Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Buigen, draaien en krullen: zo controleren octopussen hun tentakels
Hoe kunnen octopussen de bewegingen van hun armen zo nauwkeurig controleren? Nieuw onderzoek laat zien waar die behendigheid vandaan komt.
Zuiders bloed in Vlaamse bossen?
De leefomgeving van onze bossen verandert door de klimaatcrisis sneller dan de meeste planten zich kunnen aanpassen. Hierdoor dreigen bossen weg te kwijnen of zelfs te verdwijnen. Kunnen we het bos een handje helpen door meer zuiderse planten te introduceren en zo het bos klimaatadaptief te maken?
Klein wiertje, grote invloed op het klimaat
Haal eens even diep adem. Ongeveer twintig procent van de zuurstof die zich nu in jouw longen bevindt werd gemaakt door kiezelwieren, ééncellige algen die ondanks hun minuscule grootte een sleutelrol spelen in het functioneren van de planeet. Ook in het klimaatonderzoek zijn kiezelwieren niet meer weg te denken. Maar wat weet jij eigenlijk over deze belangrijke zuurstoffabriekjes?
Negentien keer per dag
Het mannetje van de medaka, een kleine vissoort, kan negentien keer per dag zaad lozen. Dat indrukwekkende aantal is meer dan een zinloos weetje.
Warre Demuynck wint de Eos-prijs 2024
Bio-ingenieur Warre Demuynck (Universiteit Gent) is de winnaar van de Eos-prijs 2024. Zijn onderzoek toont aan dat boomsoorten in het Congobekken in Centraal-Afrika meer CO₂ opnemen uit de atmosfeer dan die in het Amazonewoud in Zuid-Amerika. Deze ontdekking zet vraagtekens bij de accuraatheid van huidige klimaatmodellen, die vaak geen onderscheid maken tussen regenwouden.
Terugblik 2024 - Muggenfabriek tegen knokkelkoorts
2024 was het recordjaar van knokkelkoorts, een tropische ziekte veroorzaakt door het denguevirus en overgedragen door steekmuggen. Een heuse ‘muggenfabriek’ kan de ziekte helpen bestrijden.
Terugblik 2024: Complex en zorgzaam familieleven bij oorwormen
De bewonderenswaardige moederliefde van de oorworm. Dat is voor bioloog Hans Van Dyck het inzicht van 2024.
Deze blinde vis heeft smaakpapillen op zijn kop en kin
Smaken kunnen buiten de mond worden waargenomen. En dat heeft evolutionaire voordelen.
Peilgestuurde drainage verbetert grondwatervoeding, maar agronomische voordelen lijken beperkt
Vlaanderen draineert zich droog, hoor je wel eens. Toch is helemaal stoppen met draineren geen optie in landbouwgebieden. Peilgestuurde drainage is een van de manieren om slimmer en dynamischer om te gaan met het waterpeil, vooral in vlakke zones. Toch is het agronomisch voordeel voor de landbouwer niet altijd even duidelijk.
Voor wie vergroenen we onze steden?
Sinds 2023 hanteert de Vlaamse overheid de 3-30-300 norm. Die stelt dat iedere Vlaming vanuit zijn woning minstens drie bomen kan zien, er dertig procent groen in de buurt is, en er toegankelijk groen is op driehonderd meter. Klinkt goed, toch? Maar achter deze doelstellingen schuilen uitdagingen die vragen om aandacht voor sociale rechtvaardigheid.
Spin schiet web af om prooi te vangen
Het moeraspareltje (Theridiosoma gemmosum) gebruikt een bijzondere jachttechniek. Ze gebruiken hun web als een katapult om insecten die voorbij vliegen uit de lucht te plukken.
Orka's blijven verbazen als gruwelijk verfijnde jagers
Orka’s laten zich bewust stranden om nietsvermoedende zeeleeuwen van het strand te plukken, ze genereren golven om pinguïns van drijvende ijsschotsen te spoelen of ze ontvoeren een bultrugkalf door de bewegingen van zijn moeder na te bootsen. Een overzicht van enkele bijzondere jachttechnieken.
Wat is een stad?
De vraag lijkt eenvoudig, maar het antwoord is dat niet. Er is geen duidelijke grens tussen de stad en het platteland en welke plek we als ‘stad’ ervaren hangt sterk af van de geografische context. In dit artikel bekijk ik hoe je een stad kan definiëren en waarom het misschien wel een illusie is om tot een universele definitie van steden te komen.
'De komst van de mens heeft de samenstelling van Europese bossen drastisch veranderd'
Europa was voor de komst van de Homo sapiens niet bedekt met dichte, donkere bossen, maar met een mozaïek van open plekken en lichtdoorlatende bostypes. Later werden die open plekken schaarser. Hoe kan dat?
Van aquacultuur tot kankeronderzoek: ontmoet het pekelkreeftje
Het pekelkreeftje, onbeduidend en klein op het eerste gezicht, maar met een ongelooflijk verhaal. Van de jaren ‘60 tot nu is dit kreeftje onmisbaar geworden voor miljoenen mensen wereldwijd.
De groene woestijn
Waarom groen niet altijd beter is, en andere lessen uit de woestijn.
De komodovaraan heeft ijzeren punten aan zijn tanden
Lang dachten wetenschappers dat tanden van reptielen eenvoudig en goedkoop zouden zijn. Die dieren vervangen ze immers regelmatig. Niets is minder waar, toont de komodovaraan aan.