Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Deze vleermuis gebruikt zijn reuzenpenis als extra arm
De penis van de laatvlieger is zo groot dat de vleermuizenmannetjes de vrouwtjes niet kunnen penetreren. Dat is een uniek fenomeen onder zoogdieren.

‘Bossen zijn het sprankeltje hoop van de natuur’
In het Zoniënwoud bevindt zich een reservaat waar bomen sinds 1983 in alle rust oud en dik mogen worden. Elke boom die omvalt, elk dier dat sterft, blijft liggen. Dat is bijzonder, want eeuwenlang haalden mensen alles van vlees en hout uit het bos. We gingen praten met de oudste en dikste boom in het reservaat. Samen blikken we terug op veertig jaar Belgische bosgeschiedenis.
De paradox van ecolabels: Waarom Peruaanse boeren niet profiteren
Peruaanse boeren blijken economisch niet beter te worden van ecolabels, ondanks hun nobele intenties. Toch betalen consumenten meestal meer voor producten met een ecolabel. Hoe komt dit?

Brusselse parkieten hebben een eigen dialect
Monniksparkieten in Europese steden houden er opvallend verschillende manieren van roepen op na, een fenomeen dat in hun oorspronkelijke leefgebied haast niet voorkomt. Het dialect van de Brusselse populatie is het meest afwijkend.

‘We komen er enkel met gedragsverandering én doordacht beleid’
Veertig jaar geleden was de klimaatopwarming vooral voor insiders een kwestie. Sinds het Akkoord van Parijs is ze meer op het voorplan gekomen. ‘Eindelijk’, zegt bioloog en klimaatblogger Sara Vicca. Een interview over extreem weer, de window of opportunity, en werken aan oplossingen.

Duurzame mode, hoe ontwerp je die?
Je merkte het vast ook al in je eigen kleerkast: kledij gaat steeds minder lang mee. Samen met de prijs daalt ook de kwaliteit, en modetrends veranderen razendsnel. Sommige merken willen kwaliteitsvollere en duurzamere mode ontwerpen, maar hoe begin je daaraan?

Wie verdient de Eos-scriptieprijs 2023? Stem mee!
Mri-onderzoek bij spreeuwen, detectie van energie-uitbarstingen bij tokamakreactors, een zeldzame laktechniek, verzwakte hersenbarrières en een 3D-huidmodel. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.

De bio-ethicus bekijkt: mogen we de mug uitroeien?
De mug is het dodelijkste dier op aarde. Door genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten, kunnen we de soort uitroeien. Mogen we dat zomaar doen?

Gentiel Acar (UGent) wint NBN Sustainability Award voor scriptie rond herbruikbaarheid van minerale wol als isolatie
Gentiel Acar (UGent) wint de allereerste NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als dakisolatiemateriaal. In de bouwsector wordt isolatiemateriaal vandaag nog steeds verbrand bij renovaties of afbraken. Toch biedt het hergebruik van oud materiaal een kans om de ecologische voetafdruk te verminderen.

'Luizen zijn meer dan vervelende parasieten, het zijn satellieten van onze evolutie'
De luis evolueert al duizenden jaren op het ritme van zijn gastheer, de mens. Door deze intieme relatie kan het bestuderen van luizen aanwijzingen geven over hoe de mens ook geëvolueerd is.

Kippen herkennen zichzelf in de spiegel
Dat kan erop wijzen dat ze beseffen wie ze zijn.

Hoe verwijder je microverontreinigingen uit afvalwater?
Afvalwater uit een fabriek, ziet er, dankzij afvalwaterzuivering vaak heel proper uit, maar toch kan het nog heel wat sporen van geneesmiddelen, pesticiden of schoonmaakmiddelen bevatten. Sara Feijoo Moreira (KU Leuven) en haar collega's ontwikkelden een methode die gebruik maakt van elektrochemie om deze microverontreinigingen volledig uit afvalwater te verwijderen.

De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants
We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!

Hoe activeren we de klimaatkracht van onze tuinen?
In 2021 viel er een grote waterbom in Wallonië en de voorbije zomers kampten we steeds met hittegolven en periodes van droogte. Maar wist je dat onze tuinen ons kunnen helpen beschermen tegen de effecten van klimaatverandering ? Valerie Dewaelheyns (KU Leuven) licht een tipje van de sluier.

‘Omdat er weinig onderzoek was rond natuurbranden in Afrika, leek het alsof Afrika geen natuurbranden had’
Professor Saleemul Huq uit Bangladesh was een vaste waarde op elke klimaattop. Op 29 oktober overleed hij op 71-jarige leeftijd. Eos sprak hem onlangs nog over de kloof in wereldwijd klimaatonderzoek. ‘De literatuur is gekleurd.’

Binnenkort haaien en orka’s voor onze kust?
Zeehonden zijn er langzamerhand in overvloed aan onze kust. 'Dat maakt de komst van twee iconische zeeroofdieren iets waarschijnlijker: de orka en de witte haai.’, zegt marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Sommige chimpansees hebben een menopauze. Wat zegt dat over de mens?
Vrouwen worden onvruchtbaar in de helft van hun leven. Volgens de zogenaamde grootmoederhypothese verhogen oma’s de overlevingskansen van hun kleinkinderen. In Oeganda is nu een groep apen ontdekt die eveneens de menopauze kennen. Die ontdekking brengt de grootmoederhypothese aan het wankelen.