Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Frankrijk zet in op ‘windmolens’ onder water. Moeten we dat hier ook doen?
Windmolens niet op, maar ónder de zee. In Frankrijk leveren vier onderwatermolens binnenkort stroom aan 15.000 huishoudens. De potentie van energie uit stromend zeewater is groot, denken experts.

Naaktslakken dichten de orgasmekloof
Ze eten je sla. Ze onthoofden je dahlia’s. En ze zien er afstotelijk uit met hun slijmerige, drolvormige lijf. Toch zijn het bijzondere beestjes, met een bizar seksleven. 'Slakken hebben een speciaal orgaan waarin ze sperma kunnen verteren.'

Leuven koel houden? 1 miljard metingen onthullen hitte-eilanden in de stad
Leuven.cool, een onderzoeksproject van de KU Leuven, bracht in kaart hoe grassen, struiken en bomen verkoeling bieden of juist hitte vasthouden tijdens warme perioden. Daarvoor werden meer dan 100 weerstations verspreid doorheen de stad, onder andere bij burgers in de tuin. Onderzoekster Eva Beele van de KU Leuven vertelt hoe dat alles in zijn werk ging.

De wereldreis van de distelvlinder
Distelvlinders zijn de ultramarathonlopers onder de vlinders - zelfs meer dan monarchvlinders.

Muizen doen aan ‘muis-op-muisbeademing’
Drie verschillende onderzoeken tonen aan dat muizen een bewusteloze soortgenoot ‘reanimeren’. Mogelijk doen ze dat daadwerkelijk met de bedoeling om de andere muis te redden.

Al 33 miljoen jaar in vermomming
Zweefvliegen bootsen al minstens 33 miljoen jaar wespen na om roofdieren af te schrikken.

De kokkels aan onze kust zijn vaak duizenden jaren oud
Het gros van de kokkelschelpen aan de Belgische kust stamt uit een ver verleden, blijkt uit de resultaten van de Grote Schelpenteldag. Er komen nog nauwelijks levende populaties in het ondiepe Noordzeegebied voor.

Compostez-Moi biedt een vruchtbare kijk op het composteren van overledenen
Als je aan composteren denkt, stel je je aardappelschillen, eierschalen en grasresten voor. Minder bekend is dat het ook perfect mogelijk is met overledenen: humusatie. De ondubbelzinnig getitelde documentaire Compostez-Moi, te zien op Docville, onderzoekt in de verschillende methodes in binnen- en buitenland.

De onbekende riffen van de Noordzee
De Wilde Noordzee brengt imposante beelden uit het ‘grootste onbekende natuurgebied van Europa’.

Kan een dier queer zijn?
Mannetje – vrouwtje – kindje? Ook in de dierenwereld draait het leven om meer dan dat. Sommige dieren lijken homoseksueel, polygaam of veranderen tijdens hun leven van geslacht. Eos-redacteur Kim Verhaeghe verdiepte zich in sekse en gender in de dierenwereld en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Vroege zoogdieren waren klein en onopvallend bruin gekleurd
Geen wit en zwarte strepen, geen rode vacht, geen mooie witte kraag. De voorouders van de huidige zoogdieren hadden allemaal een donkerbruine, egaal gekleurde vacht. In een wereld gedomineerd door dinosauriërs was klein en onopvallend blijven dan ook een noodzakelijke overlevingsstrategie.

Zijn kokkels opgewassen tegen een warmer klimaat?
Kokkelschelpen horen bij de top drie van de strandvondsten aan de Belgische en Nederlandse kust. Vast staat dat kokkels het lastig hebben met de klimaatopwarming. Nederlandse wetenschappers onderzoeken hoe erg het met de diertjes gesteld is.

Hoe weten trekvogels wanneer ze moeten vertrekken?
Voor een trekvogel is een goede timing een kwestie van leven en dood. Hoe beslist hij dat het tijd is om naar zijn broedgebied te vliegen?

Dit doen spinnen om hun zijde sterker te maken
Spinnenzijde is sterker dan staal, taaier dan Kevlar en rekbaar als rubber. Wetenschappers ontdekten hoe dat komt.

Cacao is ouder dan je zou denken
Hoe oud is de cacaoboom? Peruaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de oorsprong van de Theobroma cacao tot wel 7,5 miljoen jaar teruggaat.

Meerkoetennest onthult 30 jaar plasticgeschiedenis
Meerkoeten bouwen hun nest op het water, laag op laag, nestseizoen na nestseizoen. De vogels hebben intussen geleerd om stukjes plastic als bouwmateriaal te gebruiken. Een dertig jaar oud nest bevat zo lagen plastic afval die even ver terug in de tijd kijken.

Zeeschildpadden leggen eieren vroeger omwille van de klimaatverandering
Door de stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering moeten dieren zich aanpassen om te overleven. Uit recent onderzoek blijkt dat zeeschildpadden in Cyprus dit doen door steeds vroeger hun eieren te leggen.