Gezondheid

Hoe falende ‘verpleging’ in ons zenuwstelsel een rol speelt in het ontstaan van ALS
Stel je voor dat in een ziekenhuis niet enkel de patiënten, maar ook de verpleging ernstig ziek wordt. Dat is ongeveer wat er in het lichaam van ALS-patiënten gebeurt. Ik onderzoek wat er fout gaat bij de astrocyten, de ‘verplegers’ van ons zenuwstelsel.
Lichtgevende rupsen in de strijd tegen schimmelinfecties
Er is dringend nood aan betere medicatie tegen schimmelinfecties. In die zoektocht worden steeds vaker rupsen ingezet als proefdier. Om dit insectenmodel betrouwbaarder te maken, gaven wij de rupsen een stralende upgrade.

Het moleculenkookboek, de bacteriofaag-editie
Bacteriofagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën. Daarnaast zijn ze ook vriend van synthetische microbiologie. Door een stukje van hun DNA in te bouwen bij bacteriën, kunnen we deze laatsten omtoveren tot minuscule fabriekjes die voor ons interessante moleculen produceren.

‘We vinden altijd wel een manier om jullie nog een keer te verrassen’
Exact veertig jaar na de ontdekking van hiv als oorzaak van aids, lijkt het einde van de hel die de ziekte veroorzaakte in zicht. Viroloog Marc Van Ranst, die in de beginperiode van de epidemie nog geneeskundestudent was, kroop met plezier in de huid van het aidsvirus voor een gesprek over een van de grootste uitdagingen in zijn vakgebied.

Brussels 3D-model van teelbal geeft inzicht in vruchtbaarheidsproblemen
Het miniatuurmodel ontwikkeld aan de VUB moet onderzoekers meer inzicht in de teelbal geven. ‘De effecten van hormoonverstoorders zoals PFAS kunnen we nu beter onderzoeken.’

Zijn minimale schoenen beter dan standaard schoenen? ‘We dreigen onze voeten te vervormen’
Hakken, flipflops en zelfs sneakers: ze doen je voet(spieren) meer kwaad dan deugd. Steeds meer wetenschappers zien het nut in van blootsvoets door het leven gaan. Tenminste, als je gezonde voeten hebt.

Tuberculose: sterker dan ooit tevoren
Elke 22 seconden sterft er iemand aan tuberculose en voor het eerst in meer dan een decennium is dit dodental opnieuw aan het stijgen. De Covid-19 pandemie heeft jaren aan vooruitgang in de strijd tegen tuberculose teruggedraaid. Ook in Europa is tuberculose terug in opmars en dan vooral de multiresistente variant die niet meer behandeld kan worden met de standaard antibiotica.

De natuur, onze bescherming tegen medicatiemisbruik
België is Europees kampioen als het aankomt op het slikken van pijnstillers, slaapmedicatie en kalmeringsmiddelen. De natuur kan ons uit deze crisis trekken.

Deze bacterie beschermt je vagina tegen schimmelinfecties en de tamponziekte
Een van de meest bekende en meest voorkomende melkzuurbacteriën in de vagina is Lactobacillus crispatus. Wat doet die bacterie eigenlijk in je vagina? Onderzoeker Sarah Ahannach legt het uit.

Waarom bestaat er nog geen betere preventie tegen Lyme dan lange sokken?
Na een lange boswandeling doen we kort een schietgebedje alvorens we ons controleren op tekenbeten. Eén simpele beet van deze rotbeestjes kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Als dit zo een gevaar vormt, waarom bestaat er dan nog steeds geen betere preventie dan lange sokken dragen?

Poeptransplantatie spoelt resistente bacteriën weg
Het inbrengen van de ontlasting van een gezonde donor in de darmen van een zieke patiënt kan helpen bij het bestrijden van resistente superbacteriën.

Sperma past zwemtechniek aan naargelang eigenschappen van omgeving
Om een eicel te bevruchten, moeten zaadcellen een flink eind tegen de stroom in zwemmen. Die tocht is een deel van de natuurlijke selectie: alleen de beste zwemmers geraken tot bij de eicel. Onderzoekers hebben nu gezien dat spermatozoïden hun zwemtechniek aanpassen aan de stroming en de vloeibaarheid van hun omgeving.

Longkankerpatiënten voor het eerst geopereerd met AR
Nederlandse chirurgen gebruiken in wereldprimeur augmented reality bij het verwijderen van longtumoren.

De AI die jou zal helpen slapen
Liefst 1 op de 5 volwassenen lijdt aan een slaapstoornis. Met een compact, draagbaar apparaatje en AI wil Elisabeth Heremans (KU Leuven - FWO) slaapproblemen bij patiënten analyseren vanuit het comfort van hun eigen bed, in plaats van hen volgeplakt met draden in een slaapkliniek te laten overnachten.

Hoe herken je de menopauze?
De overgang is voor veel vrouwen een rollercoaster. Mijn collega en hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein Liesbeth Gijsel schreef er een boek over: Fuck de Menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang. In deze podcast beantwoordt ze vraag: hoe herken je de menopauze?

Snoozers zijn dan toch geen losers
Voel jij ‘s ochtends ook de drang om je wekker herhaaldelijk te laten afgaan in de hoop wat extra minuten slaap bijeen te sprokkelen? Voel je niet schuldig, want snoozen is niet zo schadelijk als gedacht.
Wist je dat je je ogen kan gebruiken om een ijsje te bestellen?
Hoe speel je een spel met je vrienden of geef je aan welke ijssmaak je wil, als je niet kan praten? Oogbesturingssystemen bieden alternatieve communicatiemogelijkheden voor mensen met een ernstige fysieke beperking.