Gezondheid
De weg naar immunotherapie in de dodelijke storm van griep en schimmel
Wat als je in het ziekenhuis belandt met een zware griepinfectie? Wat als je daarbovenop een schimmelinfectie ontwikkelt? Een dubbele uitdaging met slechts vijftig overlevingskans. Immunotherapie kan dan een oplossing bieden.
Waarom lijkt een hartje niet op een hart?
Het menselijk hart lijkt helemaal niet op het iconische hartje met twee bogen bovenaan en een scherpe punt onderaan. Hoe komt dat?
Last van claustrofobie in de PET-scan? Dat is verleden tijd met nieuwe ‘walk through-scanner’
Onderzoekers van de UGent ontwikkelden een nieuwe PET-scanner die patiënten rechtstaand scant.
De risico’s van borstkankerscreening bij vrouwen met dens borstweefsel
Vrouwen met veel borstklierweefsel lopen een hoger risico op borstkanker. Tegelijkertijd worden hun tumoren op een mammografie vaker gemist. Volgens de Volkskrant worden vrouwen met dens borstweefsel daar in Nederland niet over geïnformeerd. Hoe zit dat in België?
Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar ontdekkers microRNA
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar de Amerikaanse biologen Victor Ambros en Gary Ruvkun voor de ontdekking van microRNA, een klein en erg belangrijk stukje genetisch materiaal.
Bij de meeste mensen veroorzaken gluten geen ontsteking in de darmen
'Gluten veroorzaken infecties in je darmen.' Dat beweerde voormalig premier Elio Di Rupo onlangs in Knack. Hoe zit dat?
Wat is de oorzaak van vitiligo? Nieuwe studie wijst op een teveel aan enzym
Tot nu toe was er weinig bekend over de oorzaak van de huidaandoening vitiligo. Volgens een nieuwe studie is de aandoening het gevolg van een teveel aan een bepaald enzym.
Gezond eten begint op school
Het voedingspatroon van kinderen en jongeren is voor verbetering vatbaar. De school is een unieke setting om alle lagen van de bevolking daarin te ondersteunen.
Nieuwe genetische test voorspelt succes van eierstokkankerbehandeling
Dankzij innovatieve, gerichte medicatie kan de terugkeer van eierstokkanker worden vertraagd of zelfs voorkomen met enkele pillen per dag. Helaas werkt dit slechts bij de helft van de patiënten, en tot voor kort konden we pas na maanden behandeling achterhalen bij wie. Door het DNA van de eierstokkankercellen eerst via een nieuwe genetisch test na te kijken, kunnen we nu voor start al nagaan voor wie de terugbetaalde medicatie echt zal helpen.
Nanokristal toont chirurg de weg
Bij borstkanker verwijdert de chirurg de lymfeklieren met risico op uitzaaiingen. Ik maak en test nanokristallen die de juiste klieren sneller en beter in beeld brengen. Zonder radioactiviteit, zonder dure scanner en zonder risico op een blauw verkleurde borst.
Opereren of afwachten? Een hartverscheurende keuze
Mijn nieuwe methode voorspelt het risico op een dodelijke aortabreuk op basis van de stijfheid van de aorta, in plaats van alleen de grootte. Daarvoor maakt de CT-scanner een video in plaats van een foto. Deze techniek opent de deur naar een nauwkeurigere risicobeoordeling, en we zijn op weg om de grens tussen opereren en afwachten te bepalen.
Narcose tijdens zwangerschap minder schadelijk dan gedacht
Helena heeft een grote niersteen tijdens de zwangerschap. Ze vraagt of een operatie schadelijk is voor haar baby. Mijn onderzoek stelt haar eerder gerust.
Een tweede adem voor mensen met chronische longziekte COPD
800.000 Belgen lijden aan COPD, een ernstige longziekte. Een multidisciplinair team in UZ Leuven onderzocht een nieuwe ingreep die klepjes in het meest zieke longdeel plaatst. Hierdoor kunnen patiënten opnieuw beter ademen.
Hersenstumoren en aandachts- en concentratieproblemen: de verborgen link
Meer dan de helft van hersentumorpatiënten ondervindt aandachts- en concentratieproblemen na behandeling. Een verstoring van hun hersennetwerk door de tumor of de therapie speelt hierin een belangrijke rol.
App legt je risico op kanker bloot
Samen met een bevriend informaticus ontwikkelde radiotherapeut-oncoloog Philippe Westerlinck (UZ Luik) de Cancer Risk Calculator. Deze gratis app moedigt je aan om proactieve gezondheidsbeslissingen te nemen om je risico op kanker te verkleinen.
Produceren vriendelijke virussen nieuwe antibiotica?
Vind jij de heilige graal op deze foto? Een kleine tip: zoek niet naar het aureool, maar naar de halo. Op die plaatsen breekt een lysine actief de celwand van een bacterie af. Zo maken we de antibiotica van morgen.
Virussen in parasieten ontdekt die mogelijk ernstige ziektes veroorzaken
Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen besmet met parasitaire rondwormen, voornamelijk in tropische gebieden. Recent onderzoek heeft virussen in de rondwormen ontdekt die mogelijk bepaalde ziektes veroorzaken.