Gezondheid

Heeft achteruitlopen gezondheidsvoordelen?
Achteruitlopen of wandelen zou volgens een Nederlandse website onder meer goed zijn voor je lichaam, slaap en geheugen. Klopt dat?

Ignace De Decker wint de publieksprijs van de Eos Pipet 2023
Ignace De Decker (UGent), die onderzoek doet naar manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg hij veertig procent van de ruim tweeduizend stemmen achter zijn naam.

Een hormonale work-out: werkt dat?
Op sociale media wordt reclame gemaakt voor zogenaamde hormonal home workouts. Die work-outs zouden hormonen, zoals testosteron, optimaal verhogen en daardoor betere resultaten opleveren dan andere work-outs. Klopt dat?

Last van een jetlag? Dit kan je ertegen doen
Reizen naar verre oorden heeft een onaangename bijwerking: je aanpassen aan een nieuwe tijdzone gaat vaak gepaard met een jetlag. Je voelt je vermoeid en hebt last van slaapproblemen en andere kwaaltjes. De oplossing daartegen ligt mogelijk in je maag.

Een suikerarm dieet heeft nul invloed op kanker
TikTok lijkt dokter Google stilaan van de troon te stoten. Dat is helaas geen vooruitgang. Zo circuleren er veel misverstanden over suiker en kanker. Arts en journalist Marleen Finoulst zet de feiten op een rij.

Fysiek fitter, biologisch jonger? Je VO2 max vertelt of je met een Porsche of een 2pk’tje rijdt
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 9: parameters en drempels.

Verrassende manier om jongeren met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen: Tinder
Wereldwijd beweegt 91 procent van de personen met een verstandelijke beperking te weinig. Wat zou hen motiveren om meer te sporten? We vroegen het aan een groep jongeren met een verstandelijke beperking, en kwamen tot een verrassend besluit: Tinder!

Deze microbe is het werkpaard van het lab
Er zijn weinig micro-organismen zo bekend, alledaags en onmisbaar als onze vriend, vijand en ‘werkpaard van het laboratorium’, Escherichia coli (E. coli).
Hoe beïnvloedt vermoeidheid de (sport)prestatie?
Tegen het einde van een voetbalwedstrijd zijn spelers vaak vermoeid. De onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportfysiotherapie van de VUB onderzoekt wat de gevolgen van deze vermoeidheid kunnen zijn.

Wat zit er in vapes?
Wat zit er in e-sigaretten, wegwerpvapes of in de vloeistof die je daarin gebruikt? Daar is nog veel onduidelijkheid over.

Paracetamol is niet zo onschuldig als het lijkt
Paracetamol, de actieve stof in Dafalgan, is een veelgebruikte pijnstiller die verkrijgbaar is zonder doktersvoorschrift. Makkelijk, maar niet zonder risico’s.

Eenzelfde mutatie veroorzaakt zowel darm- als hersenproblemen
Onderzoekers ontrafelden het mechanisme achter het verband tussen het prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Parkinson.

Bevordert fietsen de elasticiteit van je slagaders?
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 8: hart en bloedvaten.

Draagt in 2050 echt de helft van de wereldbevolking een bril?
‘In 2020 was zowat een derde van de wereldbevolking bijziend, in 2050 zal dat 52 procent zijn’, zei oogarts Catherine Cassiman (KU Leuven) onlangs in De Morgen. Klopt dat?

Waarom heeft ons lichaam dagelijks vers water nodig?
Drink voldoende water. Het is zowat het vaakst herhaalde voedingsadvies, zeker in de zomer. Waarom eigenlijk? Bio-ingenieur en voedingsexperte Elke Godden (Universiteit Antwerpen) geeft antwoord.

Kan de epigenetische klok ooit alle bestaande tests vervangen?
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.

Vormen killivissen de sleutel tot de eeuwige jeugd?
Killivissen worden maar een paar centimeter groot, maar ze herbergen een bijzondere kracht. Zelfs bij volwassen exemplaren wordt hersen- en zenuwschade nog bijna volledig hersteld. Die neuroregeneratieve kracht hopen verouderingsbiologen ooit te kunnen oproepen in de mens.

Computermodel herkent zeldzame syndromen
Een nieuw computermodel op basis van gezichtsherkenning is een krachtig hulpmiddel voor artsen bij de diagnose van zeldzame erfelijke ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.