Gezondheid

Ongeboren baby’s hebben al roet in hun longen, lever en hersenen
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen blijkt voor het eerst dat er in de longen, lever en hersenen van ongeboren baby’s al sporen van luchtvervuiling terug te vinden zijn.

Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Zweedse paleogeneticus Svante Pääbo
De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar de Zweedse arts en paleogeneticus Svante Pääbo (67) voor zijn ontdekkingen over het genoom van uitgestorven mensachtigen en de menselijke evolutie.

Knoop in je maag… of darm?
Onverklaarbare maagklachten zijn erg frustrerend. Nieuw onderzoek vond de oorzaak bij een ontsteking, niet in de maag maar in de dunne darm. Probiotica zijn dan mogelijk een goede aanvulling bij de maagzuurremmers die veel mensen slikken.

Spermacel in ‘peloton’ heeft meer kans op succes
Zaadcellen gedragen zich na de ejaculatie als wielrenners. Het is niet alleen de kleurrijke conclusie uit een recent onderzoek, het opent ook nieuwe perspectieven voor in-vitrofertilisatie.
Spiervezeltype bepaalt sporttalent
Waarom floreert Wout van Aert op de weg én in het veld, traint Emma Meesseman idealiter anders dan andere Belgian Cats en liep Vincent Kompany zoveel spierblessures op? Het antwoord zit in het spiervezeltype. Mijn nieuwe én pijnloze meting spoort talent op, individualiseert training en voorkomt blessures.

Immunotherapie biedt kans op genezing van uitgezaaid melanoom
25 procent van de melanoompatiënten met uitzaaiingen geneest na 5 jaar immunotherapie, blijkt uit onderzoek aan het UZ Brussel.

Gezonde botten voor alle kinderen
De werkgroep Vitamine D van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde beveelt vitamine D aan voor alle kinderen tot 6 jaar en voor risicogroepen tot 18 jaar.

Lopen melkdrinkers een hoger risico op botbreuken? Conclusie: geen bewijs
‘Melkdrinkers lopen een hoger risico op botbreuken’ lezen we in een reactie op de Facebookpagina van Eos. De uitspraak lokte veel reactie uit, maar klopt ze ook?

Champignons zijn geen goede vleesvervanger
Champignons hebben iets vlezigs en geven ‘bite’. Culinair kunnen ze vlees dan ook perfect vervangen in bepaalde gerechten. Maar zijn ze ook een goede vleesvervanger op voedingskundig vlak?

De pil stuurt het gedrag van vrouwen niet
Volgens diverse media zou een nieuwe studie nu bevestigd hebben dat de pil een immense invloed zou hebben op het gedrag. Minder drive om hogerop te geraken op de sociale ladder, minder zin in seks en minder motivatie in het algemeen. Klopt dat?

Auto-immuunziekten vergroten het risico op hart- en vaatziekten
Mensen die lijden aan één of meerdere auto-immuunziekten lopen meer risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit Leuvens onderzoek.

Tumoren zijn nachtraven
Uitzaaiingen van borstkanker ontstaan vooral tijdens de slaap.

Nut van vroegtijdige opsporing longkanker in vraag gesteld
De komende maanden ontvangen ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Critici spreken van weggegooid geld.

Hoe een Afrikaanse vis hersenschade op oudere leeftijd kan helpen herstellen
Wat als je hersenen bij hersenschade vanzelf helemaal zouden genezen? Science fiction? Niet voor de Afrikaanse turquoise killivis. Neurowetenschapper Valerie Mariën (KU Leuven) zoekt uit hoe deze merkwaardige vis zijn brein weet te herstellen, in de hoop in de toekomst zo ook mensen met hersenschade te kunnen helpen.

Is het slecht om de hele zomer op slippers rond te lopen?
Rondlopen op je slippers is toch o zo gemakkelijk, niet? Je springt er in minder dan een seconde in. Klaar om te gaan! Maar zijn ze wel gezond voor je voeten én voor je rug? Prof.dr. Veerle Segers van de UGent is expert in beweging & sport. Zij vertelt je er alles over.

Polio en difterie duiken opnieuw op, maar niet bij ons
Er zijn opnieuw gevallen opgedoken van polio in de VS en in Londen. In Australië zijn er enkele gevallen van difterie. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef slaan alarm over de dalende vaccinatiegraad bij kinderen.

Waar blijft de suikertaks?
Een frisdrank- of suikertaks van 20 procent kan de obesitasepidemie mee helpen indijken. Het liefst in combinatie met subsidies voor groenten en fruit. ‘Wetenschappelijk gezien is zo’n maatregel een no-brainer.’

Immuuncellen krijgen training tegen tumors
Tumors kunnen immuuncellen ‘hacken’ om te helpen bij hun verspreiding. Door nanodeeltjes in die cellen binnen te smokkelen, maakten onderzoekers dat proces ongedaan.