Gezondheid
Hersenstumoren en aandachts- en concentratieproblemen: de verborgen link
Meer dan de helft van hersentumorpatiënten ondervindt aandachts- en concentratieproblemen na behandeling. Een verstoring van hun hersennetwerk door de tumor of de therapie speelt hierin een belangrijke rol.
App legt je risico op kanker bloot
Samen met een bevriend informaticus ontwikkelde radiotherapeut-oncoloog Philippe Westerlinck (UZ Luik) de Cancer Risk Calculator. Deze gratis app moedigt je aan om proactieve gezondheidsbeslissingen te nemen om je risico op kanker te verkleinen.
Produceren vriendelijke virussen nieuwe antibiotica?
Vind jij de heilige graal op deze foto? Een kleine tip: zoek niet naar het aureool, maar naar de halo. Op die plaatsen breekt een lysine actief de celwand van een bacterie af. Zo maken we de antibiotica van morgen.
Virussen in parasieten ontdekt die mogelijk ernstige ziektes veroorzaken
Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen besmet met parasitaire rondwormen, voornamelijk in tropische gebieden. Recent onderzoek heeft virussen in de rondwormen ontdekt die mogelijk bepaalde ziektes veroorzaken.
Een bezoek bij de oogarts kan Parkinson helpen opsporen
Stel je voor: een bezoek bij de oogarts en je weet of je de ziekte van Parkinson zal krijgen of niet. Ook al is het nu nog toekomstmuziek, toch zijn wetenschappers zoals ik volop bezig om hier werkelijkheid van te maken. Hoe kan het oog ons iets meer vertellen over een hersenziekte?
Sarah Ahannach (UA) wint de publieksprijs Eos Pipet 2024
Microbioloog Sarah Ahannach (28), mede-oprichter en coördinator van ’s werelds grootste burgerwetenschappelijk onderzoeksproject naar het vrouwelijke microbioom, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht.
Verhogen antibiotica in de kindertijd het risico op darmaandoeningen?
‘Antibiotica in de kinderjaren zijn een georganiseerde massamoord op je maag-darmstelsel, het valt je hele microbioom aan en nadien loop je een hoog risico om problemen te krijgen met je darmen.’ Dat zei professor maag-darmspecialist Heiko De Schepper in de krant De Morgen. Klopt dat?
Zweten vrouwen minder dan mannen?
In 2023 stierven in België 324 mensen aan hitte, waarvan de helft meer vrouwen dan mannen. Dat schrijf De Standaard. Een van de mogelijke verklaringen zou zijn dat vrouwen minder zweten en daardoor minder warmte kwijtraken. Klopt dat?
Glutamine als sleutel tot malariatherapie?
We hebben allemaal wel eens van aminozuren gehoord, die kleine bouwsteentjes waaruit onze eiwitten bestaan. Een van deze aminozuren blijkt een onverwachte hoofdrol te spelen in de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor malaria: glutamine. Wat maakt glutamine zo bijzonder?
Een leven lang gezond
Genen van organismen die in staat zijn hun hele lichaam te herstellen bij schade kunnen bepaalde aspecten van dieren die dat niet kunnen verjongen.
Transplantatie geeft vrouwen zonder baarmoeder gezonde kinderen
Vrouwen zonder baarmoeder met een kinderwens kunnen dankzij transplantatie zelf een kind ter wereld brengen. Uit een recente studie blijken de geboren kinderen gezond. De wensmoeders en donoren ervaren vaak wel problemen.
Het bloedgroepkaartje voor kinderen is nutteloos en overbodig
Ouders krijgen soms een formulier van de school, een jeugdbeweging of een kamp waarin hun gevraagd wordt de bloedgroep van hun kind in te vullen. Soms wordt ook een bloedgroepkaartje gevraagd. Het brengt hen naar de huisarts voor een bloedafname om de bloedgroep te laten bepalen.
Wat je nagels je kunnen vertellen over je gezondheid
Houd veranderingen in het uiterlijk en in de textuur van je nagels in de gaten - ze kunnen belangrijke aanwijzingen geven over je gezondheid.
Suiker maakt kinderen niet hyperactief
De zomervakantie betekent vaak meer suiker voor kinderen. Ouders vinden dat hun kinderen door die ‘sugar rush’ vaak hyperactief worden, maar dat is een fabel.
Helpt urine bij een kwallenbeet?
Zomerweer zorgt voor kwallen. Wie ooit in aanraking kwam met een kwal, weet dat dat erg vervelend is. Je huid zwelt op, wordt rood, begint als een gek te jeuken en soms doet het (over je hele lichaam) pijn. ‘Plas erop!’, luidt een veelgehoord advies. In urine zit namelijk ammoniak, wat de pijn zou verlichten. Klopt dat?
De scheidslijn tussen vrouwen en mannen in topsport krijgt rake klappen
De olympische bokskamp tussen de Algerijnse Imane Khelif en de Italiaanse Angela Carini heeft geleid tot een wereldwijde golf van verontwaardiging en discussies. Khelif zou XY-chromosomen en te hoge testosteronwaardes hebben. Het Internationaal Olympisch Comité ziet hierin echter geen argument om haar uit te sluiten van de vrouwencompetitie. Hoe zit dat?
Niet alleen bacteriën, maar ook virussen zijn belangrijk voor je darmgezondheid
We horen vaak over het belang van het menselijk microbioom - de enorme verzameling bacteriën en schimmels die op en in ons leven - als het gaat om onze gezondheid. Maar er is een ander, even belangrijk deel van deze microbiële gemeenschap dat veel minder bekend is: het viroom.