Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Plastic zakjes in winkels verbieden loont
Het totale percentage plastic zakjes in zwerfvuil blijft toenemen, maar aanzienlijk minder op plaatsen waar ze verboden zijn.

‘In het dierenrijk is seksuele diversiteit helemaal geen punt’
De dierenwereld staat bol van de fenomenen die niet overeenkomen met de veronderstelde tweedeling van mannetjes en vrouwtjes, en de rollen die daarbij zouden horen.

Deze vreemde mutatie verklaart de mysterieuze kleur van oranje katten
Hoe komt je oranje kat aan haar kleur? Die ontstaat door een nog nooit eerder ontdekt genetisch mechanisme voor kleurpigmentatie, blijkt uit een aantal nieuwe studies.
Van kikker tot kennisbank: waarom we onze natuurwetenschappelijke collecties digitaliseren
Hoewel natuurwetenschappelijke collecties in het verleden vaak een ietwat stoffig imago hadden, vormen ze een onschatbare bron van kennis. Digitalisering en de opbouw van een geïntegreerde Europese kennisbank zorgen ervoor dat deze rijkdom zichtbaar, toegankelijk en bruikbaar wordt voor onderzoekers wereldwijd.

Een simpel vliegje met een beter cv dan jij
Eén vergeten banaan en je hebt het zitten: fruitvliegen. Mep er eentje dood en er komen er vier in de plaats. Mep er vier dood en morgen staan ze je met zestien uit te lachen. Het is onversneden Hitchcock in de fruitmand. Toch wil ik je vragen om ook dit lelijke eendje in haar dieprode ogen te kijken.

Hoe plastic zich verspreidt van bodem tot bord
Plasticdeeltjes zitten ondertussen overal, van het poolijs tot in onze hersenen. Ook in landbouwbodems stapelen ze zich op. Via gewassen komen de plasticdeeltjes uiteindelijk in onze voeding terecht.

De grond onder de stad: te waardevol om niet te kennen
Wie dorpen en steden wil voorbereiden op de toekomst, met ruimte voor klimaatadaptatie, grote bouwprojecten en slimme oplossingen onder de grond, moet eerst begrijpen wat zich onder het maaiveld bevindt. Gelukkig krijgen geologen dat beeld steeds scherper.

Zeekatten communiceren door te dansen
Onderzoekers hebben ontdekt dat zeekatten, een soort inktvissen, communiceren met een dansmove van het befaamde discoliedje Stayin’ Alive van de Bee Gees. Maar dat is niet het enige danspasje van de tienarmige discoliefhebbers.

Afvalwater is meer dan alleen vuil water
Afvalwater roept vaak negatieve associaties op, maar bevat verrassend veel potentieel. Lennert Dockx, onderzoeker bij Aquafin, gaat op zoek naar opportuniteiten in wat we met zijn allen dagelijks door de afvoer wegspoelen. Van duurzame energie over meststof tot limonade, er valt veel te oogsten uit rioolwater.

‘Lonely Boy’
Evolutiebioloog Marianne Dehasque ging in haar onderzoek -letterlijk- tot op het bot om uit te zoeken waarom de laatste wolharige mammoeten op Wrangel Island uitstierven. Ze deed daarbij een straffe ontdekking, al was het er eentje die ze liever niet had gedaan. Hoe dat zit, vertelt ze in haar faalverhaal.

Hoe kunnen bacteriën water zuiveren?
Als we ons afvalwater beter en goedkoper kunnen zuiveren, dan zijn we beter gewapend tegen droogte. Bacteriën en andere microben kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Eos-redacteur Ilse Boeren bezocht een microbenlab in Gent en vertelt in deze podcastaflevering alles over de mogelijkheden aan collega Liesbeth Gijsel.

Oudste mierenfossiel ooit gevonden in Brazilië
De mier leefde zo’n 113 miljoen jaar geleden en joeg met zeisvormige kaken op prooien.

Piraten met een peperkoeken hartje
Zilvermeeuwen zijn luidruchtig, gulzig en gemeen. Ze hebben jou, en dan vooral je ijsje, kibbelingen of frieten, voortdurend in de gaten. Ze slaan genadeloos toe, liefst nog bij een weerloze kleuter. De meeuw zal nooit een publieksprijs winnen, maar achter zijn schijnbaar achterbakse karakter schuilt een intelligente en zorgzame vogel.

'Een telefoontje van Mark van IT’
Sebastian Proost is een bio-informaticus, zeg maar een bioloog die denkt in bits en bytes. HIj werkt met data - gigaveel data. En dat zorgt wel eens voor giga-problemen. Hoe dat zit, vertelt hij in zijn faalverhaal.

Planten bestuderen vanuit de lucht
Luchtfoto's kunnen een betrouwbare bron zijn om plantengroei snel en grootschalig in kaart te brengen. Dat blijkt uit een pilootproject van Belgische en Nederlandse onderzoekers in Noorwegen.

Vechten, vluchten of verstijven? Deze kleine rups gebruikt een geheime vierde optie
Pasgeboren Falcaria bilineata-rupsen vibreren wanneer ze zich bedreigd voelen. Als dat niet helpt, slingeren ze weg als Spiderman.

Natuurbeheerders staan voor dilemma’s: ‘Het onderscheid tussen inheems en exoot is artificieel’
Niet-inheemse soorten hebben geen al te beste reputatie. Niet ten onrechte, want invasieve planten en dieren kunnen de lokale biodiversiteit zwaar onder druk zetten. Tegelijkertijd wordt een aanzienlijk deel van die soorten zijn bedreigd in hun herkomstregio. Hoe moeten we omgaan met die paradox?