Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Maakt eten ons ziek?
Ongezond eten kan je ziek maken, maar maakt gezond eten je dan ook weer beter? Lieselot Hemeryck (Universiteit Gent) onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid en ontrafelt oorzaken en gevolgen. Ze vertelt alles over haar onderzoek aan Eos-redacteur Liesbeth Gijsel.
ADHD verhoogt risico op dementie
Wie op volwassen leeftijd de diagnose ADHD krijgt, loopt meer risico op dementie dan leeftijdgenoten zonder de ontwikkelingsstoornis.
Hoe herken je de menopauze?
De overgang is voor veel vrouwen een rollercoaster. Mijn collega en hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein Liesbeth Gijsel schreef er een boek over: Fuck de Menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang. In deze podcast beantwoordt ze vraag: hoe herken je de menopauze?
Sommige chimpansees hebben een menopauze. Wat zegt dat over de mens?
Vrouwen worden onvruchtbaar in de helft van hun leven. Volgens de zogenaamde grootmoederhypothese verhogen oma’s de overlevingskansen van hun kleinkinderen. In Oeganda is nu een groep apen ontdekt die eveneens de menopauze kennen. Die ontdekking brengt de grootmoederhypothese aan het wankelen.
Trekken we straks een jas van schimmels aan?
Een jas of schoenen van schimmels. Een schimmelspray om scheurtjes in beton te dichten. Isolatiemateriaal uit schimmels. Of zelfs meubels. Schimmels lijken hét materiaal van de toekomst. Eos-journalist Peter Vanwijnsberghe trok naar het lab, en vertelt alles over dit wonderlijke materiaal aan collega Liesbeth Gijsel.
Is de overgang een carrièrekiller? ‘Soms ben ik heel vergeetachtig en kan ik niet helder denken’
De overgang heeft meer impact dan een opvlieger nu en dan. Zo zou een op de drie vrouwen zich door overgangsklachten beperkt voelen op het werk, schrijft Eos Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel in haar boek F*ck de menopauze. Een exclusieve voorpublicatie.
Nee, slim zijn is niet altijd leuk
Scholen zijn vaak gefocust op het bijspijkeren van de zwaksten van de klas. En terecht. Maar ook de slimsten van de klas kunnen onderwijs op maat gebruiken.
Wanneer komt er eindelijk een goede autobatterij?
Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht. De toekomst is aan de elektrische auto. Maar zijn de batterijen in die auto’s wel ecologisch en ethisch verantwoord? Wat zit er eigenlijk in? Aan welke verbeteringen werken wetenschappers? En: hoe kun je zelf de levensduur van je batterij rekken? Eos-redacteur Ilse Boeren geeft uitleg en tips in deze aflevering van de podcast Vraag het Aan.
Kan een chatbot je vriend zijn?
Ze leven in je smartphone, op sociale media-apps, websites en slimme speakers ... We worden steeds meer omringd door chatbots, en gaan er soms mee om alsof het mensen zijn. Dat kan ver gaan. In Japan zijn duizenden mannen zelfs getrouwd met een bot. Hoe komt het dat we een band voelen met een levenloos ding? Wat zijn de mogelijkheden en gevaren van ChatGPT en co? Eos-redacteur Peter Vanwijnsberghe verdiepte zich in het onderwerp en praat erover met collega Liesbeth Gijsel.