Gezondheid

Wat onze lichaamssappen ons vertellen
Rond 400 voor Christus ontwikkelde Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, zijn leer der humores. Hij stelde dat de gezondheid van de mens afhing van een delicaat evenwicht tussen vier lichaamssappen: bloed, slijm, gele en zwarte gal. De leer van Hippocrates is inmiddels achterhaald, maar wat vertellen onze lichaamssappen dan wel over onze gezondheid?

Moeten we stressen over onze cortisollevels?
Scroll een paar minuten door Instagram en de kans is groot dat je berichten tegenkomt als: '5 tekenen van een te hoog cortisol', 'Zo verlaag je je stresshormonen' of 'Cortisol vernietigt je gezondheid'. Op sociale media wordt cortisol vaak afgeschilderd als dé ultieme boosdoener: het zou je slaap verpesten, je dik maken en je totaal uitputten. Maar klopt dit wel?

Hoe erfelijk is trauma?
De gevolgen van geweld kunnen generatieslang doorwerken. Een genetische analyse bij Syrische vrouwen op de vlucht suggereert dat intergenerationele trauma’s mogelijk ook een genetische basis hebben.

‘Covid was niet het ergste dat ons had kunnen overkomen’
Ruim vijf jaar geleden veroverde SARS-CoV-2 vanuit China de hele wereld. Samen met viroloog Steven Van Gucht blikken we terug op deze hectische periode. Waren we voorbereid op een pandemie? Hebben we de covidcrisis goed aangepakt? Hebben we er belangrijke lessen uit getrokken? Wat brengt de toekomst?

Helpt ledlicht tegen acne?
Ledapparaten die rood of blauw licht uitzenden, zouden de bacterie Cutibacterium acnes bestrijden en ontstekingen verminderen. Helpt dat echt tegen acne?

Gezond oud dankzij onderzoek… in een worm?
Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar wormen en mensen hebben verbazingwekkend veel met elkaar gemeen - van genen tot gedrag. We worden ook op een gelijkaardige manier oud. Uit experimenten op een microscopische worm kunnen we dus bijleren over ons eigen verouderingsproces, om zo te streven naar gezonde veroudering in de mens.

Het vrouwenlichaam is geen uitzondering: ‘Diagnose: Vrouw’ roept op tot actie
Waarom krijgen vrouwen vaker een late of verkeerde medische diagnose? En waarom worden vrouwenklachten zo vaak weggewuifd als ‘normaal’? WOMEN Inc. legt in Diagnose: Vrouw de vinger op de wonde en roept op tot verandering.

Een persoonlijke kijk op een genetische ontdekking
Als onderzoeker sta ik regelmatig stil bij de impact van ons werk. Soms voelen we ons een stap dichter bij antwoorden, andere keren lopen we tegen de grenzen van ons begrip aan. Dit onderzoek naar een zeldzame neurologische ontwikkelingsstoornis was zo’n reis met onverwachte wendingen.

AI en microben: een ongewoon bondgenootschap tegen antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie is stevig in opmars. Gelukkig kunnen we bij de microben zelf vele nieuwe antibiotica vinden. Maar om deze snel en efficiënt te produceren hebben we ook de hulp van AI nodig.

Hoeveel sneller kunnen topsprinters nog rennen?
Nederlandse statistici berekenden het ultieme wereldrecord voor topsprinters. Opvallend: de absolute maximale snelheid die ze vaststelden, ligt niet ver van het huidige record.

Wijst een trombose op kanker?
Kanker verhoogt het risico op een trombose. Kan een trombose dan ook de voorbode zijn van kanker?

Endometriose is veel meer dan alleen hevige menstruatiepijn
Een op de tien vrouwen lijdt aan endometriose, een erg pijnlijke aandoening waarbij baarmoederweefsel zich buiten de baarmoeder vasthecht. Maar de impact van de ziekte is nog veel groter. ‘Het gaat niet alleen om een klein beetje weefsel dat vastzit op de verkeerde plek. Je hele lichaam reageert erop.’

Hoe chronische ontsteking onze gezondheid ondermijnt (en hoe je het kan blussen)
Chronische ontstekingen spelen een verborgen, maar destructieve rol in de ontwikkeling van veelvoorkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Bewegingswetenschapper Len De Nys ontdekte via zijn persoonlijke zoektocht naar de oorzaken van zijn chronische rugpijn dat leefstijl – voeding, beweging, slaap en stressmanagement – een krachtig middel is om ontsteking te verminderen.

Daders van seksueel geweld laten unieke microbiële sporen achter
Na seks zijn er bij partners sporen te vinden van elkaars unieke genitale microbioom. Dat kan helpen om daders van seksueel geweld op te sporen, ook als er geen sperma werd gevonden.

Wat doet een maand zonder alcohol met je lever?
Een maand zonder alcohol. Voor sommigen is het een leuke uitdaging, voor anderen voelt het als een noodzakelijke pauze voor de lever. Maar wat doet een maand zonder alcohol met de lever? In onze podcast vragen we het aan Lore Hoof. Zij is als verpleegkundige gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een leveraandoening, en medeauteur van De Lever, een boek geschreven door het team van leverspecialisten van het UZ Gent.

Waarom huid-op-huidcontact voordelig is voor jou en je kind
Fysiek contact tussen jou en je baby heeft een grotere invloed dan je misschien denkt. Onderzoek toont aan dat huid-op-huidcontact en liefdevolle aanrakingen tussen ouders en hun kind tal van positieve gevolgen hebben.

Is Chili het eerste land dat de obesitasepidemie heeft bedwongen?
Ronkende krantenkoppen hebben het over een ware triomf. Door onversaagd de strijd aan te binden met de voedingsindustrie heet het dat de Chileense overheid erin geslaagd is het aantal zwaarlijvige mensen aanzienlijk te doen afnemen. Helaas geeft statistisch onderzoek bitter weinig aanleiding tot juichen.