
Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:

De eeuwige verleiding
Onze online verslavingen veranderen onze hersenen, waardoor we meer en meer nodig hebben.

Waarom gaan we terug naar de maan?
De wereld richt de blik opnieuw naar boven. Europa wil mensen naar de maan sturen. Elon Musk en consorten zetten in op mijnbouw op asteroïden. Is er opnieuw een strijd om de ruimte? Eos-redacteur Ilse Boeren trok naar de Europese ruimtevaartorganisatie en brengt verslag uit bij collega Liesbeth Gijsel.

‘Rotsen zijn niet ‘gewoon’ stenen. Ze vormen een unieke habitat’
Welke zeldzame plantjes groeien er op rotsmassieven? En welke impact heeft rotsklimmen op de biodiversiteit? Klimmer en bioloog in spe Sarane Coen voert onderzoek op de rotsen van Freÿr, bij Dinant.

Hoofdpijn verhoogt risico op zelfdoding
Mensen die lijden aan chronische hoofdpijn ondernemen dubbel zo vaak een poging tot zelfdoding dan gemiddeld. Ze maken ook vaker effectief een einde aan hun leven.
Hoe voelt een lintworm?
Een lintworm: het lijkt iets uit het verleden, maar ook vandaag, bij ons, kun je een lintworm opdoen. Hoe weet je of je er een hebt? En wat kun je doen om ze te vermijden? Eos-redacteur Kim Verhaeghe ging lintwormen bewonderen in het Instituut voor Tropische Geneeskunde en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Word je depressief van de pil?
Veel vrouwen voelen een impact van de pil. Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht) onderzocht de mentale effecten van de anticonceptiepil. ‘Nee, niet iedereen wordt er depressief van, en het is niet slecht voor je libido.’

AI: dokter, therapeut, datadetective
Het zit al in je smartphone, in je horloge, en misschien zelfs in je thermostaat. Artificiële intelligentie (AI) sluipt ons leven binnen, zonder dat we het goed en wel beseffen.

Is artificiële intelligentie creatief?
Artificiële intelligentie en kunst lijken tang en varken te zijn. Moeten creatievelingen AI bannen of omarmen? Dat dilemma leggen we voor aan Wim De Bruycker, onderzoeker bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en medeoprichter van de werkgroep AIDA (Artificial Intelligence Design and Architecture).

Chemo werkt slechter in de dagen na de eisprong
Hormonen lijken de impact van chemotherapie bij borstkanker te beïnvloeden. Jonge vrouwen krijgen hun eerste chemo mogelijk het beste in de eerste helft van hun menstruatiecyclus.