Gezondheid
Iedereen gynaecoloog: een zelfafnametest voor baarmoederhalsscreening
Meer dan 600.000 Vlaamse vrouwen gaan niet in op de uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen. Dat is meer dan een derde van de groep die een uitnodiging krijgt. Daarom ontwikkelen wij een test waarmee vrouwen vanuit thuis toch kunnen deelnemen door zelf een staal af te nemen.
Stukje van de sluier van ALS opgelicht
Onderzoekers hebben een belangrijk mechanisme blootgelegd dat mogelijk bijdraagt aan neurodegeneratieve ziekten zoals Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS).
Resistentie in dikke darmkanker vroegtijdig opsporen met een bloedtest
Resistentie tegen behandelingen is een groot probleem in de oncologie. Helaas wordt die vaak pas ontdekt wanneer de tumor al behoorlijk is gegroeid, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Dit vertraagde inzicht heeft grote gevolgen voor de overlevingskansen van patiënten. Om dit te veranderen, werken wij aan een nieuwe methode die resistentie sneller en nauwkeuriger kan opsporen.
Kankerpatiënt weet niet dat ze kanker heeft. Haar kinderen wél
Wat als een kankerpatiënt niets weet van haar ziekte, maar haar familie wel? Het gebeurt vaker dan gedacht in België. Artsen worden dan ook regelmatig geconfronteerd met lastige keuzes wanneer familieleden diagnoses verzwijgen.
Hoe een simpele badkamerschimmel de wereld kan veranderen
Heb je ooit gedacht dat een simpele schimmel die ook in jouw badkamer voorkomt de wereld kan veranderen? Itaconaat, een stofje dat schimmels al miljoenen jaren aanmaken, speelt vandaag een hoofdrol in duurzame plastics én veelbelovende medicijnen.
Met deze slijmlaag beschermen bacteriën zich tegen antibiotica
Naast het ontwikkelen van resistentie, kunnen micro-organismen zich ook op een andere manier verdedigen tegen antibiotica. Dat doen ze door zich te organiseren in een beschermende structuur: een biofilm.
Een eeuwenlange wapenwedloop gaf bacteriofagen hun dodelijke efficiëntie
Bacteriën lijken de strijd tegen antibiotica steeds meer te winnen, maar de bacteriofaag denkt daar anders over.
De zoektocht naar nieuwe antibiotica start bij… bacteriën en schimmels!
Antibiotica redden jaarlijks miljoenen levens en zijn onmisbaar: zowel om bacteriële infecties te behandelen, als om ze te voorkomen bij operaties. Toch worden ze steeds minder effectief doordat bacteriën resistent worden. Daarom zoeken wetenschappers naar nieuwe antibiotica - vreemd genoeg bij bacteriën en schimmels zelf. Hoe zit dat?
Borstkanker bij mannen: de tumor die niemand opmerkt
Mannen krijgen zelden borstkanker. Maar als er toch een diagnose volgt, is de tumor vaak groter en de ziekte uitgebreider. Hun overlevingskansen liggen meestal lager dan bij vrouwen. Bovendien worden mannen zelden betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, waardoor ze wellicht niet altijd adequaat worden behandeld.
Door resistentie kan een ‘gewone’ longinfectie weer dodelijk worden
De Wereld Gezondheidsorganizatie (WHO) schatte dat er in 2019 al 4.95 miljoen mensen zijn overleden door de directe of indirecte gevolgen van antibiotica resistentie. Het is dus een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheidszorg.
Spiraaltje plaatsen tijdens de menstruatie is niet minder pijnlijk
In De Standaard vertelden jonge vrouwen onlangs over de pijn die ze ervaarden toen ze een spiraaltje lieten plaatsen. In dat artikel zegt gynaecoloog Gilbert Donders (UAntwerpen): ‘dat het spiraaltje er beter in zou gaan tijdens de maandstonden, is achterhaald.’ Het zou niet minder pijnlijk zijn. Hoe zit dat?
Vitaminepillen kunnen misselijkheid veroorzaken
Om de wintermaanden zo gezond mogelijk door te komen, slikken veel mensen extra vitamines, schreef De Morgen onlangs. Dat gebeurt niet altijd zonder ongemakken. ‘Vitamines B en C zijn wateroplosbaar, je ziet weleens dat deze vitamines misselijkheid veroorzaken’, zegt voedingsdeskundige Saskia Geurts. Hoe zit dat?
Resistente schimmels zijn niet alleen gevaarlijk, maar ook nuttig
Resistentie tegen de ene therapie kan de werkzaamheid van een andere verhogen. Dat mechanisme, ontdekt door Leuvense onderzoekers, kan artsen helpen om slimme behandelingen op te zetten.
Hartstilstand? Zo snel dalen je overlevingskansen als je geen snelle schok krijgt
Elke minuut vertraging bij het geven van een eerste schok na een hartstilstand vermindert de overlevingskans. Een nieuwe studie bracht in kaart hoe snel die kans daalt.
Tibetaanse vrouwen floreren op extreme hoogte dankzij unieke genen
Tibetaanse vrouwen met een hogere zuurstoftoevoer krijgen meer kinderen. Hoe komt dat?
Liselore Loverix wint Vlaamse PhD Cup met doctoraat over eierstokkanker
De Vlaamse PhD Cup 2024 gaat naar Liselore Loverix, doctor in de medische wetenschappen. Met een heldere pitch over haar onderzoek naar de behandeling van eierstokkanker overtuigde ze de jury in de Handelsbeurs in Gent. Loverix won ook de Eos Publieksprijs.
Krijgen onderzoekers endometriose eindelijk klein?
De darmbacteriën van vrouwen met endometriose maken een bepaald stofje minder aan. Die ontdekking opent de weg naar een niet-invasieve ontlastingstest en een nieuwe behandeling voor endometriose.