Gezondheid

Scoren na de wissel
Recent werd het toegelaten aantal wissels tijdens een voetbalmatch verhoogd, onder meer in de Jupiler Pro League. Dat laat coaches toe actiever in te grijpen. Maar verandert dat ook echt iets aan de wedstrijddynamiek?

Longkankerscreening en rookstopbegeleiding: het een kan niet zonder het ander
Arts en journalist Marleen Finoulst schreef een kritische column over de zin en onzin van longkankerscreening. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening reageert: 'De vraag is niet meer of, hoe en wie er voor longkanker moet gescreend worden, maar wel wanneer we dit geïmplementeerd krijgen.'

Een gereedschapskist tegen virussen
Bio-Ingenieur Emiel Michiels werkt aan een technologie die snel kan worden ingezet tegen nieuwe en opkomende virussen.

Wie is de meest beloftevolle onderzoeker van 2021?
De Eos Pipet bekroont een jonge, beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is. Maak kennis met de vijf laureaten en stem op je favoriete Pipetter voor de publieksprijs.

Waarom leiden sommige coronavaccins tot zeldzame bloedklonters?
Experts zijn naarstig op zoek naar de link tussen zeldzame bloedstolsels en sommige coronavaccins.

Hoe je gehoor bewegende geluiden detecteert
Volgt ons auditief systeem op eigen kracht bewegende geluiden? Of anders gesteld: kan ons brein hun snelheid en verschuivende locatie in kaart brengen, zonder de geluidsbron met de ogen te zien?

Online tool helpt proteïnewaarden sneller te analyseren
Proteïnen in ons lichaam kunnen ons vertellen wat er mis is wanneer we ziek zijn. Maar die data verwerken, vergt veel tijd. Met de tool QCquan.net wil bioinformaticus Joris Van Houtven (UHasselt - VITO) dit proces sneller doen verlopen.

Welk coronavaccin is het beste?
AstraZeneca, Pfizer/BioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste? Prof. dr. Corinne Vandermeulen (KU Leuven) is vaccinoloog en helpt enkele vaccinatiemythes de wereld uit.

Zaterdag in Eos Insider: Hoe jouw pc iemand anders rijk maakt
Word lid van Eos Insider en ontvang één keer per week een inspirerend, prikkelend of anders interessant premium artikel rechtsreeks in je mailbox.

Kunstmatige longblaasjes uit een 3D-printer
Kunstmatig model uit 3D-printer lijkt steeds meer op echte longblaasjes en kan op grote schaal geproduceerd worden.

Scepsis over screening
Zouden rokers en ex-rokers werkelijk gebaat zijn bij een terugkerende longkankerscreening?

Nieuwe methode om ventilatie te meten
De covid-19-pandemie heeft ons het belang doen inzien om binnen te ventileren. Maar voor het meten van de luchtkwaliteit en het ventilatieniveau in gebouwen is vaak ingewikkelde en dure apparatuur nodig. Met de 'tracer gas test' ontwikkelt Sarah Lima Paralovo (Universiteit Gent - VITO) een eenvoudige methode om ventilatie te meten.

Hoe je geboortegewicht jouw verdere leven beïnvloedt
Baby's met een laag geboortegewicht hebben minder HDL-cholesterol, zo blijkt uit onderzoek van Rossella Alfano (UHasselt) bij 500 pasgeborenen. HDL-cholesterol is algemeen bekend als 'goede' cholesterol en vermindert bij volwassenen het risico op hartaandoeningen.

Parkinsonpatiënten die meer bewegen hebben minder symptomen
Bewegen helpt in elk stadium van de ziekte van Parkinson om de symptomen ervan af te remmen.

Leververvetting: de uitdaging voor de westerse wereld
Wie obees is, loopt een verhoogd risico op niet-alcoholische leververvetting. Indien de ziekte de hele lever aantast, kan enkel een levertransplantatie nog redding brengen. Immunologe Anneleen Remmerie (VIB - UGent) neemt macrofagen onder de loep om een nieuwe behandeling te vinden, zonder de nood aan een nieuwe lever.

Ook na een corona-infectie blijven twee dosissen van een vaccin (voorlopig) de verstandigste keuze
Van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca heb je twee dosissen nodig. Sommigen vragen zich af of dat nuttig is als je al covid-19 hebt gehad. Omdat je immuunsysteem al geprikkeld werd, zou één vaccindosis kunnen volstaan om voldoende beschermd te zijn. Een tweede prik zou dan overbodig zijn, en kan doorgegeven worden om de vaccinatie sneller te doen verlopen. Klopt die redenering?

Alles over maandstonden
Wat gebeurt er precies in de baarmoeder? Welke menstruatieproducten bestaan er allemaal? Vlogger Jacotte stelt al je vragen over maandstonden aan Liesbeth Gijsel. Zij is hoofdredacteur van Psyche&Brein en werkt aan een podcast over menstruatie.