Gezondheid

Nieuwe inzichten in het wat en hoe van 'feeling blue' door stress en verstoorde darmbacteriën
Een ‘depressieve’ darmflora levert minder bouwstenen voor de productie van stoffen die essentieel zijn voor ons mentaal welzijn.

Is de oorzaak van fibromyalgie eindelijk ontrafeld?
Onderzoekers van de UGent vinden een nieuwe verklaring voor het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie en banen de weg voor nieuwe behandelingen.

Wat leert het lezen van het coronavirusgenoom ons?
Het aantal positieve covid-19-stalen waarvan het genoom in kaart wordt gebracht neemt toe. Dat leert ons niet alleen iets over de verspreiding van besmettelijkere virusvarianten. Het helpt ook de reactie van het virus op behandelingen en de vaccins op te volgen. ‘Als meer mensen gevaccineerd worden, stijgt de druk voor het virus om te muteren.’

'Vaccins zijn altijd de kop van Jut geweest'
Vaccinatietwijfel wegnemen betekent ook het vertrouwen in overheid, artsen en wetenschap herstellen. Pas daarna is het zinvol om uit te leggen hoe een vaccin werkt, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.

Covid-19: wat zijn sneltests?
Zowel de federale als de Vlaamse overheid kochten miljoenen sneltests aan. Die worden momenteel ingezet in scholen, triageposten, huisartsenpraktijken en de zorgsector. Met de sneltests kunnen we kostbare tijd winnen. Maar zijn ze betrouwbaar en voor wie kunnen we ze gebruiken?

‘Dit moet ons voorbereiden op ziekte X’
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) maakt deel uit van het team dat in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie reconstrueert hoe de pandemie is begonnen. ‘Wellicht zullen we jaren moeten wachten op antwoorden.’

Wanneer is iemand met covid-19 het meest besmettelijk?
Dat het SARS-Cov-2-virus besmettelijk is, weten we ondertussen helaas. En dat je waarschijnlijk besmettelijk bent als je (nog) geen symptomen hebt, is een ander lastig punt. Maar wanneer is iemand nu het meest besmettelijk?

Hoe werken de coronavaccins? Bijna één op twee artsen weet het niet
Uit een bevraging bij 1000 artsen door artsenvereniging Medische Wereld blijkt dat ruim 90 procent zich tegen Covid-19 zou laten vaccineren. Maar bijna één op twee weet niet hoe de vaccins werken. ‘Alarmerend, als je weet dat deze artsen de vaccins moeten toedienen en toelichten aan hun patiënten.’

Geeft een vitamine-infuus een energieboost?
Op Instagram beschreef radiopresentatrice Siska Schoeters hoe ze helemaal opkikkerde na een vitamine-infuus. Dergelijke vitamine-infusen worden steeds populairder, maar geven ze echt een ‘energieboost’?

De besmettelijke periode van covid-19 inkorten kan miljoenen gevallen voorkomen
De meeste berichten over vaccins en medicijnen tegen covid-19 gaan over het voorkomen of genezen van de infectie. Maar vaccins en medicijnen kunnen ook subtielere effecten hebben zoals de tijd verkorten dat iemand besmettelijk is.

Geruststellende daling of stilte voor de derde golf?
Terwijl de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames blijven dalen, groeit de bezorgdheid om de besmettelijkere, ‘Britse’ variant B.1.1.7 van het nieuwe coronavirus. Die kan tot een snelle stijging van het aantal besmettingen leiden. De vraag is hoe wijdverspreid de nieuwe virusvariant hier al is.

Waarom moeten gevaccineerde personen de coronamaatregelen blijven volgen?
Mensen die het coronavaccin gekregen hebben, moeten een mondmasker blijven dragen, de afstandsregels respecteren, regelmatig de handig grondig wassen en ze kunnen ook niet zomaar met vrienden of familie afspreken. Dat roept vragen op.

Waarom worden bewoners van woonzorgcentra eerst gevaccineerd?
Op 28 december wordt in België het eerste coronavaccin toegediend. De eer gaat naar het woonzorgcentrum in Puurs, waar Pfizer gevestigd is. Dat bewoners van woonzorgcentra als eersten gevaccineerd worden, doet bij sommigen vragen rijzen. Waarom heeft de overheid die keuze gemaakt?

Kunnen speurhonden het coronavirus ruiken? Dit zegt de wetenschap
Een hondenneus zou het makkelijker maken om in luchthavens en op festivals mensen die besmet zijn met het coronavirus op te sporen. Klopt dat?

Wat kan je doen bij reuk- en smaakverlies door een corona-infectie?
Een vaak gehoorde klacht van covid-19-patiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten tijdens de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken.

Hoe veilig zijn ze? Kunnen ze ons DNA wijzigen? Enkele vragen over coronavaccins beantwoord
Veel mensen zitten nog met vragen over de coronavaccins. We zetten enkele bezorgdheden op een rijtje.

Hoe robuust is ons “volwassen” gangpatroon?
Na onze kindertijd ontwikkelen we een gangpatroon dat bestand is tegen verstoringen. Een gezonde jongvolwassene kan zonder al te veel problemen, en zonder te vallen, een ijzig voetpad in slechte staat bewandelen. Voor een 80-jarige gezonde persoon wordt dit al een pak uitdagender.