychologie erachter, en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Kan een dier queer zijn?
Mannetje – vrouwtje – kindje? Ook in de dierenwereld draait het leven om meer dan dat. Sommige dieren lijken homoseksueel, polygaam of veranderen tijdens hun leven van geslacht. Eos-redacteur Kim Verhaeghe verdiepte zich in sekse en gender in de dierenwereld en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Maakt een social media-detox je gelukkiger?
Voel je je beter als je eens een week van Instagram, TikTok en Facebook afgaat? Nee, zo blijkt uit wetenschappelijke experimenten. ‘Er zijn minder drastische manieren om je gebruik te minderen die misschien haalbaarder zijn.’

Wat is migraine – en wat doe je eraan?
Een op de zeven mensen heeft migraine. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Migraine is veel meer dan ‘een beetje hoofdpijn’, het is een hersenziekte en een migraine-aanval bestaat uit verschillende fases. Wat is migraine precies? En welke behandelingen bestaan er? Expert Jan Versijpt (UZ Brussel) vertelt je in deze podcastaflevering alles wat je moet weten over migraine.

Kan je aan alles verslaafd zijn?
Chocolade, koffie, snoep, series kijken, scrollen op sociale media, marathons lopen. Zowat iedereen vindt tegenwoordig van zichzelf dat hij wel ergens aan verslaafd is. Kan dat? Kan je aan alles verslaafd zijn? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.