Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Zeg niet zomaar kannibaal tegen de Gevorkte spinneneter
84 spinnendeskundigen uit 27 Europese landen hebben de Gevorkte spinneneter (Ero furcata) verkozen tot Europese spin van het jaar 2021. Zoals haar naam doet vermoeden, voedt de Gevorkte spinneneter zich enkel met andere spinnen. Toch is ze geen kannibaal, want ze spaart haar eigen soortgenoten.

Vissen 'domesticeren' garnalen om hen te helpen bij het kweken van algen
De uitwerpselen van de garnalen bevorderen de groei van algen op het rif, algen waarmee de vissen zich voeden. De verstrengeling tussen beide soorten is dermate hecht dat het aan domesticatie doet denken.

Een corona-les voor de jaren twintig
Volgens oceanoloog Jan Stel is de coronacrisis een voorproefje van wat ons te wachten staat in het komende decennium, waarin de klimaatverandering om krachtdadige oplossingen vraagt en een duurzaamheidstransitie.

DNA-onderzoek onthult genetisch geheim van Game of Thrones-wolven
Dat de reuzenwolven uit Game of Thrones ooit echt bestaan hebben, wisten we al. DNA-onderzoek werpt nieuw licht op hun verwantschap met de grijze wolf én de manier waarop ze zijn uitgestorven.

Schimmels en zombies
Blogger Hannelore brengt een ode aan schimmels: 'Natuurlijk kijken we allemaal weleens naar zo’n mooie rode paddenstoel met witte stippen, maar wie kijkt ooit om naar de witte laag die over de gevallen bomen groeit?'

Slang klimt als een lasso
De bruine nachtboomslang klimt in hoge bomen of palen door zijn lichaam als een lasso rond de paal te krullen en zich vervolgens omhoog te hijsen.

Ook bioplastics doen landbouwbodems geen goed
Plastic folie wordt gretig gebruikt in de landbouw. Erg praktisch, want de folie onderdrukt de onkruidgroei, beschermt de planten en houdt water vast. Tegelijk vervuilen dergelijke mulchfolies de landbouwbodems. Toch is biologisch afbreekbare folie niet de oplossing.

Recept van de toekomst: mest, urine en algen. Klaar is uw (vee)voer!
Microalgen, van ongewilde gasten tot superorganismen. Van eutrofiëring tot broeikasgassen, microalgen lossen het wel op. Groeien we straks onze (dier)voeding op mest en urine?

Vleugels om stil van te worden
De geluidsabsorberende vleugels van motten kunnen model staan voor nieuwe akoestische technologieën.
Plukkers te slim af
Spotte jij het plantje op deze foto niet meteen? Missie geslaagd voor Lu Bei, een plantsoort die evolueerde om aan het oog van menselijke plukkers te ontsnappen.
Bultrugwalvissen migreren wellicht verder dan oorspronkelijk verwacht
Mariene biologe Joëlle bestudeert de migratie van bultrugwalvissen in Nicaragua. Via haar burgerwetenschapsproject met de lokale bevolking doet ze een verbijsterende ontdekking.

Langer leven dankzij goede buren
Beter een goede buur dan een zuurbuur. Een gevoelsmatige vaststelling in lockdowntijden die bevestigd wordt door onderzoek bij eekhoorns, bij wie het zelfs leidt tot een langer leven.

Van plantenafval naar biobrandstof
Bio-ethanol wordt gezien als een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Alleen is er een nadeel: bio-ethanol wordt gemaakt uit eetbare gewassen. Zo creëer je een competitie tussen voedselvoorziening en brandstofproductie. Hoe lossen we dat op?

Babette Lamote wint de Eosprijs 2020
Babette Lamote (Universiteit Gent) is de winnares van de Eosprijs 2020 voor exact-wetenschappelijke scripties. In haar masterproef ontwikkelde ze een methode om biobrandstof te maken uit landbouwafval.

Duurzaam op papier
Tegen 2030 wil Europa 30 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Biomassa speelt een belangrijke rol in die strategie. In Estland leidt de houtkoorts tot een vraag die groter is dan wat de bossen duurzaam kunnen leveren, met negatieve gevolgen voor biodiversiteit en klimaat.

Wie maakt een eind aan de plasticproblematiek?
De plasticproductie blijft stijgen en daarmee groeit ook de afvalberg aan. Een vergassingsinstallatie die plastic afval omzet naar onder meer groene brandstof biedt een mogelijke oplossing.

Bijen gebruiken buffelmest als wapen tegen hoornaars
Biologen deden een opmerkelijke waarneming bij Aziatische honingbijen: de diertjes gebruiken mest van onder andere buffels als verdediging tegen de Aziatische hoornaar. Het is niet bekend of westerse bijen het geurige wapen ook gebruiken.