Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Wetenschappers horen zeehondenpups ‘zingen’
De zingende zeehondjes. Het lijkt wel de titel van een nieuwe Suske & Wiske, maar het is de conclusie van een opmerkelijk nieuw onderzoek. Zeehonden blijken namelijk geboren te worden met onverwachte vocale talenten.

Dit zijn de beste wetenschapsboeken van 2022 volgens de Eos-redactie
De Eos-redactie selecteert de boeiendste en mooiste wetenschapsboeken van het voorbije jaar. Voor onder de kerstboom, of gewoon voor jezelf.

Ook chimpansees moeten zonnen
Heel wat chimpansees in Europese dierentuinen lijden aan een vitamine D-tekort.

Mierenpoppen maken voedzame melk - en wetenschappers merkten dat nu pas op
Voor het eerst hebben onderzoekers waargenomen dat mierenpoppen een melkachtige substantie aanmaken die belangrijke voedingsstoffen aan de rest van de kolonie levert. De mierenmelk zou ook een rol kunnen spelen in de evolutie van sociale structuren.

Vogels evolueerden anders dan we dachten, toont deze ‘Belgische’ oermeeuw
De fossiele overblijfselen van een 67 miljoen jaar oude oermeeuw uit België zetten eeuwenoude ideeën over de evolutie van vogels op hun kop.

Hoe jouw vakantiefoto de wetenschap vooruithelpt
Oude foto’s zijn een onderbenutte bron van kennis. Ze kunnen wetenschappers vertellen hoe de natuur in de voorbije 200 jaar is veranderd. Ook jouw foto’s kunnen hieraan bijdragen.

Rode Duivels missen spelvreugde? Kijk naar de hommel!
Bondscoach Roberto Martinez wijt de nederlaag tegen Marokko onder andere aan een gebrek aan spelvreugde. De voetballers kunnen zich misschien laten inspireren door de hommel, die zijn gek van het spelletje.

Wie verdient de Eos-scriptieprijs 2022? Stem mee!
Een rat die ziektes opspoort, op zoek naar de maagsonde met echografie, ‘boosaardige’ spiegelmoleculen gedetecteerd met nanodeeltjes, kwantumfysica als alternatief voor brandstofmotoren en onvoorspelbare vulkanen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.

Deze varende vorser is onmisbaar voor mariene wetenschappers (en ook jij kan aan boord gaan!)
Tien jaar geleden voer de Simon Stevin voor het eerst uit. Intussen heeft het Vlaamse onderzoeksschip 1.630 zeedagen en meer dan 150.000 kilometer op de teller. Aan boord bestuderen wetenschappers vervuiling, biodiversiteit en klimaatverandering.

‘Beleidsmensen moet je één cijfer geven. Eén’
Ook in 2022 heeft het Global Carbon Budget, de wereldwijde CO2-begroting, geen goed nieuws. De globale uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen. Peter Landschützer over de rol van de oceaan in het klimaat: ‘Het is aan ons om de stress die we de oceaan bezorgen, te stoppen.’

De gletsjer van het laatste oordeel
De Thwaites-gletsjer, een uitzonderlijk brede ijsplaat die vanuit de West-Antarctische ijskap uitmondt in zee, staat op instorten. Als deze ijsmassa door aanhoudende opwarming zou verdwijnen, zijn de gevolgen nauwelijks te overzien.

Vrouwtjesoctopussen gooien gruis naar opdringerige mannetjes
Onderzoekers hebben voor het eerst op beeld vastgelegd hoe vrouwelijke octopussen reageren op ongewenste toenaderingspogingen: met een welgemikte worp.

Veganistische voeding is (nog) niet ideaal voor honden
De productie van dierlijke voedingsmiddelen belast het milieu meer dan die van plantaardige voedingsmiddelen. Meer en meer firma’s die hondenvoer produceren, bieden een veganistisch alternatief aan. Dit zou ook gezonder zijn voor je huisdier. Klopt dat?

Maak kans op een vaartocht met onderzoeksschip Simon Stevin
Droomde je er altijd al van om aan boord te gaan van een echt onderzoeksschip? Beantwoord de prijsvraag en maak kans op één van de vier duotickets voor de expeditie op zaterdag 26 november.

‘Gedragsverandering is even belangrijk als geld en techniek’
De noodzakelijke energietransitie komt volgens klimaatpsycholoog Gerdien de Vries niet snel van de grond omdat de overheid allerlei zaken om te verduurzamen neerlegt bij burgers en bedrijven. Burgers zijn afwachtend vanwege de onduidelijkheid en bedrijven willen dat er eerst wetgeving komt. Hoe kan de duurzame omslag er toch komen?

Het pinguïn-postkantoor gaat weer open
Het meest zuidelijke, Britse postkantoor ter wereld gaat weer open voor toeristen. Oceanograaf Jan Stel schetst de geschiedenis van het voormalige onderzoekstation en kant zich tegen de commercialisering van deze bijzondere plek.

Vissen zenderen aan het einde van de wereld
Tijdens de laatste twee weken van oktober trok ik samen met twee collega’s naar Shakhimardan, een Oezbeekse enclave in Kirgizië, om marinka’s te zenderen. We proberen er de levenscyclus van deze onbekende vissoort in kaart te brengen. De kennis is noodzakelijk om de mogelijke impact van een nieuwe waterkrachtcentrale op de soort te kunnen inschatten.

Vliegend herten begraven om de soort te redden
Het vliegend hert, de grootste kever in België, heeft het moeilijk. Enkel in Voeren (Limburg) en rond het Zoniënwoud leven nog enkele kleine en sterk bedreigde populaties. In een poging om de soort te helpen, werden nu een tachtigtal vliegend herten begraven in de buurt van een kerkhof in Huizingen.