Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?

Deze vrouwtjesapen worden sneller vruchtbaar als nieuwe en jonge mannetjes de leiding overnemen
Primatenvrouwtjes haasten zich om zo snel mogelijk vruchtbaar te worden wanneer nieuwe mannetjes de leiding overnemen, wijst nieuw onderzoek uit.

Waarom is het vaak mistig in de herfst?
De herfst is in het land. De bomen verkleuren en het wordt stilaan kouder. De komende dagen is er ’s nachts en ’s ochtends ook steeds kans op mist. Maar waarom ontstaat er vaak mist in de herfst, en wat is mist precies? Weerexpert Samuel Helsen van NoodweerBenelux legt het uit.

De geur van een verse regenbui: smells like (microbial) team spirit
De typische geur van een verse regenbui is afkomstig van geosmine, een molecule dat geproduceerd wordt door bodembacteriën. Doctoraatsonderzoeker Eveline Vriens en Professor Joleen Masschelein van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie leggen uit waarom ze dit doen.

Waarom vallen de bladeren van de bomen?
Het is zover: het wordt snel donker, het is heel wat kouder, en overal liggen hoopjes gekleurde bladeren op de grond. Love it or hate it, één ding is zeker: de winter is op komst. En dat voelen de bomen ook aankomen. Maar hoe weten ze precies dat het tijd is om hun bladeren af te werpen? En waarom doen ze dat eigenlijk?

Horen zonder oren, proeven zonder te eten
Spinnen kunnen horen zonder oren en inktvissen kunnen proeven zonder te eten. Dat zijn de opmerkelijke bevindingen uit twee nieuwe onderzoeken.
Van kikkerkiller tot ‘vaccin’: schimmel die amfibieën uitroeit is niet altijd even vijandig
Een dodelijke schimmel decimeert wereldwijd kikker- en salamanderpopulaties. Gentse onderzoekers ontdekten dat er ook minder agressieve varianten van de schimmel voorkomen die als een soort vaccin lijken te werken.

'Biodiversiteit zal blijven achteruit boeren'
Het Europese Parlement stemt over een nieuw Europees landbouwbeleid. Een poging van de Europese Commissie om het beleid te vergroenen, en zo biodiversiteitsverlies te stoppen, dreigt te mislukken. Wat momenteel op tafel ligt, is onvoldoende om het tij te keren.

Testosteron doet vogels beter zingen
Wist je dat testosteron vogels beter doet zingen? En dat jij die kennis ook kan aanwenden om betere presentaties te geven? Hoe dat werkt, legt Jasmien Orije (Universiteit Antwerpen) je in dit filmpje uit.

Ultrasterk pantser van kever ontrafeld
Zelfs als de ironclad kever door een auto wordt overreden, wandelt hij daarna rustig verder. Onderzoekers achterhaalden de microstructuur van zijn pantser, wat kan helpen bij de ontwikkeling van sterkere materialen.

‘Groene’ kunstmest stapje dichterbij
Belgische wetenschappers stellen een proces voor om kunstmest te produceren zonder CO2-uitstoot.

Hoe verduurzamen we onze mobiliteit?
Luchtvervuiling, files, ongevallen, ruimtegebrek en een verward klimaat. Ons verkeer veroorzaakt heel wat schade. We kunnen ons nochtans duurzamer verplaatsen, en heel moeilijk is dat zelfs niet. Cathy Macharis, professor voor duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel, legt in deze podcastaflevering uit hoe dan wel.

Vampier vaccineert vampier
Hoe houden we ziektes die van dier op mens overspringen onder de knoet? Wetenschappers werken aan vaccins die dieren aan elkaar kunnen doorgeven. Zo zouden we ziekte-uitbraken kunnen voorkomen.

Post-coronamobiliteit: kunnen we de omslag maken naar een duurzamere mobiliteit?
Tijdens de lockdown schreven maar liefst 61 VUB-onderzoekers over de gevolgen van de coronacrisis op korte en lange termijn, de impact op socio-economisch en politiek vlak, en de nieuwe kansen die de crisis met zich meebrengt.

Hoe infectieziekten en klimaatopwarming elkaar versterken
Door klimaatverandering komen er wereldwijd meer infectieziekten voor bij vee, wat leidt tot een hogere methaanuitstoot. Die toename verergert weer de opwarming van de aarde. Een vicieuze cirkel, aldus Amerikaanse onderzoekers.

Wetenschappelijke analyses tonen aan: blije geadopteerde berberapen in ZOO Planckendael
Een familie berberapen, in 2019 opgevangen in de zoo van Panckendael, vertoont opnieuw hetzelfde gedrag als in de natuur. Dat blijkt uit nauwgezette observaties en wetenschappelijke analyses. De dieren kwamen uit een illegaal Pools kweekcentrum. Jaarlijks komen er honderden van zulke beestjes uit Marokko mee als huisdier. Maar meestal worden ze achteraf gedumpt, wegens te veel werk.
Hoera, er gaan weer bomen dood!
Als ergens uit de Vlaamse natuur goed nieuws te melden valt, dan wel uit onze bossen. We hebben er nog steeds te weinig, maar wat er is, gaat er wel op vooruit. Er is meer dood hout, en bijzondere bossoorten keren terug.

2500 nieuwe soorten in 2050 bedreiging voor biodiversiteit
In 2050 zijn er naar verwachting 2500 nieuwe, niet-inheemse dier- en plantensoorten in Europa in vergelijking met 2005. Die nieuwe soorten vormen een bedreiging voor de biodiversiteit.

CRISPR-populier voor groener plastic en papier
Wetenschappers creëren met de gentechniek CRISPR-Cas een populier die minder lignine aanmaakt en daardoor milieuvriendelijker te verwerken is tot papier of bio-plastic.