Gezondheid

De strijd tegen pijn na het overwinnen van borstkanker
Een op de drie vrouwen kampt na het overwinnen van borstkanker met een ontregeld 'pijn-alarm'. Daardoor blijven ze zelfs bij een onschuldige activiteit zoals fietsen pijnklachten ervaren. Kinesitherapeute Eva Roose (VUB) wil deze borstkankeroverlevers helpen hun pijn-alarm te resetten.

Wetenschappers kijken naar menstruatiebloed in onderzoek naar miskramen en endometriose
Kan sporten voorkomen dat je een miskraam krijgt? En helpt een dieet bij endometriose? Nederlandse wetenschappers gaan het na.

Minilevers in de strijd tegen leverziekte
Om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, zijn vaak veel dierproeven nodig. VUB-onderzoeker Lianne van Os bewijst dat het soms anders kan. Van 1 muizenlever maakt zij in het lab zo'n 600 minilevers om medicijnen tegen leverziekte op te testen.

Slim implantaat verhelpt ongewild urineverlies
Een neurostimulator mee ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen en het UZA moet patiënten helpen om hun plas beter op te houden.

Moet je veel water drinken om (gezond) oud te worden?
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 25 jaar lang medische gegevens van meer dan 11.000 volwassenen tussen 45 tot 66 jaar oud, die in de Verenigde Staten woonden. De wetenschappers volgden diezelfde mensen opnieuw op rond de leeftijd van 70 tot 90 jaar. Deelnemers die acht tot tien glazen water per dag dronken, bleven langer jong en gezond. Is water zo’n wondermiddel?

Het gevecht tegen antibioticumresistentie
Antibioticumresistentie is een groot probleem dat in de komende jaren alleen maar zal groeien. Wetenschappers zoeken daarom naar nieuwe manieren om resistente bacteriën te bestrijden.

Waarom penissen (en vagina's!) zo sterk verschillen
Past een penis alleen in de vagina van een soortgenoot, als een unieke sleutel op een uniek slot? Het is een van de hypotheses die wetenschappers onderzochten om te verklaren waarom penissen van verschillende diersoorten zo sterk van elkaar verschillen.

Hoe we het hart beter kunnen begrijpen dankzij... digitale tweelingen
De wereld rouwt om de vroegtijdig gestorven Lisa Marie Presley, die overleed na een hartaanval. In zijn lab werkt biomechanisch ingenieur Mathias Peirlinck aan digitale tweelingen van het menselijke hart, een technologie die het leven van hartpatiënten kan helpen redden.

Gebruik van katheters kan heropleving van urineweginfectie veroorzaken
De bacteriën die een urineweginfectie teweegbrengen kunnen in de blaas kleine reservoirs vormen die na katheterisatie weer actief worden.

Kan koken op gas astma bij kinderen veroorzaken?
In ons land zouden naar schatting 15.098 gevallen van kinderastma gelinkt kunnen worden aan koken op gas. Wanneer je kookt op gas, komt stikstofdioxide (NO2) vrij, dat schadelijk is voor de luchtwegen. Nieuw onderzoek zou dit bevestigen.

Is de kloof tussen het lab en de kliniek te groot?
Liesbeth Demuyser en haar broer Thomas begeven zich allebei dagelijks in de fascinerende micro-wereld. Liesbeth onderzoekt bacteriën en schimmels aan de KU Leuven, Thomas is klinisch bioloog aan het UZ Brussel. De ene onderzoekt in een lab, de andere behandelt in een ziekenhuis. Toch kennen ze elkaars werk alleen van gesprekken op familiebijeenkomsten. Wat dan met al die onderzoekers en clinici die geen band met elkaar hebben?

Vooruitblik 2023 - Microbioom of afweersysteem: wat is verantwoordelijk voor longziektes?
Hoe komt het dat een micro-organisme bij sommige mensen gewoon passeert, en anderen enorm ziek maakt? Dat hoopt longarts en klinisch infectioloog Eva Van Braeckel (UZ Gent) in 2023 beter te begrijpen.

Terugblik 2022 - Community health workers verbeteren toegang tot zorg voor kwetsbare mensen
Hulpverleners die een gedeelde levenservaring hebben met de mensen die ze ondersteunen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegang tot zorg. Dat was in 2022 hét antwoord voor Caroline Masquillier, post-doctoraal onderzoeker aan de departementen Sociologie en Huisartsengeneeskunde van de UAntwerpen.

'Koorts is een veel kleiner probleem dan we doorgaans aannemen'
Ook ziek? De kans is groot, nu griep, RSV en Covid goed de ronde doen. Tegelijk verschijnen er berichten over een tekort aan koortsremmende medicijnen. Dat is niet per se een probleem. ‘Koorts heeft een nut, en is vaak ongevaarlijk’, zegt specialist infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) daarover in onze podcast.

Efficiënte pillen uit nanovezels
Materiaalkundige Jana Becelaere (UGent) vond samen met haar collega’s uit de chemie en de apotheekwetenschappen een manier om moeilijk oplosbare medicijnen in werkzame pillen te gieten. Ze gebruikten daarvoor elektrospinning, een technologie die tot nu toe vooral dient voor de productie van filtermembranen.

Het drijfvermogen van drollen
Een geschikt onderzoek vinden voor deze rubriek is vaak hard zoeken – en soms, zoals nu, tot in de laatste uren voor de deadline. En dan valt er plots een onderzoek over het drijfvermogen van drollen in je mailbox. Dank u.

Vooruitblik 2023 - Waarom zijn sommige kankers kruisresistent aan verschillende behandelingen?
Resistentie, een fenomeen waarbij kanker ongevoelig is of wordt aan behandeling, vormt een belangrijk probleem bij melanoom. Hoe wordt een kanker resistent? Dat wil doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven) Ewout Landeloos in 2023 uitklaren.