Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

De onbekende riffen van de Noordzee
De Wilde Noordzee brengt imposante beelden uit het ‘grootste onbekende natuurgebied van Europa’.

Kan een dier queer zijn?
Mannetje – vrouwtje – kindje? Ook in de dierenwereld draait het leven om meer dan dat. Sommige dieren lijken homoseksueel, polygaam of veranderen tijdens hun leven van geslacht. Eos-redacteur Kim Verhaeghe verdiepte zich in sekse en gender in de dierenwereld en vertelt er alles over aan collega Liesbeth Gijsel.

Vroege zoogdieren waren klein en onopvallend bruin gekleurd
Geen wit en zwarte strepen, geen rode vacht, geen mooie witte kraag. De voorouders van de huidige zoogdieren hadden allemaal een donkerbruine, egaal gekleurde vacht. In een wereld gedomineerd door dinosauriërs was klein en onopvallend blijven dan ook een noodzakelijke overlevingsstrategie.

Zijn kokkels opgewassen tegen een warmer klimaat?
Kokkelschelpen horen bij de top drie van de strandvondsten aan de Belgische en Nederlandse kust. Vast staat dat kokkels het lastig hebben met de klimaatopwarming. Nederlandse wetenschappers onderzoeken hoe erg het met de diertjes gesteld is.

Hoe weten trekvogels wanneer ze moeten vertrekken?
Voor een trekvogel is een goede timing een kwestie van leven en dood. Hoe beslist hij dat het tijd is om naar zijn broedgebied te vliegen?

Cacao is ouder dan je zou denken
Hoe oud is de cacaoboom? Peruaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de oorsprong van de Theobroma cacao tot wel 7,5 miljoen jaar teruggaat.

Meerkoetennest onthult 30 jaar plasticgeschiedenis
Meerkoeten bouwen hun nest op het water, laag op laag, nestseizoen na nestseizoen. De vogels hebben intussen geleerd om stukjes plastic als bouwmateriaal te gebruiken. Een dertig jaar oud nest bevat zo lagen plastic afval die even ver terug in de tijd kijken.

Zeeschildpadden leggen eieren vroeger omwille van de klimaatverandering
Door de stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering moeten dieren zich aanpassen om te overleven. Uit recent onderzoek blijkt dat zeeschildpadden in Cyprus dit doen door steeds vroeger hun eieren te leggen.

Europees natuurherstel gaat ten koste van wereldwijde biodiversiteit: ‘We moeten keuzes maken’
Natuurherstel van land dat wordt gebruikt voor voedsel- of houtproductie: het klinkt mooi, maar toch kan het kwalijke gevolgen hebben. ‘Wat verder weg gebeurt, blijft vaak buiten beeld.’

‘Belgische’ mug overleeft barre kou op Antarctica dankzij uniek proces
Op de ijskap van Antarctica leeft de Belgica antarctica. Die kleine, vleugelloze dansmug weet het barre klimaat van de Zuidpool al eeuwenlang te trotseren. Dankzij een nieuwe studie weten we hoe het beestje dat doet.

‘Rotsen zijn niet ‘gewoon’ stenen. Ze vormen een unieke habitat’
Welke zeldzame plantjes groeien er op rotsmassieven? En welke impact heeft rotsklimmen op de biodiversiteit? Klimmer en bioloog in spe Sarane Coen voert onderzoek op de rotsen van Freÿr, bij Dinant.

Wilde vissen kunnen menselijke duikers herkennen
Veel diersoorten, van honden tot kraaien, herkennen individuele mensen. Een nieuwe studie toont aan dat ook vissen dit kunnen – mits ze de juiste visuele aanwijzingen krijgen.

Groen, maar niet eerlijk: Sami betalen de tol voor Europese klimaatstrategie
Europa zet in op een groene toekomst, maar die brengt niet voor iedereen vooruitgang. In het noorden van Europa verstoren windmolenparken rendiermigratieroutes, verwoest mijnbouw graaslanden en versnippert infrastructuur het landschap. Voor de inheemse Sami roept de vergroening herinneringen op aan een koloniaal verleden. Wie betaalt de prijs van duurzaamheid?

Dieren zijn grotere landschapsarchitecten dan we denken
Dieren zijn niet alleen onderdeel van de natuur, ze vormen die ook actief. Wetenschappers bundelden de impact van meer dan zeshonderd diersoorten, waaronder insecten, vissen, vogels en zoogdieren, op landschappen.

Dit mysterieuze weekdier heeft eindelijk een naam
Al 25 jaar geleden kwamen wetenschappers een mysterieus, lichtgevend weekdier tegen in de diepte van de Stille Oceaan, zonder te weten wat het exact was. Nu krijgt het dier eindelijk een naam.

Walvisgezang heeft overeenkomsten met menselijke taal
Het complexe gezang van bultrugwalvissen volgt fundamentele wetten van taal.

Waarom schapen wit zijn (en andere feitjes over de geschiedenis van het schaap)
Schapen hebben met hun vlees, melk en wol de mensheid een grote dienst bewezen. Toch wisten we tot nu toe weinig over hun domesticatie en verspreiding. Nieuw onderzoek brengt daar verandering in.