Gezondheid

Testosteron als toetssteen in de sport
De Wereldatletiekbond scherpt opnieuw de testosterongrenzen aan voor vrouwelijke topsporters. Atleten diskwalificeren op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport, schrijft neurowetenschapper Grace Huckins.

Hoe veilig zijn vitamine D-supplementen?
Een oudere persoon is onlangs overleden na een overdosis vitamine D. Diegene had twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerd vitamine D-voedingssupplement ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De persoon werd apathisch en is overleden. Is vitamine D gevaarlijk?

Word je dik door chemicaliën in plastic?
Plastic zit overal in ons milieu. Microplastics bevatten chemische stoffen die je vetcellen beïnvloeden. Daardoor zouden ze meer vet opslaan. Deze week zei een hormoonspecialist in de media dat in microplastics hormoonverstoorders zitten die mogelijk obesitas mee doen toenemen in onze samenleving. Klopt dat?

Cellen bekijken met een beeldvormingstechniek uit de sterrenkunde
Onderzoekers van de Erasmus MC in Rotterdam willen adaptieve optiek (AO) – een beeldvormingstechniek uit de sterrenkunde die de kwaliteit van optische systemen verbetert – gebruiken voor nieuwe automatische en kwantitatieve metingen van het netvlies.

Ochtendmens? Bedank de Neanderthaler!
Ben jij ook zo’n ochtendmens die houdt van vroege uren en ijskoude douches? Neem je graag ruim de tijd voor ontbijt en kom je overal op tijd? Bedank dan maar je Neanderthaler-voorouders.

Long covid minder waarschijnlijk na infectie met omikronvariant
Long covid is veel minder waarschijnlijk na omikron dan na de variant die circuleerde bij het begin van de covid-19 pandemie.

Waarom bestuderen wetenschappers fruitvliegen om ons lichaam beter te begrijpen?
De fruitvlieg of Drosophila melanogaster is een bijzonder beestje. Gehaat in de fruitmand, maar aanbeden in het lab. Waarom vinden wetenschappers de fruitvlieg zo bijzonder? Stein Aerts van de KU Leuven legt in deze podcast onder andere uit wat we kunnen leren van fruitvliegen, waar wetenschappers hun fruitvliegen halen en hoe je demente fruitvliegen bestudeert.

Fabrikanten van vaccins bereiden zich voor op de vogelgriep
Hoewel de meeste experten zeggen dat de vogelgriep geen onmiddellijke bedreiging vormt voor de mens, werken onderzoekers aan de productie van vaccins tegen H5N1 of een ander potentieel pandemisch virus.

DNA-test kan voorspellen of chemotherapie bij uitgezaaide darmkanker zal aanslaan
Heel veel kankerpatiënten krijgen chemotherapie. Maar niet alle patiënten hebben er baat bij en het is heel moeilijk om van tevoren te voorspellen welke patiënten er wel of niet op de behandeling zullen reageren.

Bacteriën in de strijd tegen longkanker
Longkanker is een lastig te behandelen vorm van kanker. Bacteriële stoffen in combinatie met geneesmiddelen bieden mogelijk een nieuwe basis voor therapieën tegen longkanker.

Is er een verband tussen de veelgebruikte kunstmatige zoetstof erythritol en hart-en vaatziekten?
Kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt in voedingsmiddelen en dranken om de inname van suiker en calorieën te beperken. Ze worden vaak geadviseerd als alternatief voor suiker aan mensen met ziekten zoals diabetes. Ze worden over het algemeen als veilig beschouwd door regelgevende instanties, maar er is weinig onderzoek gevoerd naar de gezondheidseffecten ervan op lange termijn.

Menstruatiebloed kan reden herhaalde miskraam onthullen
Een tot drie procent van de vrouwen die zwanger worden, krijgt herhaaldelijk miskramen. Misschien kan sporten helpen. Om dat na te gaan, onderzoekt gynaecoloog Tess Meuleman (Radboudumc) menstruatiebloed van vrouwen die drie maanden lang gaan sporten.

Covid levert ernstige risico's op tijdens de zwangerschap, vooral bij niet-gevaccineerden
Tijdens de pandemie zijn miljoenen vrouwen zwanger geweest en bevallen. Toen het SARS-CoV-2 virus voor het eerst opdook, was het niet duidelijk welke extra risico's het eventueel inhield voor zwangere vrouwen en hun baby's.

Doet alcohol je risico op dementie dalen?
Wie één à twee glazen alcohol per dag drinkt zou minder risico lopen om dementie te ontwikkelen. Dat wijst Koreaans onderzoek uit. Drink je meer dan twee glazen, dan zou je net meer risico lopen. Hoe zit dat?

Een nieuwe therapie biedt hoop voor vrouwen met endometriose
Maandelijkse injecties met antilichamen kunnen de pijnlijke aandoening verzachten.

Goed begonnen is gigantisch gewonnen: waarom de eerste duizend dagen van een kind zo belangrijk zijn
Niet alle pasgeborenen zijn biologisch even oud. Schadelijke factoren waaraan baby’s in de eerste duizend dagen van hun leven worden blootgesteld, hebben een negatieve impact op hun normale ontwikkeling.

Groene omgeving heeft effect op kind in baarmoeder
Moleculair epidemioloog Rossella Alfano (UHasselt) en haar collega’s ontdekten dat een groene omgeving tijdens de zwangerschap de methylering van DNA bij het ongeboren kind beïnvloedt. Methylering speelt een belangrijke rol in de epigenetica, het moleculaire systeem dat onder meer genen in- en uitschakelt.